Odszumianie SI w Ligtroom - czas
Zwiń
X
-
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności
Niestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl -
Komentarz
-
Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas
W nowej wersji LRC dodano kilka nowych usprawnień:
- usuwanie niechcianych ludzi z kadru
- usuwanie odbić
- usuwanie szumu nie ma już dedykowanego przycisku, jest checkbox w zakładce szczegóły, i program nie tworzy już pliku .dng
- dodano super resolution (nie działa gdy już wybrano odszumianie)
Komentarz
-
Komentarz
-
-
ale Super Resolution już byłoKomentarz
-
1.
Z sąsiadem który ma aparaty Sony próbowaliśmy porównać (także) czasy odszumiania plików w LR Win 11 oraz w Android.
Brak jednak obiektywnych kryteriów ustawień oraz kryteriów jakości.
W Android są suwaki do ustawień w kilku warstwach:
- szum -> redukcja, szczegóły, kontrast
- szum kolorowy -> redukcja, szczegóły, wygładzanie
Sąsiad twierdzi że przy ustawieniach "wszystkie na 50%" znacznie szybciej w Androidzie następuje zakończenie.
2.
Interfejs (filozofia) PS w Androidzie znacznie inny od tego w Win, jest bliski interfejsowi w LR i bardzo ukierunkowany na media społecznościowe.
Przykładem, gdy chcemy zmieniać rozmiar/kształt obrazu to oprócz klasycznych przycisków/możliwości otwiera się 6 przycisków do wyboru : X, TikTok, Istagram, ...
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Jak sąsiad tak twierdzi, to ja nie mam więcej pytań. Wyższym autorytetem jest już tylko szwagier.Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!Komentarz
-
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
A ja mam wrażenie, że to jednak Ty nie wiesz o czym piszesz, bo ja nigdzie w Lr mobile nie widzę odszumiania SI, tylko "klasyczne", więc nie wiem zupełnie co Wy z sąsiadem porównywaliście... Sorry.Komentarz
-
Nawet dziecko wie, że gdyby doszło do sytuacji, w której Lightroom na Androidzie, oferując identyczne rezultaty, działałby szybciej niż komputer z procesorem np. i7, kartą RTX 40xx i 32 GB RAM, to świadczyłoby to o poważnych problemach z optymalizacją oprogramowania. Prawdopodobnie byłby to efekt DEI i zatrudniania mniejszości seksualnych a nie programistów!Komentarz
-
Wydaje mi się, że jak LR robił odszumianie AI z DNG "starą" metodą to działało to szybciej.Komentarz
-
-
no tak, oszczędność miejsca jest tu znaczna.Komentarz
-
To samo w moim przypadku.. (X-H2 40Mpix)
Kapitalny update - że w końcu LR nie tworzy osobnego pliku .dng po odszumieniu/zdemozaikowaniu.
W weekend zabieram się za porządki na moim HDD i pewnie też zwolni się z 20GB miejsca jak pokasuje wszystkie te pliki .dng które natworzyłem..Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz
Komentarz