ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez wojkij Zobacz wpis
    Allegro + koszty wysyłki jest taniej niż w helionie gdzie wysyłka jest już w cenie? To by było dziwne.
    Allegro+odbior osobisty.

A co do Mroczka to mam jedno pytanie, wiem,ze wszyscy sobie cenia te pozycje, ale doszly mnie pewne watpliwosci. To ksiazka dosc ogolna i traktujaca zdaje sie o wszystkich glownych dziedzinach foto po trochu. Czy jest sens kupowac Mroczka jesli zaliczylo sie np. taka pozycje jak "Fotografia cyfrowa. Biblia" - Dan Simon?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

Mroczek to takie trochę rozmowy przy piwie, dobrze się to czyta i zdecydowanie inaczej traktuje niż formalne podręczniki.
      www.kwapisz.org

Komentarz

• basala
        Uzależniony
        • 2008
        • 615

Mroczek to takie trochę rozmowy przy piwie, dobrze się to czyta i zdecydowanie inaczej traktuje niż formalne podręczniki.
        W każdym razie w dobrym tonie jest posiadać "Książkę o fotografowaniu" i móc powiedzieć: "Kultowa pozycja".
        Posiadam "Książkę".

Komentarz

• rauf
          Początki nałogu
          • 2008
          • 371

Mroczka i Zasady...książki

Żadna wiedza nie szkodzi. Dlatego pozycję Mroczka warto znać. Nie jest to może książka idealna ani nie ma najlepszych fotografii, ale jest to z pewnością kamień milowy polskiej literatury foto.
          Trochę pod tym względem przypomina żelazną pozycję dla maniaków motoryzacji, myślę tu o Sobiesława Zasady "Szybkości Bezpiecznej".

Obie te pozycję, wraz z biegiem lat, mało tracą na wartości, choć trudno o nich powiedzieć: nowoczesne. W tym względzie jest to przepaść z współczesnymi "super" poradnikami autorów amerykańskich: MCNally, Freeman, Peterson....

Warto je przeczytać, choćby po to żeby przypomnieć sobie, że fotografia to także różna wrażliwość. :smile:

papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

• Merauder
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1092

Zamieszczone przez basala Zobacz wpis
            W każdym razie w dobrym tonie jest posiadać "Książkę o fotografowaniu" i móc powiedzieć: "Kultowa pozycja".
            Posiadam "Książkę".
            Sorry, ale gdzies mam dobry ton. Nie zmierzam wydawac 69 zl (sa na rynku innepozycje, ktorych tez jestem ciekaw), bo jest to w dobrym tonie. Jesli nie wyniose z tej ksiazki nic po za dobrym tonem, a szczytem wiedzy bedzie objasnienie terminow ISO, czas migawki czy przyslona i wyjasnienie zaleznosci miedzy nimi to ja dziekuje za taki dobry ton.

Tak jak wspomnialem wczesniej, oczekuje czegos wiecej nizeli kolejnej ksiazki traktujacej o foto w dosc ogolnikowy sposob. Bo kupowanie klasyki dlatego, ze jest klasyka naprawde nie w moim stylu.

Wielu z was przeczytalo tutaj napewno multum ksiazek traktujacych o naszej pasji, w zwiazku z tymprosze mi powiedziec czym rozni sie ta pozycja od innych, ktore opisuja po kolei jak focic krajoobrazy, portrety czy sceny nocne.
            7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• basala
              Uzależniony
              • 2008
              • 615

Zamieszczone przez Merauder Zobacz wpis
              [...]Jesli nie wyniose z tej ksiazki nic po za dobrym tonem, a szczytem wiedzy bedzie objasnienie terminow ISO, czas migawki czy przyslona i wyjasnienie zaleznosci miedzy nimi to ja dziekuje za taki dobry ton[...]
              Nie, nie, nie! Tak jak w poprzednim poście byłem ździebko sarkastyczny wobec dzieła (w tym przypadku bez "") p. Mroczki, tak teraz stanę w jego obronie. To nie jest pozycja książkowa o której myślisz. Jest to raczej* taka rzecz, którą trafnie scharakteryzował Wojkij.

* -raczej na pewno.

Komentarz

• mirusiek
                Coś już napisał
                • 2009
                • 65

Znalazłem taką stronę - ze spisem wszystkich , no może prawie wszystkich pozycji jakie ukazały się na polskim rynku.

foto-info.pl - wystawy fotograficzne - konkursy fotograficzne - fotografia artystyczna w Polsce i na świecie. Biografie, wydarzenia, spotkania z fotografią - opinie. Szkoły fotograficzne. Festiwale fotograficzne i galerie fotograficzne. Obiektywy i sprzęt fotograficzny.
                Ostatnio edytowany przez mirusiek; 29845.
                Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez basala Zobacz wpis
                  Nie skąd wzięło się "" . Ja na tę recenzję bardzo liczę!
                  " " to taki złośliwy uśmieszek = recenzja będzie... szczera .

Komentarz

• Merauder
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1092

Zamieszczone przez mirusiek Zobacz wpis
                    Znalazłem taką stronę - ze spisem wszystkich , no może prawie wszystkich pozycji jakie ukazały się na polskim rynku.

http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fot...nie-tylko.html
                    Idac tropem strony, ktora podales to omawiana pozycja A. Mroczka wydaje sie byc wlasnie tym czego chcialem uniknac czyli paplaniem o przeslonie i ISO. Jak sie myle niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Idac tropem strony, ktora podales to omawiana pozycja A. Mroczka wydaje sie byc wlasnie tym czego chcialem uniknac czyli paplaniem o przeslonie i ISO. Jak sie myle niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.
                      Mylisz się. W fotografii ważne jest również myślenie i między innymi o tym traktuje ta książka.

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Nie łatwiej się przejść do empiku/księgarni i samemu obadać?
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• rycerz
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 227

Wielu z was przeczytalo tutaj napewno multum ksiazek traktujacych o naszej pasji, w zwiazku z tymprosze mi powiedziec czym rozni sie ta pozycja od innych, ktore opisuja po kolei jak focic krajoobrazy, portrety czy sceny nocne.
                          bo on nie opisuje po kolei jak fotografowac krajobrazy czy portrety ale omawia pewne niuanse, czy tez problemy z którymi możesz sie spotkac i robi to w taki pogadankowy sposób, jak kolega z kolegą a nie wykładowca ze studentem
                          generalnie fajnie przeczytac ta książke, ale spotkałem ludzi którym nie spodobał sie ten styl pisania i dlatego nie będe zachęcał do zakupów
                          napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?
                          nx100

Komentarz

• Merauder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1092

Zamieszczone przez rycerz Zobacz wpis
                            [...]
                            napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?
                            Szukam ksiazki, ktora nie da ci gotowego przepisu na za... zdjecie, bo takiego nei ma, tylko takiej, ktora bedzie opisywac czesto spotykane sytuacje np w portrecie i jak sobie z nimi radzic.

W moim mniemaniu jezyk i merytoryka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chris Bucher nie jest zla, dobrze sie ja czyta, autor pokazuje konkretne sytuacje i jak sobie z nimi poradzil.
                            Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.

Komentarz

• rycerz
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 227

Szukam ksiazki, ktora nie da ci gotowego przepisu na za... zdjecie, bo takiego nei ma, tylko takiej, ktora bedzie opisywac czesto spotykane sytuacje np w portrecie i jak sobie z nimi radzic.

W moim mniemaniu jezyk i merytoryka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chris Bucher nie jest zla, dobrze sie ja czyta, autor pokazuje konkretne sytuacje i jak sobie z nimi poradzil.
                              czytałes mój post ? nieobiektywnie o książkach
                              nx100

Komentarz

• Merauder
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1092

Zamieszczone przez rycerz Zobacz wpis
                                czytałes mój post ? nieobiektywnie o książkach
                                Bardzo pomocne i tylko utwierdzajace mnie w przekonaniu, ze jednak pozycje legendarnego Mroczka bede musial pominac.

Chce kupic dwie ksiazki, w sprawie jednej klamka zapadla tzn. bez watpliwosci bedzie to "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" Joe McNally. Pozycja ta, dla mnie wydaje sie byc bardzo przydatna, od poczatku zakupy lampy blyskowej z kazdym razem odkrywam nowe mozliwosci. Przegladalem w EMPIKu te pozycje i to zdaje sie byc czyms czego szukam, co pomoze mi sie rozwinac wraz z moja 430-tka.

Druga pozycja mial byc zaniechany juz przeze mnie Mroczek. Po rezygnacji z tej pozycji stwierdzilem, ze chce czegos dobrego o portrecie. Nie ukrywam, ze najlepsze bylo by cos 3w1 tj. portret, portret dzieci oraz tematyka B&W w portrecie. Ale tak to tylko w erze.

Pozycja Ginny Felch, Allison Tyler Jones - Fotografowanie dzieci. Warsztaty fotograficzne, byla przeze mnie brana pod uwage. Teraz Twoj komentarz do tej pozycji daje jeszcze wiecej do myslenia, bowiem poczatkowo podszedlem troche sceptycznie ze zgledu na dosc negatywny komentarz na helionie do tej pozycji. Gosc pisal tam, ze jesli ktos juz nie jest taki calkiem poczatkujacy to za wiele porad tam nie znajdzie. Mozesz sie odnies do tego?

Z kolei wzakresie BW czytajac ostatnio optyczne pl napatoczyla mi sie taka pozycja jak: "Sztuka czarno-białej fotografii. Od inspiracji do obrazu"-Torsten Andreas Hoffmann. Moze ktos oblokal juz te pozycje, bo po zaglebieniu sie w recenzje doszedlem do wniosku, ze za duzo tam o analogu.

Komentarz

Pracuję...
                                X