Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: Problem z Raw + JPG

Domyślnie

ale skoro nie robię żadnym kreatorem, tylko wchodzę na kartę i ręcznie wszystko kopiuję, pliki powinny być widoczne. i dlaczego mam 2x jpg?

ok, z czytnika działa. wielkie dzięki
    Ostatnio edytowane przez orvokki ; 06-05-2008 o 11:57

Początki nałogu

Domyślnie

No to jak trza było odesłać to trza czekać. Spróbuj zainstalować program z płyty dołączonej do aparatu i spróbuj.
    Mordo Ty moja !

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Czytnik kart rozwiąże problem, miałam tak samo. Kupiłam czytnik i jest OK.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Czy ten problem będzie się dalej pojawiał codziennie... ?!
    Połączyłem te wątki, ale to się już robi nudne... ??:

Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień! ;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień!
    HeHe ja dla odmiany napiszę,że u mnie czy to z czytnika, czy po kablu - wszystko w windowsie widać. Czy to JPG czy RAW czy RAW+JPG

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm. To jakim cudem mój Windows widzi wszystkie RAWy zgrywane kablem aparatu?... Serio pytam, wypowiadacie się tak kategorycznie, że się zdziwiłam.

Co do Photoshopa i RAWów, to warto zajrzeć tu i zainstalować: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html . Problem "Photoshop nie widzi moich RAWów" znika jak ręką odjął.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloes Zobacz posta
    Hmmm. To jakim cudem mój Windows widzi wszystkie RAWy zgrywane kablem aparatu?...
    bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.

Cytat Zamieszczone przez Aloes Zobacz posta
    Serio pytam, wypowiadacie się tak kategorycznie, że się zdziwiłam.
    ileż mozna wytrzymać, gdy codziennie pojawia się problem wynikający z nieczytania instrukcji i niezainstalowania/nieużywania oprogramowania od producenta.
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kutno-Warszawa

Domyślnie

Hm, a u mnie Windows (Vista) też widzi RAWy zgrywane kabelkiem, mimo "pchania" się z eksploratorem Windows:-).

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.
    gwozdzt'u ja również używam zwykłego eksploratora windows'owego i w odróżnieniu od Tripolis mam Win XP i żadnego problemu nie mam. Biorę otworz - na samym dole system pokazuje canon 40D- i wybieram sobie pliczki.Nastepnie kopiuj i wklej. To wszystko. Widzi, działa , kopiuje bez problemu.

Nawet bez oprogramowania dołączonego od Canona RAWy widać i można zgrac za pomocą kabla. Sprawdzone w praktyce na kilku kompach.
    Tylko problem później w odczytaniu (podglądzie ich). Tutaj potrzebny progam lub nakładka na przeglądarkę systemową, pomijając PS,Lr i inne programy do RAW'ów.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 06-05-2008 o 15:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    gwozdzt'u ja również używam zwykłego eksploratora windows'owego i w odróżnieniu od Tripolis mam Win XP i żadnego problemu nie mam.
    a robisz RAW+JPG ?

bo to jest tak:
    - robisz tylko RAW jest OK,
    - robisz tylko JPG jest OK,
    - gdy zrobisz RAW + JPG to się zaczyna cyrk bo wtedy winda widzi IMG_xxxx.jpg + IMG_xxxx(1).jpg a nie tak jak moznaby się spodziewać IMG_xxxx.jpg + IMG_xxxx.cr2
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów