Jedym slowem tylko dlugie lufy wchodza w gre, ehhhh, jak ja mojej wytlumacze ze ten na ktory zbieram nie jest ostatni![]()
Jedym slowem tylko dlugie lufy wchodza w gre, ehhhh, jak ja mojej wytlumacze ze ten na ktory zbieram nie jest ostatni![]()
Byłem wczoraj w Ustroniu. Super miejsce i super pokaz. Podziwiam p13kę za fotki, bo ja miełem baaaaardzo duże problemy ze zrobieniem dobrych zdjęć w locie. Ptaki są bardzo blisko (kilka- kilkanaście metrów
) i piekielnie szybkie, więc albo zdjęcia na krótkich ogniskowych i wycinanki albo manualne ostrzenie na przewidywany punkt. Ja robiłem na servo i w takich warunkach gdzieś połowa zdjęć jest znośna, a tylko z 10% ptaków w locie jest dobra. Ptaki latają zazwyczaj nisko, tuż nad polaną i bez bardzo mocnego słońca i szkła 2.8 ;-) jest naprawdę trudno zejść poniżej ISO 400/800 i osiągnąć czasy rzędu 1/1000 sekundy (przy mojej 400L/f5.6). Dla lotu szybującego jest to OK, ale jak ptaszysko atakuje lub macha skrzydłami trzeba celować w okolice 1/2000 i wyżej, bo się po prostu pióra skrzydeł rozmażą (podobno najszybsze z nich lecą na pokazach ponad 100km/h).
Generalnie miejsce super, bilet 12PLN pokazy ptaków w lecie trzy razy dziennie o 11, 14 i 16 i polecam właśnie całodzienny pobyt - przypuszczam, że po trzech sesjach można już nabrać pewnej wprawy i orientować się, gdzie naljepiej się ustawić. W między czasie jest co robić, bo całe mini ZOO jest bardzo interesujące i browar można wypić na miejscu![]()
Czytałem kiedyś w jednej z gazetek o tych pokazach i jak pogoda dopisze to na wrzesień planuje zajechać i pofocić troszke ptaków ;-)
Mówisz że kilka, kilkanaście metrów jest do ptaków... To może mi 70-200 wystarczy? No...ewentualnie z konwerterem 1,4
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
więc pytanie jest takie:
czy da radę robić ptaki (te małe też) 70-200 + konwerter x1,4 ? Oczywiście na cropie...
czy macie takie doświadczenia ?
w zoo owszem, w naturze raczej zapomnij.. IMHO 400mm to rozsądne minimum http://www.canon-board.info/showthread.php?t=37716
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|