Jeśli o Forum mowa, to muszę powiedzieć, że nikonowskie jest znacznie lepiej zorganizowane i skonstruowane, a co za tym idzie faktycznie łatwiej tam znaleźć informacje jakich sie potrzebuje.
Obiektyw Canon 18-200 jest jeszcze jedną wielką niewiadomą. Na stronie linkowanej przez Cichego nie znalazłam o nim informacji, może dlatego, że nie posługuję językiem niemieckim.
Popi : 24-70 może i sie nad morze nadaje, na pewno da radę, ale oprócz aparatu to ja mam jeszcze wózek z dzieckiem i innymi majdołami. Potrzebuję czegoś lżejszego.
Toms, lampę też mam.
Wątek, pod który zostało "podpięte" moje pytanie, dość dużo dobrego mówi o Sigmie 70-300 APO DG MACRO.
Miałam to szkiełko (do nikona) i muszę powiedzieć, że byłam zadowolona raczej wyłącznie przy robieniu macro. Na 300mm raczej mydełko, 70mm to za wąsko, ciągle musiałam zmieniać obiektyw...
Wolałabym coś mniej jak 300mm ale za to bardziej szeroko.
Czytam, przeglądam allegro i coś widzę, że niełatwy będę miała wybór. CIągle "coś" - albo za wąsko, albo za szeroko, albo za drogo, albo za ciężko, ach, szkoda, że Era nie produkuje optyki
.
Dzięki