Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: ostrość-->przekadrowanie-->>ostrość?!!!

nxnx
    Guest

Domyślnie ostrość-->przekadrowanie-->>ostrość?!!!

czy macie jakieś specjalne recepty na utrate ostrosci jako efekt przekomponowania po ustawianiu
    ostrosci w punkcie centralnym?
    trzeba po prostu wyczuć obiektyw? intuicyjnie zredukowac utrate obrotem pierscienia?
    czy to jedyny sposób?
    a jesli uzywamy obiektywu af(np tamrona, w ktorym pierscien jest za bardzo leciwy zeby cokolwiek nim kontrolowac) jest jakis magiczny sposob?

powiecie ze przesadzam? wcale nie. czasami przy ekstremalnie otwartej (powiedzmy 1,4 w moim manualnym takuamrze) przyslonie i dosc bliskiej odl od przedmiotu jest to bardzo uciazliwe!!!
    przy tym obiektywie moglbym juz probowac intuicyjnego przekrecenia pierscienia ale po pierwsze nie jest to pewny i nieomylny sposob, a po drugie modelka przy portretach zanudzialaby sie na smierc az w koncu doszedlbym do ostrego obrazu

POMOCY!!!

Aha! jeszcze musze wspomniec ze moj malutki wizjerek w canonie 350D nie dorosl do tego
    zeby probowac przez niego ostrzyc manualnie na wybrany punkt!
    fotografia cyfrowa

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

W opisanym przez Ciebie przypadku, ostrze recznie (20d) albo przewidujac kadr przestawiam punkt na ktory lapie ostrosc z centralnego na pasujacy boczny.

nxnx
    Guest

Domyślnie

ale chyba jestes tego swiadomy ze tak jak w twoim 20D jak rowniez w moim
    350D boczne punkty af sa mniej dokladne, tzn ze taka technika ma wielka wade

ostrzenie reczne odpada, poniewaz w moim wizjerze g... widac
    no... moze i bym je zaakceptowal przy statycznych ujeciach ale
    w portretach odpada- za dlugo to trwa i za bardzo wysilam oko
    przy tak malym wizjerku

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Wiem, ze sa mniej czule niz srodkowy. Nic mi nie wiadomo o mniejszej dokladnosci - sprawdzales to w praktyce czy opierasz sie wylacznie na wiadomosciach ksiazkowych? Poza tym i tak nie mam na to wplywu, poza wymiana puszki wiec trzeba sobie radzic z tym co sie ma.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Punkt środkowy jest "krzyżowy", natomiast boczne nie (oczywiście zależy od puszki ), stąd mogą w różnych warunkach mieć problemy ze złapaniem ostrości, chyba o taką niedokładność chodziło? nxnx, jeśli zajrzysz do instrukcji puszki zauważysz, że Canon zaleca stosowanie bocznych punktów. Ma to szczególne znaczenie, jeśli obiekt jest blisko aparatu. Był nawet wątek o tym, ale jakoś nie mogłem go na szybko znaleźć.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Punkt środkowy jest "krzyżowy", natomiast boczne nie (oczywiście zależy od puszki ), stąd mogą w różnych warunkach mieć problemy ze złapaniem ostrości...
    Jasne, tyle ze w praktyce (czyli zdjecia portretowe) nie zetknalem sie z problemem zeby akurat typ czujnika sprawial klopoty
    Stad moje pytanie o zrodlo wiedzy mojego przedpiszcy, moze po prostu robil w super nietypowych warunkach.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

CYNIG: dokładnie, raczej nie pamiętam szczególnych kłopotów przy robieniu bocznymi punktami. Przy portretach zawsze ich używam, inaczej łatwo nie trafić z ostrością, zwłaszcza przy małej GO.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

nxnx
    Guest

Domyślnie

oczywiscie ze sprawdzałem w praktyce!

najczesciej ostrzenie trwa dluzej i obraz nie jest tak ostry jak przy ostrzeniu czujnikiem centralnym

jezeli podejmowalbym temat teoretycznie to nie zakladalbym tutaj watku do czasu praktyki

EDIT: moze ma na to wplyw rowniez kiepawa jakosc af mojego tamrona
    zapewne boczne jak i centralny czujnik o wiele lepiej pracuja na L-kach

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Jasne, tyle ze w praktyce (czyli zdjecia portretowe) nie zetknalem sie z problemem zeby akurat typ czujnika sprawial klopoty
    Zdarzały mi się problemy związane z typem czujnika. Teraz niezbyt pamiętam, na co ostrzyłem, ale było to ewidentne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ostatnio tez mnie to meczylo, dokladnie taki sam problem, lapie ostrosc na twarz srodkowym, a nastepnie schodze kadrem w dol, by objac cala sylwetke i oczywiscie twarz wtedy nie byla ostra. Jedna osoba z forum mi wytlumaczyla o co chodzi, choc wciaz ciezko to do mnie dociera

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów