Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Więc tak:
W końcu (bo na dzień przed terminem w którym mi były potrzebne odbitki) skorzystałem z usług Kodaka w carefourze i nie narzekam (bo nie mam z czym porównać :P ) - ładne kolory, kontrast i nawet dość tanio (~20zł za 3szt 20x30, coś koło matowego -może pół-matowy jeśli istnieje taka nazwa) - a co ważniejsze, ważny gość złożył mi autograf na tym (i wygląda całkiem ładnie)
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Moge powiedzieć gdzie nie warto iść. Nie idzcie na Żeromskiego. Rządzi tam kobieta, której wydaje się, że jest niepodważalnym guru fotografii. Robiłem, tam fotografie do dokumentów i zdjęcia wyszły zbyt jaskrawe przez co wyglądałem jakbym miał puder na twarzy. Jednak jej wydawało się, że jej opinia jest niepodważalna i na tym się skończyło. Na dodatek te zdjecia widział ktoś kto na codzień zajmuje się fotografią portretową i stwierdził to samo.
Pozwoliłem sobie odgrzebać wątek.
FotoJoker we Wrocławiu na Hallera i coś takiego wyszło.
Film Kodak Gold 200, aparat Canon AV-1 i 50mm/f:1,8.
Czy moglibyście się wypowiedzieć? Czy to ziarno, to wina skanu, filmu czy aparatu? To ostatnie prawdopodobnie odpada...
W ogóle nie podoba mi się ta odbitka. Co o tym sądzicie?
Przeprowadziłyśmy się do Wrocławia i szukamy dobrego labu Temat na Forum zgłębiłam, ale odpowiedzi nie znalazłam, bo przy każdym wymienionym punkcie były jakieś "ale" i żale.
Więc może zapytam inaczej, gdzie wywołujecie i z jakiego punktu foto jesteście zadowoleni?
Ja najczęściej korzystałem z d-2lab w agfaimage center na Jedności Narodowej, wg mnie calkiem profesjonalny lab i gość, który nim kieruje jest ok, umie doradzić i podagać o fotach. czasami trzeba uważać na laborantów, ale są (byli )ok. Byłem z nich bardzo zadowolony. teraz zaglądam tam od wielkiego święta.
Do plusów dodam też frontierę (obecnie chyba 370) w saturnie w Galerii Grunwaldzkiej.Parę razy tam robiłem (zawsze z zaznaczeniem bez korekcji i było całkiem miło). Teraz na Psiaku otworzył się lab z frontierą 350 i też robią bardzo OK ).
Niemniej zawsze muszę powtórzyć ze dwa razy ,że bez korekcji.
Oba laby agfa i fuji dawały nieco inne obrazki z tych samych ujęć, ale radzę sprawdzić ci samemu co każdy z nich oferuje jakościowo i co ci bardziej leży.
pozdrawiam
Podbijając wątek, zadam pytanie -gdzie tanio we Wrocławiu wydrukuję zdjęcia w formacie 13x18 -cena mile widziana poniżej 1 zł(y)/szt. do wydrukowania mam między 40, a 50 zdjęć i przewidziane fundusze 50-60 złych.
Zależy mi na tym zdjęcia wyglądały przynajmniej przyzwoicie(nie muszą być super-hiper dobre jak na wystawę) czyt. żeby laborant/operator drukarki rzucił na nie okiem i w razie potrzeby poprawił kolory bo monitor mam nie skalibrowany i może przekłamywać...
Tak informacyjnie w nawiązaniu do tego postu zdjęcie VIP'a wydrukowałem w CH Borek w kodaku -jak na moje oczy dobrze się prezentuje z autografem w ramce...
drukowałem tam też inne zdjęcie pół roku później -może nie było tak ładnie poprawione jak bym chciał, ale też nie narzekam
Odradziłbym jednak znajdującego się nieopodal Fotojokera, w którym to film wywołali mi średnio, a skanowanie to już mi spartolili koncertowo (nieusunięte rysy, szumy, zdjęcia nagrane na płytę "do góry nogami" -skorzystałem z ich usług aż raz i mi już wystarczy...
Cóż, odkopuję wątek ponieważ jakoś usług stale się zmienia jak widać. W sprawie agfy:
Zachęcony pozytywnymi opiniami dotyczącymi fotolabu agfa na jedności narodowej skorzystałem z ich usług raz. Pierwszy i ostatni. Choć do odbitek nie mam zastrzeżeń, nie wrócę tam z powodu koszmarnej obsługi klienta, a obsługiwany byłem przez kierownika (znać po krawacie).
Krótko i zwięźle – „rozmowa” na temat papieru, na jakim wykonywane są odbitki (chciałem zobaczyć odbitki silk luzem/na czymś innym niż fotoksiążka, którą uparcie pokazywał mi kierownik), zakończyła się na moim drugim pytaniu o same odbitki, po którym usłyszałem „A czy ja mówię po chińsku?”. Przyznam, że aż mnie zatkało. Po wymianie kilku zdań na temat odnoszenia się do klienta moja dziewczyna usłyszała m.in., że jako gówniara powinna słuchać się starszych i mądrzejszych [sic!]. I na takim właśnie poziomie przebiegła rozmowa.
Cóż, szybko opuściliśmy lokal, żeby więcej nie wrócić. Jeżeli ktoś chce porozmawiać przed kupnem albo liczy na dobrą obsługę – odradzam agfę, chyba, że będziecie mieli szczęście i obsłuży was ktoś inny. Ja tam już nie zajrzę, są inne laby
PS. Dobrze byłoby odświeżyć listę polecanych labów. Ja następnym razem udam się na Lwowską.
[QUOTE=kreciu;899641]
Krótko i zwięźle – „rozmowa” na temat papieru, na jakim wykonywane są odbitki (chciałem zobaczyć odbitki silk luzem/na czymś innym niż fotoksiążka, którą uparcie pokazywał mi kierownik), zakończyła się na moim drugim pytaniu o same odbitki, po którym usłyszałem „A czy ja mówię po chińsku?”. Przyznam, że aż mnie zatkało. Po wymianie kilku zdań na temat odnoszenia się do klienta moja dziewczyna usłyszała m.in., że jako gówniara powinna słuchać się starszych i mądrzejszych [sic!]. I na takim właśnie poziomie przebiegła rozmowa.
Cóż, szybko opuściliśmy lokal, żeby więcej nie wrócić. Jeżeli ktoś chce porozmawiać przed kupnem albo liczy na dobrą obsługę – odradzam agfę, chyba, że będziecie mieli szczęście i obsłuży was ktoś inny. Ja tam już nie zajrzę, są inne laby
/QUOTE]
Ja znam jeszcze ten lab z czasów, gdy szukali klientów i obsługa była wręcz wzorcowa, w przeciwieństwie do pobliskiego Olecha z ul. Żeromskiego, którym przysłowiowa woda sodowa do głowy uderzyła. Cóż - jak widać - przyszedł i czas na Agfę z Jedności Narodowej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wcięło mi jeden nawias i proszę jak wygląda post. wkurzający jest ten brak możliwości edycji...
Ostatnio edytowany przez Viracocha; 68.
Powód: Automerged Doublepost
Chciałbym zauważyć, że jeśli chodzi o FOTOJOKER, to wszystkie punkty z całego dolnośląskiego drukują, wywołują etc etc w tym samym miejscu. Z tego co pamiętam to w Kędz-Koź. Jest to robota hurtowa, wiec nie dziwcie się moi mili, że nikt się nie przykłada.
Tam liczy się niska cena, najczęściej kosztem jakości. Nikt nie zwraca uwagi czy są to zdjęcia 'artystyczne' czy cioci z imienin.
Maszyna jest bezduszna.
Nie wiedziałem gdzie posta umieścić wiec umieszczam go tu..
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mogę oddać fotki z cyfraka we wrocławiu aby porządnie zrobili? Wiem, że odbitki z analoga całkiem fajnie robili na ul. Ruskiej ale nie orientuję się jak sprawa się ma z odbitkami z cyfry.
Pozdrawiam
PS. Może przekornie MM? :P albo inne takie??
Jak miałbym polecić dobry fotolab we Wrocławiu to polecam HQ Fotolab Laboratorium Fotografii Cyfrowej Fujifilm na ulicy Bajana w Hali Tęcza. Pracują tam na nowej technologii fujifilm na tzw. suchym minilabie. W odróżnieniu od tradycyjnego mini laba chemicznego suchy lab oferuje o 20% większą rozpiętość tonalną i ponad 2x większa rozdzielczość wywołanego zdjęcia. Tradycyjne laby pracują z jakością 300dpi a maszyna Frontier S DX-100 z jakością 720dpi. Polecam zajrzeć na ich stronę HQ Fotolab Laboratorium Fotografii Cyfrowej Fujifilm Można tam pobrać profil maszyny oraz odbitkę testową zdjęcia. W tej chwili jest to najnowsza i najnowocześniejsza maszyna do wywoływania zdjęć we Wrocławiu. HQ Fotolab jest autoryzowany laboratorium przez Fujifilm Polska.
"Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
Terry Pratchett – Mort
Komentarz