Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Photoshop, RAID, scratch i swap

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Photoshop, RAID, scratch i swap

Bede bardzo wdzieczny jesli ktos moglby mi poradzic jaki RAID zmontowac oraz jakie i ile stworzyc partycji aby miec najwydajniejsza prace w Photoshop. Prosze o szczegolowe informacje, tzn. jesli np. czytam rade w stylu "skonfiguruj scratch disk na innym dysku niz systemowy", to nie bardzo rozumiem, czy chodzi komus o inny dysk w sensie fizycznym (czyli inny fizyczny naped), czy tez chodzi mu o inna partycje. Dlatego na potrzeby tego watku chcialbym abysmy przyjeli konwencje:

1) jesli myslimy o tym samym napedzie fizycznym i o roznych dyskach logicznych na tymze napedzie to po prostu uzywajmy okreslenia PARTYCJE

2) jesli myslimy o roznych dyskach w sensie fizycznym, to uzywajmy okreslenia NAPEDY

Mam w tej chwili dwa napedy WD Caviar RE 160 GB (ATA/300, 16MB, 7200) WD1600YS. Poniewaz priorytetem jest bezpieczenstwo danych postanowilem zalozyc RAID 1. Zrobilem podzial na partycje systemowa (30GB) oraz na partycje z danymi (130GB). Sratch disk PS jest na partycji D, a plik stronicowania systemu (Win XP Pro), czyli pamiec wirtualna, na partycji C. Sadze, ze moglbym dokupic jeszcze jeden dysk, jesli uznam, ze mogloby to poprawic wydajnosc pracy w PS. Nie wiem jednak co by to mialo polepszyc i jak wszystko skonfigurowac.

Czy cos moglbym zmienic w obecnej konfiguracji dyskowej aby PS dobrze smigal? Bede bardzo wdzieczny za rady.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Generalnie najlepiej aby plik wymiany znajdował się na innym dysku fizycznym (określenie napęd jakoś mi tu nie pasuje) niż plik tymczasowy photoshopa.
    W twojej sytuacji tak naprawdę korzystasz z jednego dysku podzielonego na partycję. Drugi to tylko fizyczna kopia, która dodatkowo w minimalnym zakresie ale jednak spowalnia zapis na partycji.
    Jeśli będziesz miał dodatkowy dysk to na niego wyespediuj pliki tymczasowe PS-a.
    Pytanie co robisz w PS-e - bawisz się w wielkoformatowe i wielowarstwowe projekty? Ile masz pamięci? Bo może się okazać iż skóra niewarta wyprawki...
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 12-05-2007 o 19:53
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pliki ktore obrabiam nie przekraczaja 20MB (nie sa to projekty wielkoformatowe). Prace wielowarstwowe. W obudowie C2D E4300@3.0GHz i 2GB DDR2.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jatzzek: IMHO przy Twoim sprzęcie nie warto bawić sie w RAIDy bo na wydajności zyskasz tyle co nic. Szczególnie jeśli masz RAID zintegrowany z płytą główną. Niestety Poządna karta RAID kosztuje majątek a to montowane na płytach go jest software'owy szajs.
    Jeśli chodzi o bezpieczenstwo to polecam po prostu robić kopie zapasowe. Jest to duzo oszczędniejsze ze względu na miejsce (po cholerę nadmiarowość 100%?).
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Pliki ktore obrabiam nie przekraczaja 20MB (nie sa to projekty wielkoformatowe). Prace wielowarstwowe. W obudowie C2D E4300@3.0GHz i 2GB DDR2.
    Za canis_lupus - odpuściłbym sobie kombinacje. Przy tego typu plikach i tej wielkości pamięci PS specjalnie dużo nie potrzebuje zasobów dyskowych. Dodatkowego dysku faktycznie nawet nie odczujesz.

Ewentualnie postaw sobie RAID 1 dla zabezpieczenia. Zawsze jak Ci jeden dysk nawali całość pójdzie na drugim (przynajmniej w teorii). Szybsze to niż re instalacja windy choć niestety przed uszkodzeniami "softwarowymi" nie chroni.
    Tyle że tak czy siak backup by się przydał (... i te kopie trzymać poza domem najlepiej w dwóch egzemplarzach regularnie odświeżanych co pół roku )
    Ot oprócz składu z szybkim dostępem na dysku, materiał na płytach DVD w segregatorku i raczej można spać spokojnie.
    [Sam wreszcie muszę kopię sobie zrobić bo aż się proszę o kłopoty - odpukać]
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bo ludzie dzielą się na tych co robią backupy, i tych którzy będą je robić. Chociaż jednemu gościowi juz 4 razy dane odzyskiwałem słono sobie za takie coś licząc i nadal się nie nauczył.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony

Domyślnie

RAID na plycie nie jest wiele gorszy od karty, jednak zeby go w pelni wykorzystywac potrzebne sa "prawdziwe" SCSI. Poza tym uzywanie RAID ma sens w serwerach lub w bardzo specyficznych sytuacjach, najczesciej gdy PC chodzi nonstop. Wtedy wypadaloby uzywac dyskow roznych producentow co wyeliminuje ryzyjo ze jakas sytuacja rozwali dwa dyski w tym samym czasie.
    RAID nie uchroni cie przed wirusem lub zlosliwym kolega crackerem z LANu.
    W Twojej sytuacji najlepsze co mozesz zroic to zapisywac gotowe dane na oddzielnej partycji do ktorej mozesz w dodatku odciac w bardzo duzym stopniu dostep z sieci(XP pro). Powinienes uzywac PC na loginie z ograniczonymi uprawnieniami aby cos ci sie nie zainstalowalo co ci wyplucze dane(RAID tez by nie pomogl) No i wiadomo backup na CD,DVD lub co tam uwazasz.
    Co do umieszczenia SWAPu to najlepiej na woluminie innym niz ten na ktorym jest system.Przyspieszy to po prostu prace podczas pracy na kilku aplikacjach, i podczas ladowania danych.
    Acha.Jasniej.
    Powiedzmy ze masz fizycznie dyski hda i hdb.Liczby to beda partycje(hda1,hda2...)

Na dysku hda1 masz system, na hda2 soft(PS itd.). Zdjecia przed obrobka moga byc na hda3 ale moga byc na hda2.
    Na hdb umieszczas SWAP i zdjecia po obrobce do ktorych nie musisz miec szybkiego dostepu.
    Co do predkosci podczas obrabiania zdjecia to juz kwestia CPU, ale przy tym co masz nie powinienes miec problemow.

No tak jeszcze scratch disck. Jst to taki SWAP dla PSa. Mozna go umiescic na tej samej partycji co SWAP systemowy z tym ze Partycja ta musi byc na tyle duza by pomiescic kilka Giga systemowe i nastepne dla PS. Systemowe mozesz ograniczyc do 4GB (masz 2GB RAMu wiec swiat) NIE WIEM do jakich rozmiarow moze urosnac scratch, ale nalezy wziasc na to poprawke i jezeli obrabiasz duze ilosci plikow to aby uniknac niespodzianek JA bym przeznaczyl na to jakies 5GB wiec cala partycja zajela by ok 10G. Podkreslam ze nie wiem jak moze urosnac taki scratch.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 13-05-2007 o 13:30

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do Win SWAP jest dobrze umiescic na osobnej partycji 2Gb FAT16 i tylko to na niej trzymac, a to na ktorym dysku fizycznym jest mniej wazne. Dostep do dysku napewno by Ci przyspieszylo zlozenie tych dwoch napedow w jedna macierz dyskowa RAID 0,0. Nalezy to zrobic przed zakladaniem partycji.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki za wskazowki. Mam jeszcze 2 pytania:

1. Czy moge w "prosty sposob" zrezygnowac z macierzy RAID 1 (2 dyski), wziac jeden z dyskow macierzy i pozostawic na nim cala zawartosc i odpalac z niego system, a drugi na nowo spartycjonowac do swoich potrzeb? Na logike wydaje sie to mozliwe, bo zawartosc tych dwoch dyskow to po prostu kopie.

2. RomanS: czy ma jakies znaczenie czy zrobie FAT16, czy FAT32?
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-05-2007 o 20:18

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wlasnie ma FAT16 daje szybszy dostep do dysku.
    A odpowiedz na pierwsze pytanie jest napewno pozytywna, bo inaczej nie byloby sensu tego podwujnego zapisu. Ale chyba nie bedzie to proste rozdzielenie dyskow. Nie robilem tego mam RAID z 0 i tu jestem pewien ze dyskow nie rozdziele.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 13-05-2007 o 23:51

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów