Ktoś napisał, iż Peleng 8mm się średnio nadaje. Dlaczego? Rozważam jego zakup do 5D2.
Ktoś napisał, iż Peleng 8mm się średnio nadaje. Dlaczego? Rozważam jego zakup do 5D2.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Drogą zakupu wszedłem w posiadanie cudu radzieckiej myśli technicznej (albo sztuki kopiowania lepszych) obiektywu Helios 44 M-6 58mm f/2.0 celu wykorzystania go ze swoim 5D MkII. Przede wszystkim z myślą o filmach.
W stanie idealnym kosztował mnie 65 złotych.
Według tej stronki jest to wersja która nie powinna powodować haczenia lustra w 5D/5D MkII i ostrzyć na nieskończoność.
Jak to mówią "nie wierz w pisane"
Po zakręceniu obiektywu w adapterze pierścień ostrości dochodził tak pod 10 metrów i dalej ani rusz. Mam dwa adaptery, z dandelionem i bez od "Pana z Lublina", oba dawały ten sam efekt.
Po obejrzeniu dokładniejszym okazało się, ze ta wersja obiektywu ma dwa bolce obok tylnej soczewki.
Ten z prawej domyka przysłonę do ustawionej pierścieniem ostrości a drugi, widoczny w wycięciu po lewej, przesuwa się w trakcie przymykania i położenie bolca przekazuje do aparatu informację o wartości przysłony potrzebną do pomiaru światła na pełnej dziurze.
Ten lewy bolec w trakcie ogniskowania w stronę nieskończoności wysuwa się do tyłu razem z ostatnią soczewką i jest blokowany przez pierścień adaptera nim dojdzie do końca. Soczewka mieści się w otworze a bolec zawadza.
I klops.
Miałem zamiar rozkręcić obiektyw i zwyczajnie go spiłować ale zrobiłem inaczej. Zakręciłem adapter i zaznaczyłem sobie mazaczkiem pole przesuwania się bolca. Potem po prostu spiłowałem w adaperze "zatoczkę" żeby mógł sobie w niej pływać swobodnie.
Zadziałało pięknie.
Przy dokręcaniu i odkręcaniu adaptera trzeba delikatnie docisnąć bolec przysłony paznokciem nim wejdzie w wycięcie ale potem już można normalnie robić fotki.
Albo filmować.
I nic nie haczy.
Cała operacja jest bardzo łatwa do przeprowadzenia, wręcz banalna ale może komuś akurat się przyda.
Wesołych świąt![]()
pozdrawiam, vidocq
Tak sobie teraz czytam... działa... nie działa... :wink:
Ale już "po ptokach" - Tessara "zebrę" kupiłam kilka tygodni temu , ze sprawną Practicą Super TL jako zatyczką :-D
Na nieskończoność nie testowałam i nie planuję, ale jak kiedyś przez niedopatrzenie lustro mi huknie to nie omieszkam się po(żalić)chwalić. Szkło potrzebuję głównie do kwiatków i najczęściej z pierścieniami pośrednimi, więc jest szansa, że trochę posłuży.
Efekty testów na razie bardzo przyjemne.
No i co teraz :wink:
Tessara już kupiłam, ale ten Industar wygląda baaardzo ciekawie. Faktem jest, że jest sporo droższy, ale ... podobno pięćdziesiątek nigdy za dużo :-D
A macro 1:2 kuszące.
Ostatnio edytowane przez airhead ; 12-04-2010 o 00:33 Powód: Automerged Doublepost
Muszę zaprzeczyć, używam tego szkła z 5D mark II i 40D i z żadnym nie ma najmniejszych problemów. Tylko, a propos tego szkła, najlepiej kupić w wersji pod Nikona i do tego przejściówkę do Canona. Nie chodzi o żadne potwierdzenia, po prostu bagnet tego szkła jest tak beznadziejny, że czasem ręce opadają. Luzy i problemy z wykręceniem to standard.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Te 1,5mm nie powinno wadzić w żaden sposób, o ile dobrze pamiętam, mam takie coś w Pentaxie 40mm f/2,8, i zero problemów z tym jest. O ile jest taka możliwość jednak, postaraj się nieco podpiłować ten element (w niektórych szkło jest osadzone głębiej, tak, że nie ma stresu ze spiłowaniem zbędnego żelastwa.
Pozdrawiam, i życzę fajnej zabawy. Jakość zdjęć z manualnych szkieł w 5DII o niebo lepsza, niż w 40D/50D.
Ostatnio edytowane przez _igi ; 03-05-2010 o 16:58 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ja również, dlatego to temat dla mnie dosyć istotny. Nie chcę wywalać 3,500 na sigmę kołową do pełnej klatki. A sam się bawię z Pentaconem 50/1,8 na 5D i daje toto całkiem fajne rezultaty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Badam temat, bo się napaliłem na tego fiszaja.
No i generalnie, ludzie robią zdjęcia nim z piątką
http://www.flickr.com/photos/rabbitr...7603240372519/
http://www.flickr.com/photos/rabbitr...7603240372519/
Więc się da. Na sieci wiszą filmy z tego obiektywu z nowej piątki, więc tym lepiej. A od takiego szkła nie wymaga się super jakości, od tego są inne konstrukcje![]()
Ostatnio edytowane przez _igi ; 31-03-2010 o 23:44 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto