Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Dlugie ruskie tele do EOSa

Coś już napisał

Domyślnie Dlugie ruskie tele do EOSa

Witam!
    Zastanawiam sie nad zakupem obiektywu tego typu:
    http://www.allegro.pl/item223498402_...a_10_1000.html
    Nie mowie ze bedzie to ten konkretny egzeplarz, zanim kupie tegotypy armate chcialbym sie conieco nt dowiedziec.
    jaka bedzie jakos zdjec?
    Jakie przerobki bede musial wykonac zeby dzialalo mi to z 400d?
    ds II 17-40 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Jeśli chodzi o przeróbki to przede wszystkim przejściówka m42>EF a oprócz tego pewnie jeszcze jakiś pierścień, bo lampa wbudowana uniemożliwia podpięcie tego "potwora" . Poza tym jasne to to nie jest a w połączeniu z ogniskową to albo staty/monopod albo czasy krótsze niż 1/1000 s
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

MTO maja wyjątkowo paskudny bokeh. Ale za to efektowny.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Background.jpg
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Dopiero zaczyna Awatar AVIGDOR
    Miasto
    Gdzieś w Polsce

Domyślnie

Lampa wbudowana nie przeszkadza i to wiem bo sam użytkuje 30D z tym obiektywem i w ogóle nie przeszkadza ale zakup pierścienia jest niezbędny. Jeśli planujesz tym obiektywem tylko przyrodę i inne tego typu to jest ok jak za tą cenę ale jeśli myślisz o astrofotografii tak jak ja to niezbędne są przeróbki ale o tym nic nie pisałeś więc nie będę sie rozwodził.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

ee 30d to się chyba trochę różni od 400d czy nie ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

bokeh jest klasyczny dla obieltywów zwierciadlanych i innego nie będzie.... to jest to coś co wyróżnia ten obiektyw - ten typ konstrukcji....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

ja mam MTO 500 chyba rozmiarami są podobne i do 300D pasuje bez pierścieni (tylko przejściówka) i musze powiedziec zę jest niezły.
    w załączniku dwa obrazy z niego wykonane na zawodach windsurfingu
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    MTO maja wyjątkowo paskudny bokeh. Ale za to efektowny.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Background.jpg
    rzeczwiście - tak efektownych kółeczek jeszcze na żadnym samplu nie widziałem

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    Poza tym jasne to to nie jest a w połączeniu z ogniskową to albo staty/monopod albo czasy krótsze niż 1/1000 s
    monopod? musiałbyś być z marmuru :]
    tylko statyw

po za tym - ja osobiście polecałbym coś nielustrzanego - wiadomo, mniej poręczne ale bokeh lepszy i jeszcze można pokręcić przesłoną
    ja mam coś takiego:
    http://allegro.pl/item220399248_beroflex_8_500.html
    http://allegro.pl/item221355138_japo...8_500_m42.html
    wszystko to jest to samo - inne nazwy ale konstrukcja ta sama (ja mam jako 'supertele'

jakiś mój sampel? proszę:

link do 1200x800
    http://images30.fotosik.pl/54/e31c774d44cbb11e.jpg

[exif kłamie z powodu dandeliona]
    na cropie można dopatrzeć się jakiś niedociągnięć [drzewa były za blisko i się ruszały - dlatego są niewyraźne] ale ogólnie jest ok
    można zawsze dorzucić jeszcze telekonwerter 2x abberacje są obleśne ale sąsiadkę można podglądać xD

in film we trust

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To ja polecę Taira 300/4,5 - najlepsze dostępne na rynku ruskie tele, o ile 300mm Ci starczy. Rozlozy na lopatki wszystkie proste konstrukcje m42. Mozna też kupic zeissa sonnara lub pentacona 300/4.

Polecam ogniskowe krótsze niż 1000mm, bo sam fotografowałem 500mm x2 i nie jestem w stanie znalezc dla tej ogniskowej jakiegokolwiek zastosowania - przy fotografii na duza odleglosc nalezy ponadto liczyc na b. przejrzyste powietrze, ktore nie zdarza się często.

Coś już napisał

Domyślnie

Szukam obiektywu do focenia sportu - narciarstwo, surfing (w tym przypadku to typowa amatorka dla siebie, dla znajomych) przyrody, czasami nieba, ladnych sasiadek itp :-) 300 to troche malo. Mam kumpla w stanach, przymierzam sie powoli do zakupu 70-200L wiec 100wiecej duzej roznicy nie zrobi. Nie wiem czy jest sens kupowac 1000 czy 500... Bardziej sklaniam sie w kierunku dluzszej ogniskowej. Troche czytalem nt tych obiektywow, ale zdania sa podzielone. Jesli mialby to byc 1000 co co polecacie? Jak jest z przejsciowkami? Sa lepsze (dokladniej zrobione) i gorsze?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jaka jest wmiare racjonalna cena za rusiego 1000ca? Na allegro jest malo aukcji do sledzenia wiec ciezko mi ocenic wartosc takiego obiektywu...
    Ostatnio edytowane przez Teoysta ; 11-08-2007 o 17:24 Powód: Automerged Doublepost
    ds II 17-40 85 1.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów