Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 131

Wątek: Telezoom na podróże czyli 55-250 IS vs 70-300 IS vs 70-200/4

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do wersji z IS.
    Obiektyw jest stosunkowo niewielki i lekki, dużo lepszy optycznie niż bez IS, uszczelniony no i stabilizacja całkiem sprawnie działa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do wersji z IS/.../Obiektyw/.../dużo lepszy optycznie niż bez IS, uszczelniony no i stabilizacja całkiem sprawnie działa.
    IMO też warto dopłacić za wersję z IS, ale to jest już inna "półka cenowa" niż obiektywy wymienione w tytule wątku. Z tych wymienionych trzech wybrałbym 70-200/4L.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to jest "oczywista oczywistość".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Obiektyw jest stosunkowo niewielki i lekki, dużo lepszy optycznie niż bez IS, uszczelniony no i stabilizacja całkiem sprawnie działa.
    To też :-P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emwu Zobacz posta
    55-250 IS Tani i bardzo lekki ale ..plastik. Za rok już taki sam pewnie nie będzie :-). Z drugiej strony ten plastik nie jest taki straszny - spasowany solidnie i wygląda na całkiem mocny. Szczelność to już niestety całkiem inna sprawa - wiec wszystko zależy co to za podróż i jak sie będzie o niego dbało. IS działa całkiem dobrze i prawie na pewno sie kiedyś przyda. Ale jeżeli cena nie gra roli to .....:-)
    Oj ten plastik boli. Wygląda też jak kitowe szkło, ale wg mnie jakość zdjęć nie jest taka zła. Poniższe foty robiłem zeszłej zimy. Nie daję pełnych kadrów tylko wycinki by bliżej obejrzeć fotografowane ptaki.

C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukegt Zobacz posta
    Miałem kiedyś podobny dylemat, tzn. wahałem się między 70-300 IS, a 70-200 f/4. W końcu wybór padł na 70-300 i nie żałowałem nigdy tego wyboru. Oczywiście gdybym miał środki to pewnie skończyłoby się tak jak niektórzy sugerowali - 70-200 f/4 IS. Ale kasy nie było, a coś trzeba było kupić.
    Dla mnie osobiście nie ma jakiejś gigantycznej różnicy w jakości zdjęcia z przedziału 70-200mm w obu szkłach, za to w jednym dostajemy jeszcze dodatkowo 300mm i dość wydajną stabilizację, która bądź co bądź, ale w podróży to się akurat może przydać. Nie zawsze mamy ze sobą statyw
    Jeśli już koniecznie 70-300, to IMHO warto pamiętać o nowym Tamronie 70-300 USD VC f/4-5.6 i wziąść go pod uwagę.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Oj ten plastik boli. Wygląda też jak kitowe szkło, ale wg mnie jakość zdjęć nie jest taka zła. Poniższe foty robiłem zeszłej zimy. Nie daję pełnych kadrów tylko wycinki by bliżej obejrzeć fotografowane ptaki.
    wybierając sprzęt w "podróż" (to pojęcie może być różnie rozumiane) warto sie zastanowić jakie wymagania musi spełniać nasz sprzęt pod kątem wytrzymałości. Prawdą jest, że 70-200/4 demonem jakości nie jest, jest ciemny a jakość obrazka jaką z niego można uzyskać jest porównywalna z tańszymi obiektywami. Pamiętajmy, że jest to najtańsza eLka, jednak pomimo to potrafi zaoferować wiele - jest mały, lekki, dobrze/solidnie wykonany (co prawda wersja bez IS jest nieuszczelniona), ostry od F4, ma bardzo szybki Af, radzi sobie pod światło i ma ładny bokeh. Jeszcze istotną sprawą jest to, że w pelni współpracuje z tc1.4. To dobre, ale nie wybitne szkło. Jest stosunkowo tani - obiektyw z drugiej dostaniemy już za ~ 1800zl , ale spokojnie można upolować taniej. Śmiało można na nim polegać i warto je wziąć pod uwagę, jeśli zależy nam na dobrej budowie i wytrzymałości. Testy i sample wszystkich szkieł są szeroko dostępne w sieci.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez at_m Zobacz posta
    Też się podpisuję pod powyższym i jeszcze wyższym z tym, że obiektyw ten należy wziąć a nie wziąść :-) pod uwagę, sorry za uszczypliwość :-)
    [OT]
    Nio i jest WINNEEEER! ;-) Włączyłem odliczanie "kiedy się ktoś przyczepi tej pluskwy językowej".
    Gdyby była opcja edycji aktywna, to już dawno by jej nie było.
    Gorsze byki tu widuję, wierz mi...
    [/OT]

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W końcu wybór padł na 70-300 ... za to w jednym dostajemy jeszcze dodatkowo 300mm
    Dodajmy, że to 300 mało przydatne - bo crop z 70-200L@200mmf4 będzie miał więcej szczegółów niż 70-300@300mmf5.6, a zyskuje się całą działkę światła, dodajmy do tego, że na 200mm wystarczy czas o 1,5 dłuższy niż na 300 żeby nie poruszyć i już jakby 70-200L miało połowę stabilizacji z 70-300 ;-).

i dość wydajną stabilizację, która bądź co bądź, ale w podróży to się akurat może przydać. Nie zawsze mamy ze sobą statyw
    To zależy gdzie i jak się jeździ, mnie akurat stabilizacji bardzo rzadko brakuje.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majson Zobacz posta
    Ostatnio pojawia się wiele pochlebnych opinii na temat tamrona 70-300 4.0-5.6 vc usd.Dobra budowa,ostry w całym zakresie,lekki,dobry af.Na podróże jak znalazł.Uważam,ze wart przemyślenia.
    Ekhem, kilka postów wyżej - Post #98

Pozdrówka!

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów