Od razu na wstępie: nie chcę Cię zniechęcić do kupowania szkieł z tego przedziału cenowego tylko chcę nieco uświadomić co dostajesz razem z nimi.
Do zastosowań, które wymieniłeś nadawać się będą bardzo średnio. Wszystkie ciemne, wolne i głośne a do tego nie specjalnie ostre pod koniec zakresu.
W praktyce np taka sigma zachowuje się przyzwoicie tak do 230-250mm przy założeniu iż mamy do "dyspozycji dobre światło. [BTW: nie wiem jakie masz doświadczenie ale np jak dla mnie 300mm "na ptaki" to ogniskowa odrobinkę zbyt małąoprócz raczej dość nielicznych sytuacji.]
Dla osiągnięcia dobrych wyników i jak najlepszą ostrość wypadało by przymknąć obiektyw tak do 7.1, 8, a to wydłuża dodatkowo czas ekspozycji. Musisz mocno podbijać ISO i stosować statyw. Ale przy czasach rzędu 1/40 to i statyw nie pomaga chyba że obiekt naszego zainteresowania jest całkowicie nieruchomy. A wystarczy troszkę chmurek i ocienione miejsce aby takie czasy zagościły na wyświetlaczu nawet mimo stosowania ISO800.
A że nie posiada to szkło swojego mocowania statywowego to już sama praca AF wprowadza ją w spore drgania. Skoro mowa już o AF to jest woo...olny i czasem lubi się zgubić przez co zamiast błyskawicznej korekty nastawienie ostrości może potrwać i 2-3 sekundy (w dużej mierze to już zaleta "malutkich czujników" łapania ostrości w aparacie - 350D). Od razu wypadało by się doposażyć w gąbkę do owinięcia obiektywu bo dźwięk jaki sigma produkuje zwraca na siebie uwagę ptactwa.
Moim zdaniem ogólnie mówiąc przy tej klasie sprzętu będziesz walczył nie tyle o jak najlepsze ujęcie, ale z technicznymi ograniczeniami sprzętu.