Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Dlaczego Canon?

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baio Zobacz posta
    Witam wszystkich użytkowników Canona. Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam następujące pytanie. Zauważyłem, że większość zawodowców, a już na pewno większość zawodowych fotografów podróżników używa lustrzanek Canona. Od dłuższego czasu zastanawia mnie dlaczego tak jest, między innymi ze względu na to, że Nikon robi również bardzo dobre aparaty, a jednak to Canon jest zwykle wyborem profesjonalistów. Nie chciałbym aby pojawiały się tu jakieś żartobliwe odpowiedzi fanatyków Canona dyskryminujące inne marki, potrzebuję rzeczowych, szczerych i obiektywnych wypowiedzi na temat tego, dlaczego Canon jest tak popularny wśród profesjonalistów i nie tylko.
    To ja spróbuję na temat!

Przyczyn jest kilka ale najważniejsza to kwestie historyczne.
    Canon w latach 80' zeszłego wieku wypuścił body i obietywy z najszybszym i najsprawniej działającym Af-em (USM) i to zdecydowało o jego pozycji w świecie profesjonalistów - szczególnie fotoreporterów i fotografów sportowych. Do tego później doszła stabilizacja optyczna, która wbiła ostatecznie nóż w plecy konkurencji.

W świecie cyfry canon miał znów przewagę w postaci matryc Cmos.
    Pamiętać też należy, że to firma o bardzo dużym potencjale (jedna z największych firm japońskich, a spośród produkujących elektronikę największa). Mają więc możliwości i środki do wprowadznia na rynek ciekawych produktów, stać ich na bardzo przemyślany marketing i mamy to co mamy.

Do tego dochodzi jeszcze kilka czynników pobocznych jak bardzo dobrze zorganizowany serwis dla profi, wypożyczalnie sprzętu, umiejętne zachęty dla dużych odbiorców (agencji), przyzwyczajenia i wiele innych.

W kwestii sytuacji na rynku amatorskim to już jest IMHO głównie funkcja pozycji marki, choć bardzo przemyślane i umiejętnie pozycjonowane produkty na pewno temu pomagają.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-03-2008 o 03:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów