Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Uszkodzony Grip BG-E2 (koleczko + sruba) POMOCY

Coś już napisał Awatar Pawlo
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Uszkodzony Grip BG-E2 (koleczko + sruba) POMOCY

Witam,
    mam duuuzy problem
    Nie moge sciagnac gripa z body, poniewaz koleczko od gwintu kreci sie "wkolko". Grip jest rozbieralny od gory, czyli nie mozna go rozberac bez zdjecia z body.

W srodku sa zebatki (znalezione na necie)

Problemu by nie bylo (bo nie sciagalem nigdy gripa), ale zrobila mi sie szczelina miedzy body a gripem. Chcialem dociagnac, ale sie nie dalo - wiec chcialem odkrecic calkiem gripa i wtedy "koleczko" sie popsulo. Niestety przerwa jest na tyle duza ze nie styka zasilanie z gripa. Moge z jednej strony cos podlozyc, wtedt jest styk. Sruba dalej siedzi w gwincie od body.

Moze macie pomysl jak odkrecic gripa ?? Przerwa ma ok 2-3mm.
    Na Zytniej kazali wyslac body z gripem.

Moze ma ktos uszkodzonego gripa elektronicznie, potrzebowalbym koleczko plastikowe jesli wogole to odkrece.

DZIEKI
    (jak nie ten dzial to prosze o przesuniecie)
    Ostatnio edytowane przez Pawlo ; 30-12-2008 o 20:04

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawlo Zobacz posta
    Moze macie pomysl jak odkrecic gripa ?? Przerwa ma ok 2-3mm.
    Na Zytniej kazali wyslac body z gripem.
    Spróbowałbym włożyć coś w tą szparę co złapie śrubę (nie mam pomysłu co bo jest wąska) i kręcił korpusem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Spróbowałbym włożyć coś w tą szparę co złapie śrubę (nie mam pomysłu co bo jest wąska) i kręcił korpusem...
    przeciez korpusem nie da sie krecic, bo grip wchodzi w body (do gniazda bateri)
    a nie chyce niczym tak mocno sruby zeby jak krecic

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawlo Zobacz posta
    przeciez korpusem nie da sie krecic, bo grip wchodzi w body (do gniazda bateri)
    a nie chyce niczym tak mocno sruby zeby jak krecic
    Prawda. To nie był zbyt dobrze przemyślany pomysł ;-) No to można by spróbować kręcić tą śrubą, ale dalej nie mam pomysłu czym.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Czyli wnioskuje, że przy kręceniu czarnego koła od gripa, śruba nie reaguje. Spróbowałbym wbić jakiegoś klina pomiędzy Body a gripem (z umiarem), tak aby wykasować luz i wtedy spróbować kręcić kółkiem od gripa - może śruba zareaguje. Jak to nie pomoże to w szczelinę włożyć ultra cienkie kombinerki, szczypce, nożyczki lub blaszki. Ścisnąć śrubę mocującą za gwint i na żywca próbować odkręcić. Jak dobrze się uchwyci powinno się udać, zważywszy że ona jest nieco wykręcona z Body, a to oznacza że nie jest zakontrowana
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Ciosna Zobacz posta
    Czyli wnioskuje, że przy kręceniu czarnego koła od gripa, śruba nie reaguje. Spróbowałbym wbić jakiegoś klina pomiędzy Body a gripem (z umiarem), tak aby wykasować luz i wtedy spróbować kręcić kółkiem od gripa - może śruba zareaguje. Jak to nie pomoże to w szczelinę włożyć ultra cienkie kombinerki, szczypce, nożyczki lub blaszki. Ścisnąć śrubę mocującą za gwint i na żywca próbować odkręcić. Jak dobrze się uchwyci powinno się udać, zważywszy że ona jest nieco wykręcona z Body, a to oznacza że nie jest zakontrowana
    Dokladnie, sruba nie reaguje. Zabki na kolku calkiem sa "zjechane", wiec sruba tez stoi w miejscu. Bede musial gdzies poszukac jakies szczypce, bo innego wyjscia tez nie widze. Narazie klina z kartoniku i zestawik dziala, jutro trzeba zdjecia robic...

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Może być kłopot z wsadzeniem tam szczypiec czy nożyczek z uwagi na wielkość szczeliny. Wtedy trzeba ścisnąć śrubę dwoma cienkim blaszkami i próbować ją odkręcić. Jak blaszki będą się ślizgać po powierzchni gwintu to można spróbować zrobić frędzel ze skóry (wąski pasek), obwinąć go wokół gwintu i wtedy ścisnąć blaszkami. Powinno to wyeliminować poślizg pomiędzy śrubą, a blaszkami.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Dawno temu miałem podobny problem z gripem od 300D. Z tego co pamiętam to poradziłem sobie używając cienkiego sznurka. Owinąłem go dwukrotnie dookoła śruby w szczelinie tak żeby pociągając sznurkiem wprawić śrubę w ruch obrotowy. Z tym że u mnie ta śruba była lekko niedokręcona więc się udało.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Może idź do jakiegoś zegarmistrza. Oni mają cienkie narzędzia może coś poradzi.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów