Udalo mi sie otrzymac cala kwote za sigme 24-70HSM no i zakupilem Lke 24-70. Musze powiedziec jedno, jezeli ktos nie widzi roznicy, a mialem wybrana sigme pod wzgledem ostrosci, to chyba jest slepy. Roznica w plastyce jest ogromna, sample od Cichego pokazaly tylko czesc bokehu ale jezeli tlo ma duzo zieleni i jest blizej to widac paskudne pierscienie. Lka poprotu ma miekko, poza tym jest ostrzejsza na wiekszej powierzchni kadru no i to wykonanie. Poza tym jest szybsza od sigmy. Ta sigma to jakas bzdura jest, bo za droga dla amatora i zbyt wybrakowana dla pro. Nie wiem po co wogole ja kupowalem, chyba zeby mi po serwisach i kalibracjach jezdzila, dobrze ze sklep byl solidny i nie bylo problemow. Generalnie ODRADZAM, lepiej kupic tamrona jak sie nie ma na Lke. Sigma 24-70EX DG jest przede wszytkim zolta i to dosc bardzo, poza tym okropnie flaruje na 70mm, ogolnie flaruje. No i jest mydlana na koncu, chyba ze ktos ma selekta. Mi sie zepsula przeslona wiec musialem wymienic bo naprawa nie miala sensu.