Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Początek przygody z ptaszkami w kadrze...

Dopiero zaczyna

Domyślnie Początek przygody z ptaszkami w kadrze...

Lektury na ten temat jest tu troszkę, i mam prośbę o konkretną poradę bardziej doświadczonych Formowiczów. Ja po czasie doszedłem do wniosku że jednak to co mi jest potrzebne do relaksu z tyłu mojej 20d to fajny tele szukający drobnej zwierzyny w plenerze, i pozwalający ja "ustrzelić"
    200mm to na pewno za mało raczej chodzi mi o osiągnięcie dobrej jakości w granicach 400mm a nawet może troszkę więcej.
    Rozważałem zakup Tamrona 70-200/2.8 plus jakiś TC(x2) bo wydaje mi sie to dość uniwersalnym rozwiązaniem, ale wiem że jednak priorytetem będzie jakość zdjęcia i to raczej powyżej 200mm. Chociaż ten wariant jest tańszy od drugiego.
    czyli Canon 100-400 L IS a zawsze zostaje jeszcze możliwość po czasie dokupienia TC 1,4 albo większego (z jakimi ten obiektyw daje dobre rezultaty? )
    Jakie są wasze opinie co byście doradzili początkującemu łowcy ptaszków. Dodam że w jak sie zdecyduje to sprzęt znajomy zwiezie mi z USA. a kwota jaką planuje wydać to ok 4k pln

Jestem wdzięczny za poradę, zwłaszcza tych co polują już na ptaszki.
    8)8) relaks - relaks - i sama frajda 8)8)

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Ja polecam 2 rozwiązania, które przerabiałem lub przerabiam.
    Jako bardziej uniwersalny sprzęt z czystym sumieniem polecam Canon 70-200 f2.8 (jeden z najlepszych zoomów Canona) bez IS + TC x2 - w 4k zł się zmieścisz. TC zawsze można odpiąć i focić co innego.
    Ja jednak używam do focenia ptaszków Canona 100-400 bo system zomowania push-pull bardziej mi odpowiada i wg mnie jest szybszy przy zmianie ogniskowej mimo tego, że ponad 90% zdjęć wykonuje na najdłuższej ogniskowej.
    Wspólną cechą jest f 5,6 na najdłuższych końcach i musisz się liczyć z tym, że jak podepniesz pod C70-200 TC to jednak jakość ci spadnie ale w granicach akceptacji.
    Co do Tamrona to nie mam zdania bo nie miałem go w rekach.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

z tego co wymieniłeś to nie bardzo jest co wybrać.. ja miałem taki sam dylemat - po rozważeniu wszystkich "za a nawet przeciw" kupiłem do ptaków 400/5.6L.. i ani 70-200 z TC ani tym bardziej tamron, ani 100-400 nie da ci tej jakości i szybkości AF niż ta stałka.. a i tak będziesz robił tylko na najdłuższym końcu..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

No ja od poniedzialku jestem posiadaczem Tamrona 70/200 2,8
    Kupilem go, zeby zapelnic brakujacy przedzial w swoich szklach - przydal by sie bardzo tydzien wczesniej przy foceniu wiewiorek ( wiewiorki focilem Canon 100 MACRO ale na kompie jakichs rewelacyjnych efektow ostrosci nie zauwazylem )

Mimo tego zakupu i tak dokupie sobie jeszcze Canon 400 L

W plener z Tamronem ide dopiero w weekend, na razie focilem z balkonu. Solidnie zbudowany, AF wydaje sie ze czasami potrafi sie pogubic - ale to sprawdze jeszcze w terenie na mewach Jednak najgorsze co w tym Tamronie jest to odglos silniczka (((

Podchodzac wiewiorki z mja 100tka wyzwolenie migawki je ploszylo a jakbym mial jeszcze zooma Tamrona to jego silnik chyba by podwajal strach w wiewiorkach ))))

Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Tak jak radzi Arturs, nie ma co się pchać w kombinacje 70-200 + tc 2x bo jakość będzie dużo słabsza niż od stałki 400 L. Pamiętaj, że wiele zdjęc się kadruje, więc jakość to podstawa i nie zapominając o szybkim AF. Myślę, że możesz nie do końca być zadowolony z takiego zestawu.
    Aparat firmy Kanion

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czyli tamron odpada, a jakosc canona 70-200 2.8 z TCx2, jak sie ma do canona 100-400 no i doszedł jeszcze dylemat aby to było samo 400 L

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Z tego przedziału cenowego ja bym nie brał nic innego jak canon 400L

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

70-200 2.8 odpada. 100-400 L bierz wtedy jak nie masz zakresu. Jeśli masz 70-200 itp. lub masz mieć w przyszłości to bierz 400L i się nawet nie zastanawiaj. Starczy jeszcze na ext. 1,4x
    Aparat firmy Kanion

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak ze podpowiedzcie czy 100-400 czy 400
    za 100-400 przemawiaw zoom który czasem pomaga i sprawia ze obiektyw wydaj mi sie ze bedzie bardziej wszechstronny jesli przyjdzie ochota go gdzies zabrac.
    400 to wspaniała stalka i to mnie przeraza tam zoomik jest norzny i trzeba planowac kadr
    wiec co na to ptaszniki no i jak oba obiektywy działają z TC 1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

A tylko ptaki będziesz robił?
    Bo mając 100-400 można się w samoloty pobawić...
    A Z tego co ludzie piszą stałka - jedynie ptaszki
    Pozdrawiam,
    Michał

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów