Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon Remote Shooting - jaka długość kabla USB

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie Canon Remote Shooting - jaka długość kabla USB

Mam nadzieje ze w dobrym dziale to umieszczam, ale tyczy sie to glownie jesli chodzi o fotografowanie w studio.

Canon do wiekszosci swoich apratatow (dSLR) dolacza oprogramowanie pozwalajace robic zdjecia i ogladac je odrazu na laptopi (zgrywa, odtwarza etc, ale tez pozwala zmieniac ustawienia apartu przez komputer) za pomoca kabelka USB - nie mowie tu o bardziej zaawansowanej wersji przesyalnia danych przez modul Wi-Fi.

Interesuje mnie jaka jest maksymalna dlugosc kabla USB, albo co mazna zrobic zeby ta dlugosc przedluzyc. Obecnie uzywam prawie 3 m kabelka usb. Ale mam na tyle duze studio ze chcialbym moc go troche wydluzyc - jednak wtedy aparat nie jest wykrywany przez laptopa.

Uzależniony

Domyślnie

no to moze jakis wzmacniacz sygnalu na kabelku usb ? chyba huby usb ale z zewnetrznym zasilaneim tez wzmacniaja sygnal
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Wyglada na to, że maksymalna długość to 5m.
    Usb Wiki.
    Jest jeszcze coś takiego jak WUSB które ma zasięg do 10m, ale ja nie spotkałem się z adapterami do tego.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

co do wirless usb o ktorym piszesz polm to sie nie naszukalem za duzo info w postaci produktow, a tym bardziej w polsce.

ale znalazlem kablowe roziwazanie.

Wersja troche drozsza w postaci reapetera, albo przedluzacze aktywne usb: ten 10m albo ten 5 m.

Jednak zastanawia mnie czy to cos fizycznie da rade. Mysle ze 10m spokojnie mi powinno wystarczyc w studio, ale zastanawiam sie czy nie lepiej zainwestowac raz wporzadny sprzet.

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

Ja zauważyłem, że używanie przedłużaczy USB, nawet tych najlepszych, ekranowanych, itp (za 3m zapłaciłem 80zł) powodowało, że aparat, owszem był rozpoznawany, ale połączenie przez EOS Capture było niemożliwe.
    Zakupiłem, równie porządny kabel, 4,8m i działa bez problemowo. Innym rozwiązaniem jest biurko na kółkach, może nawet wygodniejsze

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

5m to jest absolutne maximum... Nie ma wzmacniaczy sygnalu dla USB
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Są przedłużacze ze wzmacniaczem USB, osobiście komuś taki kupowałem żeby podłączyć drukarkę oddaloną od komputera o blisko 10m. Są też wzmacniacze wykorzystujące do transmisji skrętkę kategorii 5 czyli popularny przewód do budowy sieci komputerowych i wtedy zasięg może wynosić nawet kilkadziesiąt metrów. Choćby na Allegro są proste wzmacniacze USB do 10m w cenie poniżej 40zł.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Ja myślałem zrobić to tak, że do statywu podpiąć małą półkę na netbooka 10 cali i mieć wszystko razem. Wadą jest maly rozmiar wyświetlacza, ale to zawsze lepiej niż wyświetlacz aparatu.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Po co kombinować z półką to co pisze Przemek_PC jest sensowne i się sprawdza.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów