-
Ech, to nie tak...
Obiektyw na spacery i wakacyjne wypady to również obiektyw do architektury, landszaftów i fotografowania dziecka. Czyli ogólnie mówiąc do wszystkiego, stąd wskazana IS.
Tak jak pisałam, mając nikona miałam 18-200VR i świetnie sprawdzał sie jako spacerowy zoom i nie tylko. Uwierzcie mi, że w czerwcu miałam go zapiętego do body na rodzinnej imprezce, która odbywała sie w domu. Mam rewelacyjne, ostre, naprawdę piękne zdjęcia !
Miałam jeszcze wtedy tamrona 28-75 - świetne szkiełko, miałam super udany egzemplarz, ale brakowało mi czasem szerokiego kąta do robienia zdjęć w domu, dlatego tamtego dnia miałam swojego hiperzooma.
Teraz zmieniłam system. Aparat ma mi służyć do celów zarobkowych, stąd priorytetem był zakup czegoś dobrego. Dlatego kupiłam 24-70L.
Ale tak jak już też pisałam, ten obiektyw nie bardzo nadaje sie w moim przypadku na spacery :
jest dość ciężki, z osłoną bardzo duży, a to nie jest dla mnie wygodne, bo muszę jeszcze biegać za 2letnim dzieckiem i trochę męczy mnie ten ciężar na szyi w takich sytuacjach,
dwa, nie ma on stabilizacji - fajnej do fotografowania landszaftów, czy architektury, a takie zdjęcia również robię w czasie spacerów będąc gdzieś na wakacyjnym wypadzie,
24 troszkę za wąsko, 70 troszkę za mało...
Pomijajam, że jest to świetny obiektyw i pozwala cieszyć sie pięknymi zdjęciami.
Dlatego mam trochę wątpliwości. Swoje typy Wam podałam. Wybrałam 3 na podstawie dyskusji wątkowej, 3 spośród których dokonam ostatecznego wyboru.
Ale czasem mam wątpliwości, bo żaden z nich nie spełni swojego zadania tak jak nikonowski 18-200VR. Dlatego czasem wpada mi też taka myśl, żeby jednak specjalnego spacerowego zooma nie kupować, bo nie będę z niego zadowolona, tylko kupić coś lepszego, w uzupełnieniu do posiadanego przeze mnei zestawu. Przewinęły mi sie przez myśl C50 F1.4, C85 1.8, C70-200 F4L (nawet używany), a nawet C50 F1.8 z manfrotto...
Wiem, że decyzję muszę podjąć sama. Dlatego już o nic Was nie pytam, poczekam na ten przelew z cashback'u, zobaczę co czas pokaże, może będę miała więcej pieniędzy za tydzień, dwa, lub trzy i będzie mi łatwiej zdecydować.
Dziękuję Wszystkim za okazaną pomoc i wszystkie dobre rady
.
To by było na tyle.
PS. Canon 18-200 ma pojawić sie co prawda w połowie września (a pewnie sie pojawi na Photokinie), ale znając życie, jego cena przez pierwsze miesiące będzie dość zaporowa... tak to bywa z nowościami. Zobaczymy.
Pozdrawiam !
Uprawnienia umieszczania postów