A nie łaska użyć forumowej wyszukiwarki? Było o tym setki razy!
Edit: widzę, że Tomasz mnie już wyprzedził;-)
A nie łaska użyć forumowej wyszukiwarki? Było o tym setki razy!
Edit: widzę, że Tomasz mnie już wyprzedził;-)
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
organoleptycznie nie ale od pewnego czasu czytam testy szkiel macro bo na wiosne tez planuje zakup.. watkow o nim znajdziesz pelno a jesli nie zalezy Ci na USM-ie to masz jeszcze 90-tke Tamrona i 105 Sigmy.. no i szkla o dluzszej ogniskowej - np. Sigma 150 i 180 czy Tamron 180.. kazdy warto uwagi ale wszystko zalezy jakie macro robisz (jak blisko mozesz podejsc do obiektu)..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-02-2007 o 21:45
dzięki wielkie!!!
musze mieć coś uniwersalnego. Czy tamrony i sigmy zawsze dokładnie tak jak canony pasują. nie zdarzają się wpadki z ostrością czy coś w tym rodzaju?
Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 21-02-2007 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost
To problem soczewki, a raczej jej wpływu na obiektyw:
wyjaśniłem to w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5022
Obiektywy makro są stałoogniskowe i mają za zadanie dawać skalę odwzorowania 1:1. W niektórych obiektywach makro uzyskuje się skalę odwzorowania 1:2 ( Canon 50mm macro, Cosina 100mm/3.5 ) i dopiero nakręcając soczewkę uzyskuje się skalę 1:1, soczewki te są sprzedawane razem z obiektywem. Nie wpływają znacząco na spadek jakości bo są dedykowane do danego obiektywu.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe