Prawdopodobnie nie ma też możliwość dokupienia innych akcesoriów -to mocowanie wygląda na niestandardowe. Czyli jeżeli będziesz chciał jakiś inny softbox albo np. beauty dish, to bez przeróbek się nie obędzie.
Prawdopodobnie nie ma też możliwość dokupienia innych akcesoriów -to mocowanie wygląda na niestandardowe. Czyli jeżeli będziesz chciał jakiś inny softbox albo np. beauty dish, to bez przeróbek się nie obędzie.
Witam wszystkich,
zastanawiam się nad kupnem mobilnego zestawu plenerowego i chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o:
fomei-panther-600-mini-i-glowica-blyskowa
pyziax, na forum jest test tego zestawiku - [test] lampa FOMEI Panther 600 Mini
Juz jesten w domu.
HSSem sie nie bawiłem ale potestuję. Tak apropo's głównego ciągu wątku to doszedł generator Vagabond II mini. On jest mini rozmiarami i wagowo (1.5 kg razem z paskiem - więc niemęczące w noszeniu) ale osiągi ma całkiem przyzwoite. 425-550 błysków na full power dla 640 Ws (true) z czasem ładowania ok 3 sek. Mam wersję "na europę", która ma gniazda "China-Australia" - zdaje się to dość dobrze oddaje amerykańskie wyobrażenia o tym gdzie leży Europa - między Chinami i Australią of course.
Generator NIE NADAJE sie do lamp, które się szybko ładują. Nie działa z Profoto ale daje radę (wg instrukcji) z czterema lampami - próbowałem z dwoma Alienami 640 - czas ładowania rośnie do ok 7 sekund ale daje rade.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Inne podejście do synchronizacji z krótkimi czasami można znaleźć na
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...mwal&start=510 (przedostatni post na stronie).
Idea jest inna, sygnał wyzwalający błysk nie jest brany z lampy systemowej, ale nieco wcześniej, z impulsu wyzwalającego migawkę. Naciskamy migawkę, na gnieździe wężyka pojawia się sygnał wyzwalania migawki, układ elektroniczny odczytuje ten impuls i po (regulowanym) czasie opóźnienia daje impuls wyzwalający lampy błyskowe. Autor opisuje, że dla każdego typu aparatu trzeba odpowiednio dostroić opóźnienie, oraz, że układ powinien działać z każdym EOSem.
Jest potrzebny dodatkowy układ, ale nie jest potrzebna lampa systemowa, to może być bardziej ekonomiczne rozwiązanie.
Janusz,
Dzięki wielkie za przeprowadzenie testu z HSS. 1/3200 to i tak już krótko, ale ciekawi mnie dlaczego od 1/4000 brak pełnej synchronizacji. Widziałem gdzieś zdjęcia gościa, który synchronizował do 1/8000, tylko że to było z Zeusami. Być może moc błysku ma tu jakiekolwiek znaczenie ? Czy Ty wykonywałeś test przy pełnej mocy B1600, czy też na innych ustawieniach ? Choć z drugiej strony wraz z rosnącą mocą błysku czas jego trwania ulega skróceniu, więc po trosze nie miałoby to sensu.
dzięki
Grzesiek
Próbowałem z rożnymi ustawieniami mocy - wydaje się, że moc nie ma tu wpływu na synchro. To chyba coś z PW, że się nie chce synchronizować. W manualu od PW piszą, że "może nie działać z niektórymi lampami". Nie wiem czemu nie działa. Ustawiałem offset od od 0 poprzez standardowe -170 do -2500 i zupełnie nie widziałem różnicy - pasek u dołu ciągle taki sam. Offset ustawia się tylko w nadajniku więc próbowałem z TT1 i z TT5 na aparacie. Cały czas wynik taki sam. Do 1/3200 jest OK bez względu na offset a na 1/4000 czy 1/8000 dokładnie taki sam pasek u dołu. Niewykluczone, że gdzieś coś mam źle poustawiane choć wydaje mi się, że wszystko sprawdziłem.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
trochę odkopię temat:
http://tombolphoto.com/blog/elinchro...sync-at-12500/