Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: o co chodzi z moim obiektywem?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie o co chodzi z moim obiektywem?

Witam!
    Mam obiektyw canon 70-210/3-5-4,5. czasami próbuje go używać do fotografii makro. Zakładam na niego wtedy soczewke makro + 3. Wszystko jest doskonale ale w zakresie ogniskowej 70mm-90mm. Ale czym większa ogniskowa tym większe mleko na zdjeciu. powyżej 100mm nie da sie robić. Autofokus niby ustawia ostrość ale ostrości nie ma wogóle. jest białe mleko i tyle. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Czy obiektywy typowe do makro mają inną budowę? czy jeśli kupie obiektyw z oznaczeniem makro to bez wzgledu na ogniskowa wszystko będzie w porządku?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jakbyś mógł pokazać fotkę , to byłoby łatwiej cokolwiek powiedzieć na temat przyczyny "białego mleka".

Fotkę wrzuć na : http://www.imageshack.us/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a probowales moze wlaczyc MF i ustawic ostrosc recznie?? moze przy takiej ogniskowej jestes po prostu zbyt blisko obiektu??

i nie kazdym obiektywem ktory w nazwie ma macro mozesz robic macro.. np. T 28-75 ma w nazwie to slowo ale z macro nie ma nic wspolnego ;-) .. sigma 70-300 tez ma macro ale o przy 300mm o skali 1:2.. no i sa jeszcze typowe szkla macro ktore odwzorowuja w skali 1:1 a czasem i wiekszej :-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Witam!
    Mam obiektyw canon 70-210/3-5-4,5. czasami próbuje go używać do fotografii makro. Zakładam na niego wtedy soczewke makro + 3. Wszystko jest doskonale ale w zakresie ogniskowej 70mm-90mm. Ale czym większa ogniskowa tym większe mleko na zdjeciu. powyżej 100mm nie da sie robić. Autofokus niby ustawia ostrość ale ostrości nie ma wogóle.
    Autofokus jest w tej sytuacji zupełnie bezużyteczny - ostrz ręcznie i odsuwaj i przysuwaj aparat do obiektu - głębia ostrości jest bardzo mała, poza tym - jak przedpiśca zauważył - możesz być poniżej minimalnej odległości ostrzenia.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Właśnie wykonałem trochę testowych zdjeć. Robiłem z ręki ale z zewnetrzną lampą błyskową i z czasem 1/1000 aby wyeliminować poruszenia. Problem jest taki że bez soczewnki makro obiektyw radzi sobie bez problemów. kiedy założę soczewkę to popierwsze nie radzi sobie autofokus. dobrze widać to przy niskich wartościach przysłony. przy przysłonie od 8,0 i czym bardziej w górę to nie jest żle pod warunkiem że nie zbliżamuy się do 210mm. Lepiej jest przy ręcznej ostrości. nie ma żylety ale nie jest tak jak przy autofokusie. Czy moze tak być że soczewka nie gra z tym obiektywem? mam fotki ale nie wiem jak je zamieścić, chyba że prześle na maila?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

http://www.imageshack.us/

przeglądaj : pokazujesz fotę
    host it! i masz upload .
    Podajesz na forum link , najlepiej ten który jest na samym dole .

Uzależniony

Domyślnie

a więc tak:
    1/1000 f/4 137mm ostrzone autofokusem:
    http://img394.imageshack.us/img394/5...594testsm7.jpg
    następne to te same parametry ale z ręcznym ustawieniem ostrości:
    http://img161.imageshack.us/img161/4...593testxp9.jpg
    a teraz 1/1000 f/9 210mm ostrzone ręcznie:
    http://img394.imageshack.us/img394/2...597testni3.jpg

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

soczewki jednak przyczyniaja sie do spadku jakosci, zwlaszcza na brzegach.. dodaj do tego mala GO i moze sie okazac, ze lepszych rezultatow po prostu nie uzyskasz.. IMHO ta fotka na 210 jest zdecydowanie lepsza niz ta robiona recznie na 137mm.. tyle odnosnie tych miniaturek ktore zalaczyles

co do af - on dziala tak samo, niezaleznie jaka przyslone ustawisz.. aparat ostrzy zawsze na pelnej dziurze a przyslone dobyka do okreslonej wartosci tylko podczas robienia zdjecia.. a ze czasem glupieje - tak to juz bywa, zwlaszcza ze twoj obiektyw z zalozenia mial byc "tele" a nie "macro".. takze nie bez powodu wiekszosc zdjec macro robi sie z manualnym ostrzeniem, a w "profi" obiektywach macro w ogole nie ma czegos takiego jak af :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-02-2007 o 21:35

Uzależniony

Domyślnie

a może ktos miał styczność z obiektywem canona 100/2,8 usm macro? cos takiego sobie ostatnio upatrzyłem.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie łaska użyć forumowej wyszukiwarki? Było o tym setki razy!

Edit: widzę, że Tomasz mnie już wyprzedził;-)
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów