Body na uwięzi - przedłużacz USB

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bombi
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 33

Body na uwięzi - przedłużacz USB

Witam!!!

Szukałem na forum, ale nic w temacie nie znalazłem więc spisuję moje spostrzeżenia.

Jako że coraz częściej wykonuję masówki bez zmiany położenia aparatu postanowiłem zaopatrzyć się w przedłużacz USB celem kontroli aparatu zza monitora i ściąganiem zdjęć na bieżąco.
    Wszystko działa z metrowym przedłużaczem i oryginalnym kabelkiem od aparatu.
    Jednak przedłużacz 5metrów to już za dużo, permanentny brak kontaktu.
    A więc odradzam to rozwiązanie na odległości 5m, może 3 zadziałają, nie wiem. Jak kupię takowy, dodam tu swoje spostrzeżenia.
    Chyba że ktoś już tak pracuje, miło byłoby gdyby to potwierdził???

Dodam tylko wyjaśnienie dla onanistów sprzętowych, ~2000pln za transmiter WFT wolę dołożyć do kolejnego szkła.

Ku przestrodze, przedłużacz kupiłem "aktywny" gruby srebrny z ekranowaniem za 30pln. Producent wspomina o możliwości spięcia przedłużaczy do 25 metrów co da bezstratne połączenia! Tego już nie skomentuję.

Pozdrawiam Michał Trąbski
    Pozdrawiam Bombi Moja "Galeria"
    5D MkI / BG-E4 AD / C 24-105/C 70-200/ C 50
    580 exII/ ~1000Ws/ BDish/ Softboxy/18Gb SanDisc /
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

Z tymi przedłużaczami to jest dziwna sprawa. Przerabiałem temat przy astrofotografi .
    Generalnie bardzo dużo zależy od samego przedłużacza. Miałem takie że nawet przy 1m dawały błędy i problemy komunikacyjne. Teraz mam 5m i wszystko hula , przetestowałem z 10 kabli i drugie tyle hubów. Co ciekawe kupowanie drogich i firmowych niczego nie gwarantuje. Wręcz przeciwnie, najlepsze okazały się tanie noname. Nie mam pojęcia na czym to polega , ale wiem na 100% że tak jest.
    Tak więc proponuję spróbować użyć innego kabla i może być ok.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

Jeśli chodzi o to, używam najtańszego metrowego przedłużacza no-name (właściwie metr z hakiem), spiętego z applowskim przedłużaczem od ichniej klawiatury (1,20m?) i najdłuższym kablem usb jaki mam. Razem toto ma na oko ze cztery metry i działa okej. Przedłużacze nie działają z urządzeniami które pobierają dużo prundu (dysk usb bez zasilania, mp3, etc)
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

Widziałem gdzies kabelek usb (akurat do dysku) ze podlączałeś go do kompa az przez dwa porty (dwa wyjscia miał). Moze to by pomoglo jakos?
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• OrzelPiotr
          Początki nałogu
          • 2009
          • 350

Takie coś powinno załatwić sprawę

7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Aktywny przedłużacz 5m powinien działać teoretycznie bez problemu, zgodnie ze specyfikacją USB. To tak jakby jednoportowy hub USB z długim kablem, do tego przedłużacza powinno dać się dopiąć cokolwiek równie dobrze jak bezpośrednio do komputera, problemem może być tylko moc zasilania - 500mA z komputera musi wystarczyć zarówno na zasilanie przedłużacza jak i dopinanego urządzenia ale to w przypadku aparatów, które nie biorą zasilania z USB nie powinno być kwestią.

Jeśli taki przedłużacz nie działa dobrze to albo jest to lipa albo też podłączony został do gniazd z przodu obudowy. Bardzo często te gniazda wewnątrz obudowy komputera dołączone są do płyty głównej przewodami, które nie mają nic wspólnego z USB...
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• yakuza
              Coś już napisał
              • 2007
              • 74

Odp: Body na uwięzi - przedłużacz USB

Witam,
              odkopię temat, ostatnio walczyłem z tym tematem i nie mogłem znaleźć żadnych konkretnych informacji który przedłużacz jest ok, a który nie, więc może komuś przyda się info w jakiej konfiguracji zadziałało.
              W moim przypadku zadziała konfiguracja - oryginalny kabel canona do aparatu + przedłużacz hama - 3m 45040, żadnych problemów niema z działaniem

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez yakuza Zobacz wpis
                Witam,
                odkopię temat, ostatnio walczyłem z tym tematem i nie mogłem znaleźć żadnych konkretnych informacji który przedłużacz jest ok, a który nie, więc może komuś przyda się info w jakiej konfiguracji zadziałało.
                W moim przypadku zadziała konfiguracja - oryginalny kabel canona do aparatu + przedłużacz hama - 3m 45040, żadnych problemów niema z działaniem
                Wszystko zależy z jakiej jakości materiałów zrobiony jest przewód.
                Używam taniego z Allegro 10m pasywnego przedłużacza USB do którego podpięty jest HUB na 4 urządzenia i wszystko działa bez problemów. Prędkość zgrywania karty CF przy pomocy starego czytnika USB 2.0 wynosi ok. 10,5MB/s przez przedłużacz z Hubem i ok 11MB/s przy podłączeniu bezpośrednio do portu w komputerze.

Dla odmiany najtańszy przedłużacz cinch 10m zakupiony w MediaMarkt spowodował spadek głośności pasywnych głośników o ponad połowę. Skracanie go o każdy metr dawało słyszalną zmianę głośności :-)
                Digart

Komentarz

• mithil
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 46

Panowie jest jeden patent który może zadziałać, ale trzeba by przetestować czy będzie działał z naszymi canonkami

U mnie w firmie kamerki, takie zwykłe na USB są pociągniete na dobrym kablu Ethernetowym - popularna skretka. Najdalsza kamera jest ok 30m od kompa i jest z nią bezproblemowa komunikacja.

Jak bym mial tylko kable dawcę to jestem wstanie taki sobie sam zlutować w 10 min i powiedziałbym czy to działa

Komentarz

Pracuję...
                  X