Problem tkwi w tym, że oryginalne są bez porównania lepsze bo lepiej wykonane, trwalsze itp... ale wielokrotnie droższe od zamienników. Myślę, że można zaryzykować kupno zamiennika jeśli jego konstrukcja jest zgodna z oryginałem.
Osłony przeciwsłoneczne
Zwiń
X
-
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII -
Jedyna przewaga oryginalnych osłon canona to futerko wewnątrz, ale też ma wadę - łapie każdy pyłek, który tam wpadnie.
Z tym "trwalsze" to bym nie przesadzał, bo nawet jak oryginalna jest 2 razy trwalsza, to 4 razy droższa, więc i tak jesteśmy do przodu.
Używam nie firmowej osłony do 17-40 (bo mam cropa) i tyle razy spotkała się z murem, słupem i innymi przeszkodami, a ma zaledwie "drobne ryski".Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
KonfucjuszKomentarz
-
Zapytam jeszcze, czy osłona od kita jest skuteczna? Wydaje się dość płytka, dlatego chciałem pokombinować z osłoną tele pasującą na kitowy bagnet - ewentualnie trochę ją skrócić. Miałoby to sens wtedy, jeżeli osłona kitowa nie jest maksymalnie głęboka i jest jeszcze zapas aby użyć głębszej. Niestety nie mam dostępu do takiej osłony, żeby to w jakikolwiek sposób sprawdzić, nie znam też wymiarów tej osłony.
Może mógłby ktoś zmierzyć osłonę EW-60C i ET-60 ? Zrobię sobie takie papierowe symulatory i zobaczę co da się wskórać.Komentarz
-
Może mógłby ktoś zmierzyć osłonę EW-60C i ET-60 ? Zrobię sobie takie papierowe symulatory i zobaczę co da się wskórać.
Jest tam do wydrukowania osłona do kita. Do 55-250 nie ma ale pogooglaj może znajdziesz.C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Nie mam już tej osłony więc nie sprawdzę, ale też nie widzę sensu zakładania osłony w taki sposób. Osłona jest mocowana na wysuwany tubus szkła który nie wygląda na zbyt masywny. Myślę że w celach ochrony nie byłby to zbyt dobry pomysł.Komentarz
Komentarz