Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pytanie o działanie AF..

Mieszany widok

virtuss
    Guest

Domyślnie Pytanie o działanie AF..

Witam,

mam pytanie o sposób działania AF w aparatach takich jak 400D, 450D.
    Generalnie 2 pytania:

1) Jeżeli ustawię ostrość na jakimś obiekcie centralnym punktem AF, a następnie (trzymając ustawionego AF) zmienię kierunek obiektywu (przekadruję trochę zdjęcie). to mój pierwotny obiekt powinien być nadal ostry..,
    prawda?
    AF ustawia ostrośc na zadaną odległość.., czyli wszystkie obiekty w tej samej odległości powinny być ostre.., (ja sobie o tym myślę tak jakby o sferze).
    Czy tak to działa?

2)
    Centralny AF jest zawsze najlepszy to szybkich szkieł <2.8. A jeżeli będę używał szybkiego szkła (1.8, 2.0, 2.8) i będę chciał używać NIE centralnego punktu AF to co wtedy? Będzie on źle działał? czy będzie wolniejszy? czy o co chodzi?

Mam nadzięję że zrozumiecie moje pytania i pomożecie.

Dzięki, pozdrawiam
    Paweł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

AD 1. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24520

AD 2. Dokladnosc czujnikow bocznych bedzie mniejsza. To znaczy aparat moze potwierdzic, ze jest ostro, mimo, iz punkt ostrosci bedzie nieco blizej/dalej. Z racji tego, ze jasne szkla maja przy duzych otworach mala glebie ostrosci, mozna nie trafic z punktem ostrzenia w cel.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez virtuss Zobacz posta
    AF ustawia ostrośc na zadaną odległość.., czyli wszystkie obiekty w tej samej odległości powinny być ostre.., (ja sobie o tym myślę tak jakby o sferze).
    Czy tak to działa?
    W obiektywie rektilinearnym to raczej jest "płaszczyzna ostrości" ale poza tym zgoda.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

< 2,8 to raczej jasne szkła o ile miałeś na myśli przysłonę
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    < 2,8 to raczej jasne szkła o ile miałeś na myśli przysłonę
    Po prostu źle tłumaczy z angielskiego. Po angielsku na "jasne obiektywy" mówi się "fast lenses" co w dosłownym tłumaczeniu na polski daje "szybkie obiektywy". U nas się przyjęło inaczej i poprawniej. W angielskim pewnie kojarzy im się to z krótszym, szybszym czasem otwarcia migawki, który wynika ze zmiany przysłony na "jaśniejszą", bardziej otwartą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do pytania: teoretycznie AF ustawia ostrość na punkt oddalony o pewną odległość, zatem wszystkie punkty w odległości ustawienia ostrości będą ostre. Piszę, że teoretycznie, ponieważ dochodzi do tego jeszcze głębia ostrości i nieprecyzyjność ludzkiego oka, które wpływają na to, że przestrzeń będąca w zakresie ostrości wydaje się być większa niż nieskończenie mała. Co do przekadrowywania to może ci się wydawać, że przekadrowując inny obiekt jest w tej samej odległości. Często to jest błąd, bo przekadrowując w górę/dół zmienia się kąt widzenia, a co za tym idzie - odległość od obiektu. Im dłuższa ogniskowa i większy otwór przysłony tym nieprecyzjność ostrości będzie bardziej widoczna ze względu na zmniejszającą się głębię ostrości.

Przy obiektywach szerokokątnych fotografując z dużych odległości w ogóle bym się nie przejmował, aj eżeli robisz zdjęcia jasnymi teleobiektywami to staraj się, żeby wszystko było ustawione dokładnie za pierwszym razem bez przekadrowywania.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 03-04-2008 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost

Adam1216
    Guest

Domyślnie

odp. na pytanie nr 2: centralny punkt AF w 450D jest punktem krzyżowym, czyli jest czuły na ustawianie ostrości w dwóch płaszczyznach (pionowej i poziomej), ma ponadto podwyższyszoną czułość dla szkieł 2.8 i jasniejszych w płaszczyźnie poziomej. Jeżeli będziesz używał innych punktów AF, które są liniowe, czyli są czułe na ustawianie ostrości w jednej płaszczyźnie, to ilość pomyłek AF będzie po prostu większa, a ilość zdjęć z dobrze ustawioną ostrością będzie mniejsza.

Uprawnienia umieszczania postów