Hej,
odrazu powiem, że pytałem szukajkę, ale nie znalazłem nic. Jeżeli było, bo podejrzewam, proszę o linki.
A do rzeczy...odebrałem dzisiaj C35/2 i robiłem kilka zdjęć próbnych i zauważyłem ciekawą rzecz. Strzelałem AF na róg budynku. Ogólnie łapał budynek, a to co za budynkiem nie miało ostrości. Ale tak ruszając celownikiem zauważyłem, że obiektyw ma troche tendencje do łapania zwłaszcza przedmiotów dalej. Czyli, jeżeli środkowy punkt AF jest powiedzmy w 70% przykryty przednią ścianą, to i tak ostrzy na te pozostałe 30% w oddali. Ba, rzekłbym, że proporcje są spokojnie 1:10. Wydaje mi się, że czym większa odległość drugiego planu, tym chętniej łapie właśnie ten plan.
Zapiołem później C50/1.4 i aż tak źle nie jest. Powiedzmy, że raczej w granicach 40-60% pokrycia raz wyostrzy na pierwszy plan, drugi raz na drugi.
Pytanie teraz, czy jest się czym przejmować czy to raczej normalna sprawa?
Dodam, że C35/2 ostrzy zdecydowanie pewniej od 50tki (która raz na jakiś czas lubi sobie przejechać po całym zakresie).
Body 20D. Obiektyw nie ma BF/FF napewno. Zresztą to o czym mówię to ja widzę już w wizjerze.