Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Tokina ? do EOS450D?

nicol21
    Guest

Cool Tokina ? do EOS450D?

Witam,
    Jestem szczęśliwą posiadaczką EOS 450D, kit'a i 50mm/1,8 i chcialabym rozszerzyc swoj asortyment szkieł. Patrzac na ceny Canon'a zaczelam sie zastanawiac nad starym szkłem - ale dwie kwestie - czy aby taka Tokina bedzie pasowac do eos'a? i czy warto....

a co bym chciala kupic? 2 szkła- jakis szeroki kat - zoom, oraz jakis tele - oczywiscie tez zoom, cos od 70 do 250-300mm.

Poszperalam troche na allegro i widze ze Tokina ma dosc fajne ceny, sa zoomy w interesujacych mnie przedzialach np 80-200 f4, 80-400 (!) 4,5-5,6 . Mowie tu o sprzecie uzywanym. Nowy kosztuje juz sporo, jesli jest AF

Pozostaja kwestie czy warto?

Rowniez prosilabym o oswiecenie o co chodzi z tymi mocowaniami (mniemam iz trzeba dokupic jakas przejsciowke zeby pasowalo do Canon'a, a jak ktos pisze ze pasuje do Nikona czy czegos innego to znaczy ze ma przejsciowke do takiego wlasnie aparatu)?

będę wdzieczna za wszelkie porady, "oświecenia" itp :-) Jest na pewno wiele spraw o ktorych jeszcze nie wiem zastanawiajac sie nad takim obiektywem.
    Dzieki wielkie

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Nie Musisz nic kupowac, tokina produkuje dla canona, nikona itd. stad mocowanie do nikona, canona itd..a co do tokiny to nie za bardzo mi współpracowała z canonem, nie wiem moze felerny obiektyw, co canon to canon...

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Sam użytkuję Tokinę 12-24 f4, a widzę że też jesteś zainteresowana szerokim katem. Moje wrażenia od ponad 7 miesięcy są jak najbardziej pozytywne. Szkło kupiłem używane, ale na gwarancji, "produkuje" naprawdę przyzwoitej jakości obrazy.
    Plusy :
    -konkurencyjna cena w stosunku do Canona 10-22,
    -stałe światło,
    -dość dobra rozdzielczość, już od pełnej "dziury",
    -pancerna, zamknięta konstrukcja,
    -osłona w zestawie
    Minusy:
    -brak USM, ale przy krajobrazach to nie przeszkadza,
    -dość duże aberracje chromatyczne,
    -BRAK SERWISU w POLSCE (kupno używanego bez gwarancji to spore ryzyko)
    Co do 80-400 to się nie wypowiem, bo nie mam, ale kiedyś "macałem" i sprawiało wrażenie solidnego. W testach też wypada nieźle, tylko ten serwis...
    Życzę jak najmniej męczarni w podjęciu decyzji.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawka Zobacz posta
    Nie Musisz nic kupowac, tokina produkuje dla canona, nikona itd. stad mocowanie do nikona, canona itd..a co do tokiny to nie za bardzo mi współpracowała z canonem, nie wiem moze felerny obiektyw, co canon to canon...

Sprawne szkło Tokiny znakomicie współpracuje ze sprawnym Canonem.
    Wiem, bo mam 12-24, które jest bardzo dobrym, niedrogim szkłem.
    Polecam.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Sam użytkuję Tokinę 12-24 f4, a widzę że też jesteś zainteresowana szerokim katem. Moje wrażenia od ponad 7 miesięcy są jak najbardziej pozytywne. Szkło kupiłem używane, ale na gwarancji, "produkuje" naprawdę przyzwoitej jakości obrazy.
    Plusy :
    -konkurencyjna cena w stosunku do Canona 10-22,
    -stałe światło,
    -dość dobra rozdzielczość, już od pełnej "dziury",
    -pancerna, zamknięta konstrukcja,
    -osłona w zestawie
    Minusy:
    -brak USM, ale przy krajobrazach to nie przeszkadza,
    -dość duże aberracje chromatyczne,
    -BRAK SERWISU w POLSCE (kupno używanego bez gwarancji to spore ryzyko)
    Co do 80-400 to się nie wypowiem, bo nie mam, ale kiedyś "macałem" i sprawiało wrażenie solidnego. W testach też wypada nieźle, tylko ten serwis...
    Życzę jak najmniej męczarni w podjęciu decyzji.

Po stronie plusów ja bym dodał, że nic się nie obraca, ani nie wysuwa.
    :-)))
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 24-01-2009 o 00:46 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów