Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: o co chodzi z moim obiektywem?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie łaska użyć forumowej wyszukiwarki? Było o tym setki razy!

Edit: widzę, że Tomasz mnie już wyprzedził;-)
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    a może ktos miał styczność z obiektywem canona 100/2,8 usm macro? cos takiego sobie ostatnio upatrzyłem.
    organoleptycznie nie ale od pewnego czasu czytam testy szkiel macro bo na wiosne tez planuje zakup.. watkow o nim znajdziesz pelno a jesli nie zalezy Ci na USM-ie to masz jeszcze 90-tke Tamrona i 105 Sigmy.. no i szkla o dluzszej ogniskowej - np. Sigma 150 i 180 czy Tamron 180.. kazdy warto uwagi ale wszystko zalezy jakie macro robisz (jak blisko mozesz podejsc do obiektu)..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-02-2007 o 21:45

Uzależniony

Domyślnie

dzięki wielkie!!!

musze mieć coś uniwersalnego. Czy tamrony i sigmy zawsze dokładnie tak jak canony pasują. nie zdarzają się wpadki z ostrością czy coś w tym rodzaju?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 21-02-2007 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Witam!
    Mam obiektyw canon 70-210/3-5-4,5. czasami próbuje go używać do fotografii makro. Zakładam na niego wtedy soczewke makro + 3. Wszystko jest doskonale ale w zakresie ogniskowej 70mm-90mm. Ale czym większa ogniskowa tym większe mleko na zdjeciu. powyżej 100mm nie da sie robić. Autofokus niby ustawia ostrość ale ostrości nie ma wogóle. jest białe mleko i tyle. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Czy obiektywy typowe do makro mają inną budowę? czy jeśli kupie obiektyw z oznaczeniem makro to bez wzgledu na ogniskowa wszystko będzie w porządku?
    To problem soczewki, a raczej jej wpływu na obiektyw:
    wyjaśniłem to w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5022

Obiektywy makro są stałoogniskowe i mają za zadanie dawać skalę odwzorowania 1:1. W niektórych obiektywach makro uzyskuje się skalę odwzorowania 1:2 ( Canon 50mm macro, Cosina 100mm/3.5 ) i dopiero nakręcając soczewkę uzyskuje się skalę 1:1, soczewki te są sprzedawane razem z obiektywem. Nie wpływają znacząco na spadek jakości bo są dedykowane do danego obiektywu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów