Strona 29 z 114 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Słucham? Mógłbyś jaśniej?

Kolego, nie brnij dalej bo zaczyna to trącić zaślepieniem. Zrobiłem mały test, świadomie wszedłeś i go nie zdałeś. Rozminęliśy się w poziomie analizy jakości produktu jakim jest płyta. Zaperzanie się, niczego nie zmieni.

Dla mnie osobiście, możesz czcić i kadzić Abit'a, Gigabyte'a, Intela czy co tam chcesz. Ale jeśli wygłaszasz publicznie opinię, mależałoby mieć coś na poparcie.
    No to jestes kolego "ignore" .... nie bedziesz mi bubku testów robił, ja mam swoje zdanie poparte praktyką ... rozumiem ze jestes z tych co twierdzą ze jesli praktyka nie zgadza sie z teoria to trzeba zmienic praktyke ... oby tak dalej arogancko to nie bedziesz miał tu z kim dyskutować

nawet mi nie odpowiadaj bo i tak nie zobacze twojego postu..... aa i jestes moim 1 ignore choc nie z takimi sie spierałem to nikt nie był na tyle bezczelny co ty i nie zapominaj że jestes na forum foto a nie na benchmark.pl ....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 18-05-2007 o 08:03

Dopiero zaczyna Awatar Delt4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli chodzi o płyty Intela są na średnim poziomie. Za dużą kasę praktycznie nic nie oferują zadnych dodatków. Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być. Mowisz o doborze zasilacza znana stara sprawa w czasach kiedy każdy sępił kasę na obudowę i zasilacz..Zasilacze niektórych marek tzw chińszczyny po prostu nie wytrzymywały chwilowego znacznego poboru prądu i padały albo sypał się czasem cały komp. Dzisiaj zaręczam Panu że dobór zasilacza to zaden problem wystarczy podliczyć ile watów pociągną poszczególne elementy i dobrać odpowiedni zasilacz tak tak testy zasilaczy w sieci też są nawet tych stosowanych do serwerów. 7 lat już chodzi no no, to mój ma 4x2 lata. Karta ze zmienionym biosem zwiększającym napięcie za Graficzne CPU, procek stary AMD AthlonXP o nominalnej wartości 1466 Mhz i szynie 266Mhz przetaktowany na 2100Mhz na szynie 448 Mhz czyli trochę więcej niż fabryka dała, i powiem zero problemow zwiech itp rzeczy przez parę lat ,oczywiście da się to zrobić jedynie na składaku bo "markowy" takiej operacji nie wytrzyma ze względu na zastosowane gorsze podzespoły.

Więc podsumujmy:
    - Markowy
    - Gorsze wyposażenie za większe pieniądze
    - Dłuższa gwarancja (zazwyczaj)
    - Tańszy system operacyjny
    - Wydajność gorsza

- Składak
    - Dużo lepsze podzespoły za te same pieniądze jakie musielibyśmy przeznaczyć na markowy
    - Lepsza wydajność
    - Składany pod zastosowanie
    - Droższy system operacyjny
    - Krótsza gwarancja (zazwyczaj)
    Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Delt4 Zobacz posta
    (....) Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być. (...)
    Nie mam pojęcia i nie mam też pojęcia czemu mnie o to pytasz ? Ja w komputerach mam Asusy ale nie tylko.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie - czy nie dałoby się trochę mniej emocjonalnie?

przypominam, że w westernach najlepszy rewolwerowiec
    jest najbardziej opanowany ze wszystkich

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dobre energia_ki, bardzo dobre... po prostu wyborne
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli jednak ta burza w szklance wody tak na prawdę o nic - bo tym potwierdzasz że da się.
    Oczywiście, że się da. Pisałem o tym na samym początku. Jednak nie jest to obligatoryjne, i na to zwracam uwagę.

Cytat Zamieszczone przez Delt4 Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o płyty Intela są na średnim poziomie. Za dużą kasę praktycznie nic nie oferują zadnych dodatków. Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być.
    Po pierwsze. Dodatki nie są synonimem jakości. Daewoo z klimą nie zostanie Mercedesem.

Po drugie. W testach są różne ciekawostki. Jakiś czas temu win-modemy Zoltrix okupowały czołowe miejsca przed USR.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-05-2007 o 13:33 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

A ja mam taką propozycję, jak już skończycie te wzajemne krucjaty wobec siebie to może ktoś komu chciało by się przeczytać ze zrozumieniem cały ten bełkot podsumował by wszystkie odpowiedzi i wyciągnął by z nich jakąś średnią i napisał na koniec, a potem jakiś admin zamknął by wątek.

Ja rozumiem Panowie że dyskusja pociąga, i wzajemne najeżdżanie na siebie. Ale później przez taki przydługie tematy nic nie można znaleźć. Konkretna odpowiedź, czy propozycja do pytania. Wchodząc do takiego tematu szukam konkretnych odpowiedzi a nie czytania kilkunastu stron różnych zmagań słownych z których po godzinie dopiero można wyciągnąć jakiś wniosek który zachęca do założenia nowego tematu.

Bez sens...

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?
    Cewki jak na mój gust. Bo te wykonane na laminacie są tańsze, no i gorsze oczywiscie, ale na ogół to większej roznicy i tak nie robi.

W każdym razie, jeśli o płyty głowne chodzi to najlepsze są Intele, ale najlepsze są płyty powiedzy ASUStek'a, coś dziwnego napisałem? Pointa jest w tym, czy zalezy na super-wdajności i podkręcaniu czy na calkiem dobrej wydajności i do tego calkiem doskonałej stabilności. Fakt, opcji overclockerskich to intele jakos dużo nie mają, ale jak to moja znajoma ostatnio stwierdziła "coś za coś, bo jak chcesz inaczej, to tylko w Erze".

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Cewki jak na mój gust. Bo te wykonane na laminacie są tańsze, no i gorsze oczywiscie, ale na ogół to większej roznicy i tak nie robi.
    Tak, to są indukcyjności, ale całkiem przypadkowo, bo każda spiralka jest cewką. Tylko po co cewka w sygnale sterującym, czy w niektórych ścieżkach linii adresowych? To są elementy poprawiające przebiegi czasowe sygnałów w krytycznych miejscach układu. Obecność dużej liczby takich "cewek" świadczy o problemach w zapanowaniu nad propagacją sygnałów, czyli niedbałym projektowaniu układu. Na dodatek indukcyjności wsadzone bez sensu, maja wpływ na kondycję pracy. Bynajmniej nie pozytywny. Płyty drukowane, dobrze dopracowane, nie wymagają takiego rodzaju korekt, więc jest to jeden z czynników kiedy można naocznie stwierdzić na ile ktoś się postaral.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak widze, zapadla cisza po burzy... i dobrze, możemy wrocic do konkretow

mialam wrazenie, jakby toczono wojne o moja dusze [oraz innych osob stających przed podobnym wyborem]

and the winner is...

Kolekcjoner et consortes!
    namawiający mnie do ‘złego’
    [proszę się zglosic po rzeczoną dusze za kilkadziesiat lat, wczesniej nie planuje :wink: ]

rzeczywiście złożenie komputera jest jedynym racjonalnym wyjściem, kiedy się konkretnie wie, czego się chce, a na nadmiar funduszy się nie cierpi

skoro już mnie zwiedliscie na komputerowe manowce, to podajcie pomocna dlon i udzielcie jeszcze kilku wyjasnień/rad:

1. w sprawie karty graficznej - padły w tym watku rady:
    a. jakakolwiek, nie warto szczególnie inwestowac
    b. karta 512 MB
    c. 512 za duzo, 256 wystarczy
    d. 256 za duzo do PS
    - troche spory rozrzut opinii...

2. jak optymalnie skonfigurowac dyski, zeby PS dzialal jak najwydajniej
    - biorac pod uwage, ze będą obrabiane ciezkie pliki [TIFFy wolane z RAWow z 5D, wielowarstowe]

nie wiem, czy dobrze kombinuje:
    WD Raptor 36,7 GB - na nim system operacyjny oraz PS
    dysk [80GB?] z 2 partycjami: na jednej scratch dla PSa, na drugiej aktualnie obrabiane pliki
    duzy dysk [320GB?] na archiwum [robie duzo zdjec]
    - hm, troche drogo to wyjdzie
    może zle mysle i zamiast dwu ostatnich wystarczy jeden duzy [500GB?] z 3 partycjami?

powyzsze pomysly wynikaja z lektur [ale moglam wyciagnac zle wnioski, bo to jak dla mnie wyzsza szkola jazdy]:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=22128
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13871
    http://www.earthboundlight.com/photo...oshop-cs2.html
    http://www.adobe.com/cfusion/knowled....cfm?id=332271

3. jeśli chodzi o backup - HDD zewnetrzne podlaczane kabelkiem USB, czy lepiej dorzucic do zestawu kieszen [z wentylatorem] na dysk - czy nie ma roznicy?

Strona 29 z 114 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów