Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pentacon 500mm f/5.6

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: jedne z pierwszych zdjec Pentaconem 500/5.6

Witam,

Udało mi się nabyć tą armatę myśle że okazjonalnie bo za 650pln w idelanym stanie w komplecie ze skórzaną tubą i dwoma deklami z czego jeden to w zasadzie "berecik z antenką" wciskany w osłonę przeciwsłoneczną.
    Kilka pyłków w środku i kilka mikro rysek na obudowie.
    Widać że nie był często jeśli wogóle używany.

Więc tak jest to wersja ze wspomnianymi zielonymi oznaczeniami skali dokładnie ta;
    A nagy vas; Pentacon Prakticar 500mm/f5.6 | Fototipp.hu

Do sedna; po kliku treningach zaczęła dokuczać jedna dość istotna przypadłość mianowicie o ile ostrzenie od ~20m ku nieskończoności przebiega w miarę lekko to od ~20m w dół obrót pierścienia przebiega ciężko - bardzio ciężko.
    Temat zdaje sie być poruszany na węgierskiej stronie (o ile dobrze translator przetłumaczył że w miarę wysuwania się tubusa pierścień zaczyna coraz to ciężej się obracać - ma to oczywiście uzasadnienie, tym bardziej wysunięty tym działa większa dźwignia na gwint i musi kręcić się z większym oporem - prawa fizyki.
    Pewnie że raczej sie targa takie szkło nie po to aby używać go na 6 czy nawet 10m ale...
    Zastanawia mnie czy aż tak ciężko? oczywiście nie jestem w stanie tego zobrazować na forum, ale na słowo "jest bardzo ciężko" na tyle że cała instalacja nieźle "chodzi" na statywie.
    Więc pytanie nr.1
    - Czy u Was też tak jest? może to kwestia smarowania? - wieku?
    i nr.2
    - Przeczytałem że jest możliwosć rozkręcenia go na pół w celu transportu, jak tego się dokonuje?

Odnośnie samego obrazowania to fajnie to wygląda pod warunkiem że jest dobre światło bo ewidentnie szkło przy jego braku ma chłodne barwy i wymaga dobrych warunków napewno nie pod światło a i te boczne potrafi nieźle dać w kość, oczywiście też kwestia trafienia w cel nie jest bez znaczenia, ale tu mocno pomaga dendelion.
    Jak narazie zamieszczam parę sampli w przewadze "okiennych" i dwa z pleneru - niestety pojechałem na poranny mglisty klimat, ale niestety rano warunki nie dopisały, więc zostały popołudniowe "sample" w mało ciekawym światle i temacie.

View image: 1
    View image: 2
    View image: 3
    View image: 4
    View image: 5
    View image: 6

sample wołane z RAW`ów na szybko wkońcu tu nie o artyzm chodzi.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-08-2012 o 14:17

Uprawnienia umieszczania postów