Porównywał ktoś?
Wiem, że to dwie różne bajki, ale może ktoś (najlepiej użytkownik obu szkieł) ma jakieś "odkrywcze" spotrzeżenia (oczywiście, chodzi o C 70-200 bez IS).
Test Cichego czytałem.
Pzdr.
I.
Porównywał ktoś?
Wiem, że to dwie różne bajki, ale może ktoś (najlepiej użytkownik obu szkieł) ma jakieś "odkrywcze" spotrzeżenia (oczywiście, chodzi o C 70-200 bez IS).
Test Cichego czytałem.
Pzdr.
I.
Czytaj ogłoszenia http://www.canon-board.info/announcement.php?f=21&a=22
skorzystaj z np. http://maciejko.net/cbsearch/
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=68731
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Witam,
Podłączam się do pytania - czytałem test Cichego i zaciekawiło mnie to szkło.
Przeszukałem fora i znalazłem tylko ten wątek w temacie porównania C70-200 f4 i Tamrona 70-300 VR USD. Wiem, że to inny zakres ale półka cenowa podobna - może warto aby wypowiedział się ktoś kto ma jakieś spostrzeżenia.
Sam mam C70-200 F4, którego używam w "niebojowych" warunkach i zastanawiam się czy jest sens go wymienić na tego Tamrona - gorsze światło ale za to dłuższa ogniskowa i stabilizacja - pewnie jeszcze parę złoty by zostało po zamianie. Ma ktoś jakieś rady ?
Pozdrawiam
Arek
Takie moje spostrzeżenia wynikające z "oczytania"
-szkła o zakresie 70-300 ze stałym światłem nie uświadczysz,
-światło Tamrona (f/4-5.6) wiele gorsze nie jest od Twojej eLi,
-jakość obu w zakresie 70-200 ponoć porównywalna (z tego co wyczytałem w różnych źródłach).
Mocno mi chodził ten Tamron po głowie, więc sporo się nim interesowałem,
ale finalnie kupiłem okazyjnie Tamrona 70-200 f/2.8 - jednak co światło, to światło A zawsze można extender przypiąć, by zakres poprawić
Pozdrówka!
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
i zapewne uswiadczyc bys nie chcial, bo albo by mialo f/5.6 i gabaryty pokroju C 100-300/5.6 (male, ale wbrew pozorom nie az tak) albo pokroju Sigmy 100-300/4 - a to jednak jest nieco wiecej...
zacznijmy od tego, ze 200mm <> 300mm.
a mowiac o szklach do 200mm to Tamron ma, o ile wiem, f/5.0 przy 200mm. i zaje* skuteczna stabilizacje.
watpie. mysle, ze w walce na gola ostrosc pikseli Tamron bedzie lepszy. dlatego, ze 70-200/4 nonIS na gestszych matrycach troche tracil, a Tamron to nowa konstrukcja i pod wzgledem rozdzielczosci daje czadu.
inne cechy optyczne, to juz moze roznice wygladac...
moim skromnym zdaniem: do focenia z reki - raczej Tamron. Canon ma racje bytu dla landszafciarza i/lub na statyw.
Mam 70-300 i mogę z pewnością polecić to szkło. Stabilizajca 1-klasa, zakres ogniksowych mi pasuje, ostość na przyzwoitym poziomie.
Na 300 mm udało mi się ustrzelić ostre zdjęcie przy czasie 1/40s więc to powinno co nieco rozjaśnić sprawę![]()
Środki z Canona chciałem przeznaczyć na zamianę ...Nawet jeśli miałbym dwa to w przypadku nie "przypaszenia" Tamrona i odsprzedaży trochę na tym popłynę....
Liczyłem, że może ktoś już miał oba i mógł porównać bezpośrednio oba... No nic, może w sklepie pożyczą na pól godzinki to już będę miał jakiś obraz.
Pozdrawiam Arek