Nie wiem czy to pytanie tutaj czy nie ale siadł mi chyba AF w 5d. Wysylac do Berlina ? Czy rydzykować na Żytnią ? Ile naprawa może kosztować ? Ktoś się orientuje ?
Nie wiem czy to pytanie tutaj czy nie ale siadł mi chyba AF w 5d. Wysylac do Berlina ? Czy rydzykować na Żytnią ? Ile naprawa może kosztować ? Ktoś się orientuje ?
Założyłem sobie FOTOBLOGA
może i jak krótko opowiem swoją pierwszą przygodę z Żytnią.
odesłałem sprzęt do czyszczenia. wychodziły syfy na fotach i nie mogłem sobie z nimi poradzić. na Żytniej stwierdzili ze mam też porysowaną matówkę. koszt czyszczenia to 80zł a wymiana matówki 100zł i w tym czyszczenie gratis. zleciłem w takim razie wymiane matówki.
sprzęt otrzymałem, pierwsze foto - ale nie widzę punktów AF. foto zgrałem na kompa a tam więcej syfów na matrycy jak było wcześniej. szybki telefon na żytnią i sprzęt jako reklamacja wrócił do serwisu.
otrzymałem wczoraj telefon że sprzęt jest naprawiony ale z racji tego że JA grzebałem przy matówce to muszę zapłacić za przesyłkę kurierską. stwierdzili że ich serwisant w życiu by nie założył matówki odwrotnie (taka była przyczyna brakujących punktów AF). wyszło na to że ja otrzymałem aparat, rozkręciłem, założyłem odwrotnie matówkę i odesłałem jako reklamacja - JAKAS PARANOJA! nic nie wywalczyłem i za przesyłkę muszę ja płacić. serwisant podobno sprawdzał sprzęt przed wysyłką. zaoferowałem wysłanie fotki którą zrobiłem tym "sprawdzonym" sprzętem ale odmówili. Aparat jeszcze nie przyszedł do mnie także nie wiem czy wszystko będzie OK.
Oczywiście napisałem pismo do Canon Polska i też do oddziału w Amsterdamie. Zobaczymy czy ktoś się odezwie.
Może by tak zrobić jakiś sondaż o Żytniej i wyniki rozesłać do głównych biur Canona? W innym kraju za taki błąd jaki zrobili to na 100% dostałbym jakis gratis od firmy za kłopot - w polsce to JA muszę płacić za ich błędy.
G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80
kłopoty z Żytnią to nie nowość. Myśle że wyjściem z opresji było by stworzenie 3 dodatkowyych punktów serwisowych. np Kraków POznań Gdańsk, ale kiepsko o widze z racji iż kasa z kalibracji będzie malała bo Canon dał w puszkach microkalibacje. Naprawy? cóż mamy Berlin ale am nie wiem co o ym myśleć.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Niedawno przesiadłem się z Olka na Canona i gdy czytam o serwisie Canona to zaczynam tęsknić za szumami w Olku,bo za optyką tęsknie od kiedy popstrykałem parę fotek Tamronem 17-50 2,8.
Nie ośmieszaj się. Po pierwsze jak obiektyw ma 4x mniejsze pole krycia, to nie dziwne, że byle co dokręcisz i sobie radzi. Po drugie, jak chcesz się przejechać po canonie, to kupuj sprzęt canona a nie pryszcze na "T". Po trzecie, każdy serwis działa w ten sam podły sposób, sęk w tym, że użyszkodników canona jest pewnie wiele razy więcej, są bardziej świadomi, wiedzą czego oczekiwać. Stąd nie powinno być zdziwienia, że narzekań na pracę serwisu jest więcej.
Jarek
Jakoś z serwisem Olka ludzie nie mieli takich klocków o jakich tu czytam odnośnie serwisu na Żytniej.Sam korzystałem kilkakrotnie z Olkowego serwisu i zawsze wszystko było ok. i szybko.I wydaje mi się że nie jest to spowodowane ilością użytkowników a po prostu podejściem serwisu do klienta.
A odnośnie optyki to jednak Olkowe np. kity są o niebo lepsze od tych Canona,w dodatku obiektywy klasy PRO są o wiele tańsze od Canonowskich i naprawdę dobrej jakości,co prawda Olek ma mniejszy asortyment do wyboru,no i z producentów niezależnych tylko Sigma coś pod Olka robi.
Nie znaczy to że najeżdżam na Canona,stwierdzam po prostu fakt,od niedawna posiadam Canona,zamieniłem 510-tkę i E-3kę,na 1000D i 50D,dopiero poznaje ten sprzęt,powód dla którego dokonałem przesiadki to spore szumy matrycy w Olku na większych wartościach ISO,no i w Canonie jest o niebo lepiej pod tym względem,wiadomo większa matryca.Gdy dorobię się (sprzedam Olkowe) jakiejś lepszej optyki to będę mógł się wtedy wypowiadać.Pozdro.
Proszę nie kontynuować tu wojenki Olympus vs Canon.
Ja z serwisem na Żytniej zetknąłem się dwa razy i jakoś narzekać nie mogę.
Ale chciałem zapytać o coś innego. Czy ktoś miał może do czynienia z serwisem w Krakowie mieszczącym się przy ul.Czapskich? Bo do Warszawy mi trochę daleko, a nie lubię rozstawać się za bardzo z aparatem.
Tutaj jest co nie co o tym serwisie --> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31085
Canon 50D + dodatki