To też się może wypowiem jako ze mam ten obiektyw od paru miesięcy a w ostatnim czasie miałem okazję trochę więcej nim pofotografować w połączeniu z 40D. Spostrzeżenia:
- po pierwsze jest mały, lekki, dobrze zbudowany,
- obrazki generuje ładne, dobrze przenosi kontrasty, pod światło wypada świetnie niezależnie od otworu przysłony, "bokeh" przyjemne dla oka;
- AF jest dobry (skuteczny i bezbłędny) do około 2-3m, przy większych dystansach układ ma tendencję do uciekania z ostrością ku nieskończoności (oddam go do kalibracji i wtedy znowu cos napiszę bo skuteczność AF najbardziej mi w nim doskwiera);
- abberacji w postaci fringingu nie zauważyłem;
- ostrość w centrum jest dobra już od f/2.8, boki robią się dobre od f/4, maximum ostrości IMO obiektyw osiąga przy f/5,6 - ale nie jest to jakaś super ostrość ;-) ; pomimo iż wiele osób pisze, że w tej kwestii ten obiektyw wypada lepiej niż 28mm 1.8, nie do końca jest to prawdą - w szeroko pojętym centrum obrazu (na podstawie sampli jakie widziałem) jaśniejsza 28-ka osiąga znacznie lepsze wyniki; ; wydaje mi się również, że Tamrony 17-50 i 28-75 na 28mm dają trochę ostrzejsze obrazy niż C 28/2.8, ale odwzorowanie kolorów lepsze ma Canon;
I moje prywatne rozważania ;-) :
Kwestia sensowności zakupu tej stałki w obliczu istnienia budżetowych zoomów o świetle 2.8 :
Canon waży 190g i zajmuje mniej niż połowę miejsca tego co zoomy; jeżeli ktoś jest przekonany że właśnie tej ogniskowej potrzebuje i nie ma nic do stałek to nie widzę sensu dokładania do zooma.
Kwestia lepszości wersji 1.8:
na pewno warto dołożyć do napędu USM, solidniejszej konstrukcji, lepszej ostrości w centrum na 2,2 w porównaniu do tej oferowanej przez ciemniejszego brata na 2,8.
Sample:
http://img849.imageshack.us/img849/6254/samp5.jpg
PS. Dobry obiektyw.
Regulamin pkt 9.