Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
Może ktoś coś podpowie, kusi ten Mac Mini nawet żeby zobaczyć jak to wszystko tam działa . Aktualnie moja podstawowa konfiguracja PC ma sie jak poniżej, większość z 2022, drugi dysk i grafika z poprzedniego roku.

Procesor: Intel Core i7-12700K
Płyta: ASUS TUF GAMING H670-PRO WIFI D4
Dyski podstawowe:
1. Samsung 980 Pro 1TB M.2 PCI-e 4.0 NVMe
2. Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 2TB
Pamięć: Patriot Viper Steel 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL18 DIMM]
Grafika: ASUS GeForce RTX 3060 Ti DUAL OC 8GB GDDR6

Jakiego mini trzeba by kupić aby mieć porównywalną wydajność, oczywiście z dyskiem 512. Generalnie to co mam nie wyglada to źle na papierze, natomiast prac w LR, masakra. Strasznie muli komputer (Win11). Fotografuję głównie przyrodę, aparat R5, C-RAW zdjęcia w serii na migawce elektronicznej. Nieraz z jednej zasiadki potrafi się uzbierać cala karta 128GB, na wyjazdach i więcej. Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
Samo odszumianie, nie powiem, działa przyzwoicie od 8 do 15 sekund nawet przy całych rawach.
to ciekawy ja mam podobny sprzęt - płyta na lepszym chpsecie, procesor prawie ten sam (KF), pamięci więcej 64GB, karta gorsza 2070, dyski SSD KC3000 2TB i stary SSD SATA samsunga i 8TB talerzowy zamknięte w maleńkiej obudowie i jest badzo responsywny, używam C1 czasem zaimportuję 512GB z wyjazdu (też R5 ale zwykłe RAWy) co trochę trwa ale nic nie muli moge wtym czasie używąc PSa czy cokolwiek innego