Osłony przeciwsłoneczne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Problem tkwi w tym, że oryginalne są bez porównania lepsze bo lepiej wykonane, trwalsze itp... ale wielokrotnie droższe od zamienników. Myślę, że można zaryzykować kupno zamiennika jeśli jego konstrukcja jest zgodna z oryginałem.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2850

Jedyna przewaga oryginalnych osłon canona to futerko wewnątrz, ale też ma wadę - łapie każdy pyłek, który tam wpadnie.
      Z tym "trwalsze" to bym nie przesadzał, bo nawet jak oryginalna jest 2 razy trwalsza, to 4 razy droższa, więc i tak jesteśmy do przodu.
      Używam nie firmowej osłony do 17-40 (bo mam cropa) i tyle razy spotkała się z murem, słupem i innymi przeszkodami, a ma zaledwie "drobne ryski".
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• mirias
        • 2010
        • 11

Zapytam jeszcze, czy osłona od kita jest skuteczna? Wydaje się dość płytka, dlatego chciałem pokombinować z osłoną tele pasującą na kitowy bagnet - ewentualnie trochę ją skrócić. Miałoby to sens wtedy, jeżeli osłona kitowa nie jest maksymalnie głęboka i jest jeszcze zapas aby użyć głębszej. Niestety nie mam dostępu do takiej osłony, żeby to w jakikolwiek sposób sprawdzić, nie znam też wymiarów tej osłony.
        Może mógłby ktoś zmierzyć osłonę EW-60C i ET-60 ? Zrobię sobie takie papierowe symulatory i zobaczę co da się wskórać.

Komentarz

• kaqkaba
          Bywalec
          • 2009
          • 115

Może mógłby ktoś zmierzyć osłonę EW-60C i ET-60 ? Zrobię sobie takie papierowe symulatory i zobaczę co da się wskórać.

Jest tam do wydrukowania osłona do kita. Do 55-250 nie ma ale pogooglaj może znajdziesz.
          C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

Zamieszczone przez mirias Zobacz wpis
            Miałoby to sens wtedy, jeżeli osłona kitowa nie jest maksymalnie głęboka i jest jeszcze zapas aby użyć głębszej.
            na pewno jest "maksymalnie głęboka"
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• mirias
              • 2010
              • 11

Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz wpis
              osłonę ET-60 (55-250) da się założyć na kita (18-55) lecz mija się to z celem gdyż sporo winietuje
              Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, czy da się osłonę ET-60 założyć na kita odwrotnie, tzn w pozycji złożonej do transportu?

Komentarz

• Grzesiek_PL
                Uzależniony
                • 2008
                • 834

Nie mam już tej osłony więc nie sprawdzę, ale też nie widzę sensu zakładania osłony w taki sposób. Osłona jest mocowana na wysuwany tubus szkła który nie wygląda na zbyt masywny. Myślę że w celach ochrony nie byłby to zbyt dobry pomysł.

Komentarz

Pracuję...
                X