zgadza się, też sprawdziłem:
2a) eksplorator Windows Vista HP32 (Communication: Print/PTP):
aparat po podłączeniu instaluje się automatycznie (chwilę to trwa, trzeba kilka razy potwierdzić, że ja to ja, że wiem co robię i że jestem pewien, że chcę zrobić co chcę zrobić itp. :wink: - standard w Viście)
w końcu aparat pojawia się jako 'magazyn wymienny Canon EOS 350D DIGITAL'
przy ponownym podłączaniu aparatu już wszystko dzieje się błyskawicznie, aparat jest rozpoznawany i wszystko działa okay.
we wszystkich trybach focenia (JPG, RAW, RAW+JPG) widać prawidłowo wszystkie pliki (odpowiednio .JPG, .CR2, .JPG + .CR2).
2b) eksplorator Windows Vista HP32 (Communication: PC connect.):
znów trzeba przejść procedurę rozpoznania nowego sprzętu, ale tu niestety niepowodzenie (pomimo automatycznego przeszukania witryny M$) - ostatecznie system prosi o 'włożenie płyty z oprogramowaniem dostarczonym z aparatem' - więc grzecznie podziękowałem (mam zainstalowane tylko DPP i tak ma zostać) - i nie zobaczyłem w aparacie nic.
_________
podsumowując: w trybie Print/PTP wszystko działa jak należy, widać M$ dogadał się z Canonem, albo Canon wypełnił jakiś standard typu Pict/Bridge i wreszcie komunikacja jest taka, jak powinna być od zawsze - kolejny punkt dla Visty i kontra przeciwko przestarzałemu XP![]()
niemniej jednak widać, że takie podłączenie ma tylko jeden cel: ściąganie plików z aparatu po kablu - zapisywać plików na karcie w aparacie nadal nie można, ba - nie można nawet podejrzeć zdjęć bez ich ściągnięcia (ACDSee nie zobaczy zdjęć, DPP w ogóle nie zobaczy katalogów na karcie, jedynie systemowy 'podgląd obrazów' widzi JPG całkowicie pomijając CR2).
i druga uwaga - ło matko jakie to jest wolne
ściąganie samego directory jest zauważalnie powolne, podgląd (jeżeli w ogóle jest możliwy), jest wolny. ściąganie 20 RAWów (146MB) zajęło prawie minutę, co daje ~2.5 MB/s - tragedia! ta sama karta w czytniku USB wyciąga ~12 MB/s (5x szybciej) a w czytniku ExpressCard ~16-18 MB/s (7x szybciej), do tego w czytniku można spokojnie przeglądać i selekcjonować zdjęcia dowolnym programem bezpośrednio na karcie bez potrzeby ich ściągania.
tak więc jak zawsze - czytnik rooooolez!
najgłębsze wyrazy dla kabelkowców.