Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 40D i samoczynna blokada ekspozycji i wybór punktu AF

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie 40D i samoczynna blokada ekspozycji i wybór punktu AF

Witam, mam mały problem. Ostatnio 40D zaczął samodzielnie blokować ekspozycję i przełączać się w tryb wyboru punktu AF. Czasami również w trybach Av/Tv zmienia mi przesłonę lub czas.

W trybie podglądu sam przybliża i oddala widok, wygląda na to że nawaliły przyciski.

Aparat jakiś czas temu zaliczył glebę, ale później przez kilka tygodni działał bezproblemowo. Czy ktoś miał podobny problem? Jaki był koszt i zakres naprawy?

Osobiście rozpatruję dwie możliwości. Albo wymaga porządnego czyszczenia, albo wymiany jakieś płytki lub przycisków odpowiadających za przyciski AF-ON, blokadę ekspozycji i wybór punktu AF.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Widze, że nikt nie miał podobnego problemu.

To może ktoś miał pspsute przyciski blokady ekspozycji i wyboru punktu AF i naprawiał usterkę w serwisie?

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

a przebywał trochę w wilgoci?

Bo być może gdy zaliczył glebę, to by było wszystko ok, coś zapewne się otworzyło, powstała wnęka i wleciała wilgoć. Stąd po paru dopiero tygodniach zaczął Ci nawalać.
    Tak jak zaznaczyłeś wymaga wyczyszczenia i to jest możliwe, że o to właśnie chodzi. Możliwe, że w środku na płytce jest kurz, który pod względem nacisku na płytkę przez trzymanie nie tam gdzie trzeba powoduje odpalenie jakieś funkcji...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Przeważnie robię na dworzu, więc z wilgocią cały czas mają co czynienia. Jest o tyle dobrze, że poza tymi "problemami" robi fotki normalnie.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Zdecydowanie za duzo focisz Kiedy wkoncu kupisz 1D ?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Jak spłacę samochód, bo dzięki niemu mam co focić.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Obczaj czy bez gripa też sie tak dzieje, może body jest ok tylko przyciski w gripie żyją własnym życiem...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Jak spłacę samochód, bo dzięki niemu mam co focić.

Ha! Ja bezrobotny i zaciagalem kredyt u siostry na aparat i obiektyw Kupila mi u siebie w Szwajcarii 1D2 , ale obiektyw kupilem w Pl Ja w przeciwienstwie do Ciebie , bujam sie MZK :-D

Domyślnie

Ja natomiast mam inny problem z moim 40D. Niestety jakoś nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i dlatego pytam drodzy koledzy czy to co nizej opisze jest normalne.
    Mianowicie np. w trybie Av: gdy mam pomiar światła wielosegmentowy nacisnę spust migawki do połowy aby ustawić ostrość następnie przekadruja np. w kadr jaśniejszy to czas ekspozycji się nie zmienia a pomiar jasności ekspozycji w wizjerze pokazuje 0. Poprostu blokuje się ekspozycja wraz z naciśnięciem do połowy spustu migawki.
    W trybie pomiaryu światła centralnie ważonego już jest inaczej, mianowicie po przekadrowaniu aparat zmienia automatycznie czas naświetlania do prawidłowej ekspozycji.
    Jeszcze raz zapytam czy to normalne? W instrukcji szukałem ale nie znalazłem, na wszelki wypadek skasowałem wszystkie ustawienia Nastaw funkcji C.Fn.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

To normalne, jeśli Ci przeszkadza używaj oddzielnych przycisków do blokowania ekspozycji i AF.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów