Strona 41 z 49 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Intgar Zobacz posta
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Jako początkujący mam pytanie, które pewnie wielu z was wyda się banalne. Mianowicie: Czy warto kupować Battery Grip do 400D?

Mój aparat wiesza się, na niskim poziomie baterii( z tego co tu przeczytałem nie tylko mnie), to mógłby być pierwszy powód "za".

Drugi: więcej energii na np. wakacje

Trzeci argument "za": Większe body(mniejsza szansa na uszkodzenie).

Argument na "nie": cena.

s.

Aż dziw, że (prawie) nikt nie podnosi najważniejszego argumentu przeciw gripowi: waga i gabaryty !!!
    Nawet bez gripa lustrzanka Canona, to kawał cegły i nawet z przeciętnym obiektywem dobrze waży, szczególnie podczas wyprawy w góry.
    Trudno pojąć, po co ludzie dokładają do tego dodatkowe centymetry i dekagramy, skoro o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości.
    Tym bardziej, że akurat akumulatory Canona zwykle pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć bez problemu.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości.
    Tym bardziej, że akurat akumulatory Canona zwykle pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć bez problemu.
    Też mi się tak wydaje, ale są tacy co twierdzą, że mają duże ręce i lepiej im się trzyma puszkę z gripem lub że w trakcie wymiany akumulatora można stracić okazję na cenne kadry ??:

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Aż dziw, że (prawie) nikt nie podnosi najważniejszego argumentu przeciw gripowi: waga i gabaryty !!!
    Nawet bez gripa lustrzanka Canona, to kawał cegły i nawet z przeciętnym obiektywem dobrze waży, szczególnie podczas wyprawy w góry.
    Trudno pojąć, po co ludzie dokładają do tego dodatkowe centymetry i dekagramy, skoro o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości.
    Pozdrówka
    Ergonomia to się zwie. Jak dla mnie, 5D również jest małe, więc dokupiłem gripa - o niebo lepiej się trzyma z ciężkim szkłem.

A 400D jest już naprawdę tyci, a same gripy - naprawdę tanie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Awatar betuel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

No i dodatkowo większy "balast" na spodzie puszki poprawia wyważenie zestawu z założonym długim i ciężkim tele, lufa nie ciągnie tak do dołu.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betuel Zobacz posta
    No i dodatkowo większy "balast" na spodzie puszki poprawia wyważenie zestawu z założonym długim i ciężkim tele, lufa nie ciągnie tak do dołu.
    Nie musi być tele, do body pokroju 400D wystarczy jakikolwiek lepszy obiektyw, do tych półkę wyżej, coś pokroju 24-70 spokojnie ciągnie na dół. Ale bez przesady no
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

U mnie sama puszka (1000D) i 17-58 i już ciągnęło do dołu. Teraz mam gripa i żadnych takich psikusów
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sory Panowie 17-85 Z rana człowiek jeszcze taki niemrawy
    Ostatnio edytowane przez oskardj92 ; 12-05-2010 o 07:12 Powód: Automerged Doublepost

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Do gripa łatwiej było się przyzwyczaić niż od niego odzwyczaić. Jak czasem odpinałem gripa, żeby aparat był mniejszy (wycieczki na koncerty) to dziwnie się nim pracowało.
    Dużych łap nie mam, za to do gripa zwykle pakuję tylko 1 baterię, żeby było lżej
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

To ja opiszę coś co może niektórych zaskoczyć. Oryginalne gripy też mogą sprawiać poważne problemy.

Moja czterdziestka z zapiętym gripem sama zaczęła blokować ekspozycję, sama zaczęła przełączać się do wyboru punktu AF, zmieniała przesłonę na wyższą wartość. Problemy opisałem tutaj. Myślałem, że padł aparat i nawet planowałem w wakacje wyjazd do serwisu. Tymczasem zasugerowano mi bym zdjął grip. I... okazało się, że to to. Bez gripa aparat pracuje bez żądnych problemów.

Ponieważ mam dwie czterdziestki postanowiłem założyć "zepsutego" gripa na drugą żeby sprawdzić jak będzie się sprawować. I najśmieszniejsze jest to, że współpracuje z nią bez żadnego problemu. Widać po prostu "znielubiała" się tylko z jednym 40D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    popraw mnie ... ale nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami... inna sprawa to moje korpusy już gwarancji nie mają więc i tak każdy serwis byłby płatny... a 3 sprawa to chyba bardzie trzeba się martwić jakiego AKU używasz do zasilania niż w czym to AKU jest trzymane. Oczywiście sprawa oryginał czy zamiennik to przede wszystkim decyzja właściciela... ja jednak jestem zdania że oryginał jest na tyle drogi że warto zaryzykować... mówie o porównaniu ceny nowych sztuk bo jakoś mam awersję do używek.
    mam inne zdanie - lepszy oryginał używka niż nówka zamiennik

miałem w ręku zamiennik BG-E2, na ebay'u kupiłem używany oryginał - nie żałuję: spasowany, nie trzeszczy, wszystkie przyciski / kółka działają ... od 3 lat u mnie, poprzedni właściciel miał go 2 lata ...

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Ja sobie nie wyobrażam pracy bez gripa, nie mam duzych dłoni ale jest o niebo wygodniej. Przerabiałem już używki i oryginały, problem jest taki, że oryginalne gripy zawsze są jednakowe a zamienniki różne tu coś krzywo tam coś odchodzi i zaczyna się problem. Nie mówie, że zamienniki są złe jak najbardziej są ok ale to trzeba jechać z puchą do sklepu i przymierzać który przypasuje.

Strona 41 z 49 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów