Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Mieszany widok

Domyślnie Zawód fotograf [świadczenie usług]

Nie wiem czy był taki temat ale forumowa szukajaka nic konkretnego mi nie podpowiedziała

Ale do rzeczy...
    Pracuję w firmie, odprowadzany mam ZUS i chciałabym legalnie zacząć bawić się w ślubniaki. Mam więc pytanie do Was kochani:
    -> Co mam zrobić? Poinformować zakład pracy, że planuję takie coś otworzyć? Kto wtedy opłacał będzie ZUS i czy nie będzie on większy? Na jakich zasadach otworzyć tą działalność?

Miłej niedzieli [zapowiada się niezła spiekota]

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rurzowy_rzufff Zobacz posta
    N
    Pracuję w firmie, odprowadzany mam ZUS i chciałabym legalnie zacząć bawić się w ślubniaki.(...)Poinformować zakład pracy, że planuję takie coś otworzyć? Kto wtedy opłacał będzie ZUS i czy nie będzie on większy? Na jakich zasadach otworzyć tą działalność?(...)
    W zasadzie masz dwa wyjścia:

1. Założyć własną działalność niezależnie od pracy na etacie. Plusy: możliwości odliczeń, wpisywania w koszty firmowy sprzętu, oprogramowania, całej masy wydatków. Minus: konieczność płacenia ZUS niezależnie od ZUS płaconego przez Twojego pracodawcę. Przez pierwsze dwa lata (jeśli w ciągu ostatnich 5 lat nie prowadziłeś własnej działalności gospodarczej) ten ZUS jest "ulgowy" (bodaj poniżej 400), ale potem - już prawie 900 obecnie.

2. Nie zakładać firmy, tylko robić zdjęcia ślubne na zasadzie umowy-zlecenia. Podpisujesz umowę, płacisz od niej podatek, ale masz spokój z ZUSami etc. Minus - nie wpiszesz sobie w koszty sprzętu, wydatków, samochodu etc. Nic za darmo :-)

Natomiast jeśli chodzi o informowanie zakładu pracy - chyba w ogóle nie musisz tego robić (chyba, że Twój zakład pracy zajmuje się podobną działalnością i masz w umowie wpisany zakaz konkurencji ;-)
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Minus: konieczność płacenia ZUS niezależnie od ZUS płaconego przez Twojego pracodawcę.
    Kto ci to powiedzial? Jesli pracujesz na etacie to z wlasnej dzialalnosci placisz tylko skladke zdrowotna.
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Domyślnie

Dziękuję za objaśnienie
    Pracuję jako laborant w zakładzie chemicznym a więc działalność zupełnie inna od tej, którą planuję otworzyć.

Co do pkt.2 to muszę gdzieś to zgłosić, że świadczę takie usługi, itd...? Jakie rachunkiw wtedy wystawiam? Podatek w tym przypadku płacę na koniec roku rozlicz. czy miesięcznie?
    5D mkII_ 24/1.4 _ 85/ 1.8 _ EX580

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podatek na koniec roku, przy corocznym rozliczeniu czyli PiT

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    Podatek na koniec roku, przy corocznym rozliczeniu czyli PiT
    Szczegóły to Ci najlepiej wyjaśni jakiś księgowy :-) Ja robię dużo rzeczy na umowę-zlecenie (ale nie fotograficznych, broń Boże!) - ale moim zleceniodawcą jest firma (wydawnictwo), więc ich księgowość się wszystkim zajmuje: sami odprowadzają podatek od umowy-zlecenia (ja dostaję kwotę netto), sami informują skarbówkę etc. Ja tylko na koniec roku dostaję od niech PIT, który muszę uwzględnić w swoim rocznym zeznaniu.

Natomiast kiedy zleceniodawca jest osobą prywatną - nie wiem, jak to się szczegółowo rozgrywa. Najlepiej o szczegóły zapytaj jakiegoś księgowego.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Domyślnie

Składka zdrowotna to w moim przypadku 204zl, zatem skoro miałabym to płacić z własnej działalności to czy zakład pracy doda mi ta kwotę do wynagrodzenia?
    Jakie są tu zasady?
    5D mkII_ 24/1.4 _ 85/ 1.8 _ EX580

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

No właśnie, przecież jeśli pracuje na pełen etat i ma odprowadzany ZUS to nie musi płacić całego świadczenia... o_O

Domyślnie

Dokładnie. Płaci tylko składkę zdrowotną. 233 i chyba 32 grosze o ile dobrze pamiętam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów