Strona 83 z 94 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 939

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad_yo Zobacz posta
    Cos tu jest nie tak. (...)
    No nie wierze - kolejny naciągacz.
    Wiesz... to czy dana oferta jest wiarygodna czy nie to najlepiej się ocenia na podstawie opinii tych, którzy już skorzystali a nie na z palca wyssanych zarzutach i upieraniu się przy zdjęciach. A opinii w tym wątku masz wystarczającą ilość. Jeśli za mało to pisz prywatnie do uczestników warsztatów.
    Odbyło się tych spotkań już na tyle sporo, że dużo opinii można poznać. Owszem - nie wszystkie opinie są pozytywne (niektórzy niedokładnie tego się spodziewali), ale nikt nie posunął się do nazwania Sergiusza naciągaczem i tym bardziej taki zarzut jest zupełnie bezpodstawny gdy nie miałeś okazji sam sprawdzić.

Nie warto tak bezpodstawnie "bo nie ma zdjęć zrobionych przez organizatora" (a nieprawda bo są) zarzucać komuś naciągactwa gdy jak na tacy masz podane inne wyznaczniki wiarygodności oferty.
    Nie warto, bo po pierwsze robisz z siebie głupka, po drugie trollujesz, po trzecie bezpodstawne oczernianie kogoś jest karalne (zewnętrznie, prawem polskim), po czwarte zakładanie klonowanych kont na tym forum też jest karalne (wewnętrznie, prawem forumowym) .

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A swoja droga to ciekawe, że ludzim sie chce zakładać konta tylko po to aby trollować. Jezeli coś takiego sprawia im przyjemność to jest ...... co najmniej dziwne. Dobre wychowanie (i regulamin forum) nie pozwala mi użyć innych słów, które ogólnie uznawane są za obelżywe.
    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zdjęcie bartek014

Postanowiłem trochę podsumować nasze ostatnie spotkanie. Przypomnę, że tematem był Portret.
    Bartek014- Trzy pierwsze zdjęcia nieco odbiegają od tematu. Nawet odbiegają nieco więcej. Są na tych zdjęciach pewne błędy ale jak ich uniknąć powiem na kolejnych spotkaniach a teraz wracam do tematu. Czwarte zdjęcie to przykład tego o czym rozmawialiśmy na spotkaniu. Popatrzcie: Twarz jest równoległa do jednej z przekątnych obrazu a linia oczu zmierza w przeciwną stronę. Dziurki od nosa są prawie niewidoczne. Oczy modelki są skierowane w oczy oglądającego zdjęcie przez co osoba na zdjęciu i ono samo wzbudza zaufanie. Regularne usta, spore oczy i fotogeniczna twarz sugerują oglądającemu, że widoczna na zdjęciu osoba jest nieprzeciętnej urody. Jednym słowem zdjęcie ma to coś co zachęca do jego oglądania. Oczywiście możemy jak zawsze dyskutować czy zdjęcie powinno być ciaśniej czy luźniej skadrowane oraz zadać jeszcze kilka innych pytań celem ulepszenia zdjęcia. Ale wydaje mi się, że w tym przypadku mija się to z celem.
    I o ile nie zastanawiam się dlaczego zrobiłeś te wcześniejsze zdjęcia, to trochę się dziwię, że zamieściłeś je na Forum. Wydaje mi się, że widzisz, że to ostatnie jest zdecydowanie najlepsze. Wizerunek trzech słabszych zdjęć może mieć niekorzystny wpływ na to jedno zdecydowanie najlepsze zdjęcie.

Pozdrawiam!

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

konrad_yo

Jeśli chcesz mnie sprowokować a na to wygląda, obrałeś złą drogę. Musisz wysilić trochę szare komórki i wymyślić coś bardziej subtelnego.

Natomiast to co napisałeś jest pomówieniem. Na początku wątku podaje adres www i tytuł czasopisma oraz adres siedziby firmy. Ponieważ ty występujesz anonimowo wyślij mi na moje PW swoje dane w celu przekazania sprawy w odpowiednie ręce. Oczywiście jak przystało na osobę zajmującą się prowadzeniem takiej a nie innej działalności potrafię zachować dystans do wypowiedzi innych użytkowników Forum i wydaje mi się, ze najprostszym rozwiązaniem tego konfliktu będzie jak poprosisz moderatorów o usunięcie swojej pochopnej i nieuzasadnionej wypowiedzi.

konrad_yo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    konrad_yo

Jeśli chcesz mnie sprowokować a na to wygląda, obrałeś złą drogę. Musisz wysilić trochę szare komórki i wymyślić coś bardziej subtelnego.

Natomiast to co napisałeś jest pomówieniem. Na początku wątku podaje adres www i tytuł czasopisma oraz adres siedziby firmy. Ponieważ ty występujesz anonimowo wyślij mi na moje PW swoje dane w celu przekazania sprawy w odpowiednie ręce. Oczywiście jak przystało na osobę zajmującą się prowadzeniem takiej a nie innej działalności potrafię zachować dystans do wypowiedzi innych użytkowników Forum i wydaje mi się, ze najprostszym rozwiązaniem tego konfliktu będzie jak poprosisz moderatorów o usunięcie swojej pochopnej i nieuzasadnionej wypowiedzi.
    Nie chcialem nikogo prowokować ani trolowac w tym wątku VITEZ, a o naciąganiu napisałem w sensie nie wyłudzania pieniedzy czy jak tam sobie to interpretujecie, tylko chodzilo o cos innego. Ogladałem na forum twoje prace Sergiusz, troche tych zdjęć wystawileś:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=38575 oraz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=38685
    I one nie powalają, a wręcz są wg mnie kiepskie, przeciętne. Dlatego zapytałem o jakieś fotki ze studio. Skoro prowadzisz Warsztaty z fotografii w studio to zapewne dużo czasu spędziłeś na fotografowaniu studyjnym. Powinieneś mieć zatem jakieś swoje najlepsze prace do pokazania.

Wracając do tematu naciągania - to miałem na myśli coś innego. Osoba prowadząca warsztaty i przedstawiająca takie zdjęcia jak pokazałeś na forum to dla mnie naciąganie. Bo wg mnie sam najpierw powinieneś nauczyć się fotografować, a dopiero potem od innych brać za to pieniądze. Takie jest moje zdanie i przepraszam jeżeli kogoś to uraża. Dlatego nie zamierzam nikogo prosić o "usunięcie swojej pochopnej i nieuzasadnionej wypowiedzi" bo właśnie uzasadniłem co miałem na myśli. Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

myśle że podszedłeś do tych warsztatów zbyt bezpośrednio, myślisz że nauczą cię robić "lepsze" zdjęcia. bardziej powinieneś się zastanowić nad tym co możesz z nich uzyskać, jak je wykorzystać. Myślę że nie chciałbyś się stać kolejnym copycat'em, Sergiusz reprezentuje swoje własne podejście do tematu i swoją wizje na zdjęciach.

Ja osobiście wyniosłem dużo doświadczeń z pracy w studio na spotkaniach sergiusza, technicznie poprawiłem swoje umiejętności i zrozumiałem popełniane błędy. Wybranie się na spotkanie dotyczące akt'u bez znajomości solidnych podstaw z podstawowych technik kompozycji obrazu uważam za zmarnowanie zarówno czasu jak i pieniedzy, nie wspominając o małej radości z wyników (fotografii).

Jestem uczestnikiem kilku spotkań które zoraganizował sergiusz i jak narazie jego wiedze i wgląd w arkana sztuki uważam za cenny wkład we własne prace.

podchodzisz do tematu spotkań jak do typowego belferskiego wykładu który ma ci przekazać wiedze na temat "lepszych" zdjęć, kiedy w sztuce (fotografia/fotografika jest jedną z gałęzi) liczy się indywidualizm. masz okazje popracować na dobrym wyposażeniu i sprawdzić się, możesz skonsultować swoje wątpliwości bądz pytania odnośnie kompozycji, zarówno z prowadzącym jak i innymi uczestnikami.

myśląc o spotkaniu w kategoriach "po tym spotkaniu będę robił zdjecia takie jak instruktor" rozczarujesz się, takie myślenie działa tylko w matematyce, każde inne wymaga nutki kreatywności.

podsumowując, nie widzę związku braku portfolio Sergiusza (wzgledy prawne/prywatne?) z jego prowadzeniem warsztatów. żadne zdjęcie uczestników tych spotkań nie przypomina zdjęć wykonanych przez prowadzącego, a jednak są jakie są i podobają się/przyciągają uwagę a to w fotografii jest najważniejsze.

myśl pozytywnie, jeżeli z góry się uprzedzisz to nikt cię z takiego stanu nie wyprowadzi.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo wg mnie sam najpierw powinieneś nauczyć się fotografować, a dopiero potem od innych brać za to pieniądze.
    Jestem dość krótko na tym forum ale zdążyłem się zorientować, że Sergiusz robił dobre zdjęcia jak jeszcze Ty nie wiedziałeś co to jest aparat foto. I myślę, że dużo się nie mylę. Poza tym jeśli nie masz dystansu do pewnych spraw, a widać, że nie masz powołując się na dwa wątki które podlinkowałeś, nie powinieneś się wypowiadać, jeśli nie wiesz co tak na prawdę można wynieść z warsztatów Sergiusza. Ja w nich jeszcze nie uczestniczyłem, ale sądząc po samych fotografiach uczestników, będę mógł wynieść wiele, np. jakiś softbox A z warsztatów zamierzam skorzystać w niedługim czasie.
    trzy zoomy na krzyż

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

witam
    Podpisuję się pod tym co napisał werek
    Dodam jeszcze, że zapytaj samego siebie czego oczekujesz od warsztatów i czego chcesz się nauczyć Potem wybierz odpowiednie warsztaty szkołę itd
    pozdrawiam

konrad_yo
    Guest

Domyślnie

ok- staram się zrozumiec wasze podejscie. Ja tutaj raczej dla siebie nie znajde tego co szukam - raczej szukam kogoś kto robi zdjęcia zapierające dech w piersiach, który przynajmniej choć trochę nauczy mnie tajników tej pięknej sztuki (w takim sensie że pokaże jakieś swoją "perełkę", a potem każe mi pracować tak abym uzyskał zbliżony efekt - taki styl pracy by mnie satysfakcjonował) Teorii mam sporo w książkach. Przepraszam jezeli kogoś uraziłem. Więcej nie będe pisał w tym wątku. Pozdrawiam wszystkich zadowolonych uczestników warsztatów. Przecież wkońcu chodzi o to aby zaspakajać swoje potrzeby. Pozdrawiam!

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Więcej nie będe pisał w tym wątku.
    Trzymam cię za słowo choć podejrzewam, że nie potrafisz go dotrzymać.

Skoro PW jest puste jak moja wojskowa tarcza strzelecka podczas ostrego strzelania dochodzę do wniosku, że ktoś po prostu rzuca słowa na wiatr nie biorąc za nie personalnej odpowiedzialności. Być może wstydzi się swojego imienia i nazwiska a może jest po prostu tchórzem trzęsącym portkami przed odpowiedzialnością za napisane słowa.

Od iluś tam lat dzięki działalności fotograficzno wydawniczej zarówno pochwały jak i krytyka skierowana pod moim adresem jest dla mnie chlebem powszednim. I aby oddzielić ziarno od plew anonimowych wypowiedzi, zarzutów i innych oszczerstw nie biorę pod uwagę. Po prostu szkoda mi mojego czasu. A niech tam sobie ktoś pogada. :-D

Jeśli chodzi o moje zdjęcia w tym wątku to wszystkie są zrobione z tej samej linii i w tych samych warunkach jakie mieli inni uczestnicy spotkania. Taką przyjąłem sobie zasadę od początku prowadzenia spotkań na Forum i nie mam zamiaru tego zmieniać. W zależności od potrzeb spotkania to na nim pokazuję wykonane przez siebie zdjęcia.

Ale aby sprostać wymaganiom co po niektórych użytkowników Forum otworzyłem swoją galerię i to tam jest miejsce na wypowiedzi zarówno pod moim adresem jak i moich zdjęć. W tym miejscu robi się niepotrzebny OT w rezultacie, którego na moje PW trafia poczta z prośbą o ocenę zdjęć. Szkolenia są „publiczne” tak, że zapraszam do umieszczania zdjęć bezpośrednio w wątku ponieważ nie jestem w stanie każdemu z Was udzielać indywidualnych wskazówek osobno.

Jednocześnie aby nie robić większego bałaganu mam prośbę do moderatorów aby odpowiedzi nie związane bezpośrednio z tematem warsztatów przenosić w bardziej stosowne dla nich miejsce. Jednocześnie w imieniu swoim jak i oponentów przepraszam za zaistniała sytuację.

Dawajcie te zdjęcia na Forum bo czasu mało, Święto idzie... :-D

Strona 83 z 94 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów