Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Pyłoszczelność

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co do 17-55 to jak na razie się nie zgodzę i nawet wręcz nie obawiam się żeby był z niego jakiś straszny odkurzacz.
    Zgadzam się z kolegą, też nie zauważyłem żeby ten obiektyw zasysał kurz. Uważam, że opinie na jego temat są mocno przesadzone.
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Prosiłbym o wyrażanie tego typu opinii na podstawie własnych doświadczeń a nie gdybań.
    Co do 17-40 to się zgodzę - dłuuuugoo używałem (coś ponad dwa lata) i zero pyłków.
    Co do 17-55 to jak na razie się nie zgodzę i nawet wręcz nie obawiam się żeby był z niego jakiś straszny odkurzacz.

W odróżnieniu od lwiej części użytkowników na tym forum to co mówię albo jest podparte własnym doświadczeniem albo w 100% sprawdzonymi informacjami...
    Nie posiadam 17-55 ale mam znajomego, który dokładnie 6 miesięcy temu, kupił ten obiektyw. Pod wieloma względami jest to dobre szkiełko z jednym poważnym minusem - zasysa kurz. Gdy ostatnio podpinałem je pod swój korpus aż się przeraziłem. Przed przednią soczewką było dosłownie kilkanaście drobinek kurzu. Co prawda nie wpływało to w żaden sposób na jakość zdjęć ale sam fakt, że takie coś dostaje się do środka obiektywu nie świadczy dobrze o nim.
    No ale zapewne wszystko zależy od tego w jakich warunkach się fotografuje...
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 03-11-2007 o 01:29

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W 17-40 nie mam żadnego problemu z łapaniem syfu, a był używany w różnych warunkach nie zawsze z pieczołowitością .
    Co do 17-55 nie używałem ale to zdjęcie: http://www.pbase.com/rcicala/image/82177312 i wątek mu poświęcony nie napawa optymizmem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie

Odkąd się tylko 17-55/2.8 pojawiło, to używam go do ślubów i nie mam kurzu w środku. Natomiast nie wątpię, że może go zassać, bo taka już jego uroda. Ale tak, jak w poprzednim ISie, czyli 28-135, tak i tu, pewnie pójdę do serwisu do Bieńka albo na Żytnią i za 100 złotych szkiełko zostanie odkurzone i przesmarowane. Zupełnie nie widzę problemu.. W temacie 28-135 kiedyś nie było takich awantur na prfie, może przez to, że nie wyrobiło się tam takie parcie na eLki, jak tu, no i tam porządne szkło znaczyło stałka..
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    To i ja się tu wtrącę. Nie mam co prawda 17-40, ale mam 24-105 i 70-200 z elek i zastanawiam się jak to jest z tą szczelnością, wczoraj byłem sobie na cmentarzu i tak trochę pokropiło, bałem się wyciągać sprzęt, bo wolałem nie narażać obiektywu na zmoczenie (pal licho 350tke, już swoje przeżyła), dopiero jak przestało padać wyjąłem i robiłem foty. Macie jakieś doświadczenia z obiektywami w deszczu, czy innych ekstremalnych warunkach??
    ja tez mam 350d i np. 70-200 Lke i ja kropi czy lekki deszcz to nie masz sie co bac o obiektyw!

ja robilem zdjecia w calkowitej ulewie ze obiektyw był cały mokry przez dlugi czas i nic mu sie nie stalo, body tylko owinalem kawalkiem worka foliowego ale tez troche mu sie dostalo.

robilem tez zdjecia podczas śnieżyc, kilka sezonów na żużlu , rallycrosie - czasami tylko pokretla troche trzeszczaly jak sie piasku dostało ale po chwili krotszej alblo dluzszej ustawało.
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do 17-55 nie używałem ale to zdjęcie: http://www.pbase.com/rcicala/image/82177312 i wątek mu poświęcony nie napawa optymizmem.
    No, teraz to usiadłem :-(
    Naprawdę zniechęcające.
    Czyli, wcześniej czy później, czeka na właściciela tego szkła serwis ?
    No, to mam problem, bo do serwisu daleko - a sam robić nie zamierzam...
    Powoli skłaniam się myślami ku 17-40, łaskawiej też zerkam na 24-105, bo cena podobna i IS też jest, gorzej z szerokim końcem... Najlepiej oba, wiem...
    Czy 24 na cropie to problem, czy też da się tym, pracować na imprezach z większą ilością ludzi ?
    Proszę, niech wypowie się ktoś, kto tak właśnie ma i sobie radzi...

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

17-40 jest moim ulubionym szkłem :-)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

A jak jest z pyłoszczelnościa 24-105 ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie

Zapewne tak samo, jak z 17-55, bo jedno i drugie zasysa..
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W 17-40 nie mam żadnego problemu z łapaniem syfu, a był używany w różnych warunkach nie zawsze z pieczołowitością .
    Przecież to szkło jest jeszcze czyste. :smile: Pare pypciów i panika. Jak się moje kiedyś tam zasyfi to swoją wersję czyszczenia przedstawię. To też w końcu jakiś tam onanizm sprzętowy jest. Na razie widać przynajmniej, że szkło jest używane, szlachetności nabiera.
    Kurde żeby tak wszyscy o czystość otoczenia dbali.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów