Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: 450d - szumy

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Wiem, ze macie mnie już dosyć ale bardzo proszę doradźcie mi co zrobić z tym brakiem ostrości na niektórych zdjęciach. Teoretycznie parametry zdjęcia są w porządku, autofocus zadziałał a mimo to fotki są nieostre.
    Na zakup aparatu czekałem wiele miesięcy i trochę się rozczarowałem. Nie wiem teraz czy próbować oddać aparat (co pewnie nie byłoby łatwe).

Proszę pomóżcie mi !!!!
    W tym wątku wiele osób napisało ci już wielokrotnie dlaczego zdjęcia wydają ci się nieostre. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem czy może nie chcesz przyjąć tego do wiadomości?

Przy oglądaniu na monitorze zdjęcia w skali 1:1 prosto z aparatu, bez żadnej obróbki, nawet zrobionego aparatem z zapiętym 35/1.4L ciężko powiedzieć, że jest ostre jak żyleta (a wystarczy tylko zmniejszyć je do 960x640 i można nim się golić). Po prostu tak to działa i koniec (wpływ ma w pewnym stopniu zastosowany w większości aparatów cyfrowych filtr bayera, który negatywnie wpływa na ostrość zdjęć)

To raz. Dwa, używasz kita, który jest nieco mydlany i tego nie zmienisz - po prostu, taki obiektyw. Ale cudów tez się nie spodziewaj, nawet po zmianie na 35/1.4L - nie będziesz miał idealnie ostrych zdjęć w skali 1:1, takich, jakie oglądasz w internecie (swoją drogą, często przeostrzonych...)

Trzy, przy takich ujęciach niby-makro pomiędzy zablokowaniem ostrości (wciśnięciem spustu migawki do połowy) a zrobieniem zdjęcia bardzo łatwo samemu się poruszyć i odsunąć płaszczyznę ostrości.

Cztery, widzę, że używasz automatycznego wyboru punktu AF. Wybierz sobie centralny, czy tam dowolny inny punkt ręcznie i ostrz na niego - porównaj efekty. Generalnie w przypadku automatycznego doboru zwykle tylko jeden z "podświetlonych" punktów oznacza idealnie ustawioną ostrość.

Co do twoich sampli - są w porządku. Ten ostatni jest zrobiony na 55mm gdzie kit jest zdecydowanie najsłabszy... a i tak nie widzę czegoś wyraźnie niepokojącego. Swoją drogą, żeby to miało sens to pokaż najlepiej rawa (z wybranym ręcznie punktem AF) i napisz, w którym miejscu powinna być ustawiona ostrość.

A, no i na koniec taka mała rada, ale pewnie już ją znasz: podkręć sobie o jedną/dwie kreski ostrość w picture styles jeśli robisz JPG-i.
    Ostatnio edytowane przez jceel ; 29-04-2008 o 21:01
    EN57D DIGITAL.

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    [...]
    Przy oglądaniu na monitorze zdjęcia w skali 1:1 prosto z aparatu, bez żadnej obróbki, nawet zrobionego aparatem z zapiętym 35/1.4L ciężko powiedzieć, że jest ostre jak żyleta [...]

To raz. Dwa, używasz kita, który jest nieco mydlany i tego nie zmienisz - po prostu, taki obiektyw.[...]

Cztery, widzę, że używasz automatycznego wyboru punktu AF. Wybierz sobie centralny,[...]

Co do twoich sampli - są w porządku.[...]
    Ech... Dzięki jceel, właśnie miałem pisać to samo

Grześ, błagam Cię przeczytaj jeszcze raz to, co napisano i przyjmij do wiadomości, że masz bardzo dobry aparat i taki sobie obiektyw. Mimo to nie jest on problemem, bo można się nauczyć robić nim ********e zdjęcia. Trzeba mu trochę przesłonę domykać, cykać coś bardziej interesującego niż zacienione klomby na burym tle (idź z dziewczyną, psem czy kumplami na zewnątrz i im cykaj) i nie robić zdjęć w ciemnych pomieszczeniach. Bo jeśli do robienia zdjęć burym klombom i ścianom w domu kupiłeś, to faktycznie spróbuj go zwrócić

myślę, że jakbyś pokazał jakieś normalne zdjęcia i poprosił o rady jak je poprawić, to reagowano by z mniejszym zniecierpliwieniem. Ostatnio wysypało wątkami tego typu i większość z wątkotwórców podniosła zauważalnie jakość wykonywanych zdjęć dzięki otrzymanym radom. Ale nie były to zdjęcia testowe!

Reasumując, masz fajny aparat, działa dobrze. Skończ go testować i zacznij używać do tego do czego go kupiłeś. Wrzucaj fotki i będzie o czym rozmawiać.

Domyślnie

W tym wątku wiele osób napisało ci już wielokrotnie dlaczego zdjęcia wydają ci się nieostre. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem czy może nie chcesz przyjąć tego do wiadomości?

Przy oglądaniu na monitorze zdjęcia w skali 1:1 prosto z aparatu, bez żadnej obróbki, nawet zrobionego aparatem z zapiętym 35/1.4L ciężko powiedzieć, że jest ostre jak żyleta (a wystarczy tylko zmniejszyć je do 960x640 i można nim się golić). Po prostu tak to działa i koniec (wpływ ma w pewnym stopniu zastosowany w większości aparatów cyfrowych filtr bayera, który negatywnie wpływa na ostrość zdjęć)

To raz. Dwa, używasz kita, który jest nieco mydlany i tego nie zmienisz - po prostu, taki obiektyw. Ale cudów tez się nie spodziewaj, nawet po zmianie na 35/1.4L - nie będziesz miał idealnie ostrych zdjęć w skali 1:1, takich, jakie oglądasz w internecie (swoją drogą, często przeostrzonych...)

Trzy, przy takich ujęciach niby-makro pomiędzy zablokowaniem ostrości (wciśnięciem spustu migawki do połowy) a zrobieniem zdjęcia bardzo łatwo samemu się poruszyć i odsunąć płaszczyznę ostrości.

Cztery, widzę, że używasz automatycznego wyboru punktu AF. Wybierz sobie centralny, czy tam dowolny inny punkt ręcznie i ostrz na niego - porównaj efekty. Generalnie w przypadku automatycznego doboru zwykle tylko jeden z "podświetlonych" punktów oznacza idealnie ustawioną ostrość.

Co do twoich sampli - są w porządku. Ten ostatni jest zrobiony na 55mm gdzie kit jest zdecydowanie najsłabszy... a i tak nie widzę czegoś wyraźnie niepokojącego. Swoją drogą, żeby to miało sens to pokaż najlepiej rawa (z wybranym ręcznie punktem AF) i napisz, w którym miejscu powinna być ustawiona ostrość.

A, no i na koniec taka mała rada, ale pewnie już ją znasz: podkręć sobie o jedną/dwie kreski ostrość w picture styles jeśli robisz JPG-i.
    dzięki za słowa otuchy
    jeśli chodzi o podkręcanie ostrości w picture styles to mam ją ustawioną na +5 (czyli sporo) i fotki, które pokazałem były robione z takim ustawieniem. Moje rozczarowanie też wynika z tego, że porównując te fotki do swoich starych robionych kompaktem Olympusa (matryca 3 Mpx) to w tamtych przy powiększeniu 1:1 jest żyleta. Wiem już że w kompaktach ustawione jest na bardzo wysokim poziomie wyostrzanie ale myślałem, że jak ustawie w opcjach lustrzanki równie wysokie wyostrzanie to rezultat będzie przynajmniej podobny.

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

[...]porównując te fotki do swoich starych robionych kompaktem Olympusa (matryca 3 Mpx) to w tamtych przy powiększeniu 1:1 jest żyleta.[...]
    A gdyby lustrzanki prosto z pudełka robiły zdjęcia tak dobre jak kompakty, to kto by kupował te dodatkowe obiektywy, lampy błyskowe i resztę bajerów, do których lustrzanka ma mocowania? Hę?

Spróbuj wywołać jakieś zdjęcie z tej 450-tki. Zobaczysz różnicę. A jak nie, to zmniejsz, wyostrz i wtedy porównaj.

Z tego, co napisał fret, wynika, że do kompaktów wrzucone jest to, co w lustrzankach musisz zrobić sam. Ale plus jest taki, że możesz podpiąć obiektyw o ogniskowej 1000 albo o przesłonie 1,2 a balans bieli ustawić później. Czy ustawienie odpowiedniego wyostrzenia to duży kłopot? No i po co oglądać zdjęcie 1:1? Wywołaj na papier tak duży jak chcesz i wtedy oceń. A do oglądania na monitorze zmniejsz tak, żeby było widać całe zdjęcie. Lustrzanki dlatego nie są domyślnie tak ostre, że to, najzwyczajniej w świecie, nie jest potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez dobert ; 29-04-2008 o 22:19

Domyślnie

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz w kwestii braku ostrości na zdjęciach. Wykonałem dwa takie same ujęcia:
    1. Ostrość ustawiona na centralnym punkcie AF (1:1):

2. Ostrość ustawiona w trybie Live View za pomocą detekcji kontrastu (1:1):

W pierwszym przypadku zdjęcie nie jest ostre natomiast w drugim jest. Nie jest to przypadek ponieważ ujęcia dla każdego przypadku powtarzałem trzykrotnie i zawsze efekty są podobne.

Czy dalej oznacza to, że z aparatem i obiektywem jest wszystko w porządku tylko problem jest po stronie osoby robiącej zdjęcia ?
    Ostatnio edytowane przez XGrzesX ; 30-04-2008 o 18:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

jceel : Zrobiłem tak jak napisałeś i jest lepiej !! Ponadto podbiłem o jedną kreskę pozostałe parametry i efekt jest na "+". Dzięki za podpowiedź jak udoskonalać swoje fotki.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 30-04-2008 o 20:35
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Zrobiłem tak jak napisałeś i jest lepiej !! Ponadto podbiłem o jedną kreskę pozostałe parametry i efekt jest na "+". Dzięki za podpowiedź jak udoskonalać swoje fotki.
    Jeśli w trybie LiveView i ustawionym AF w trybie detekcji kontrastu jest lepiej to pewnie znaczy, że coś jest nie tak z aparatem lub obiektywem... Tak mi się przynajmniej wydaje.

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jeśli w trybie LiveView i ustawionym AF w trybie detekcji kontrastu jest lepiej to pewnie znaczy, że coś jest nie tak z aparatem lub obiektywem... Tak mi się przynajmniej wydaje.
    Może masz jakiś niewielki BF.
    EN57D DIGITAL.

Domyślnie

Może masz jakiś niewielki BF.
    Uważasz, że lepiej wymienić sprzęt u sprzedawcy ?

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Uważasz, że lepiej wymienić sprzęt u sprzedawcy ?
    Pożycz od kogoś innego kita i sprawdź, jeśli obawy się potwierdzą to zanieś/odeślij na żytnią i przebolej ~4 dni bez aparatu i szkiełka.
    EN57D DIGITAL.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów