Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 294

Wątek: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    @totamten nie pitol bez sensu i nie jedź mi od jakichś heblów. Mam dziecko w szkole i wiem co mówię. Robi się dzieciom zdjęcia i to nie ma znaczenia, że ja tych zdjęć nie biorę i nie wezmę. Nie istnieje żaden mechanizm prawny, na mocy którego mógłbym zabronić fotografować mojego dziecka w tym dniu. Fotograf oczywiście nie rozpowszechnia tych zdjęć, a pokazuje je na swojej stronie indywidualnie, tylko moje dziecko, mnie. Ale żeby nie mógł fotografować bez zgody? Z Ciebie byli by dumni chyba Bracia Grimm...
    W UK podpisujesz model relase, jak nie podpiszesz zdjęcia nie będą robione a z każdego eventu dzieciak będzie blurowany.

Btw, nie posłanie dziecka bez zwolnienia od lekarza albo jakiegoś innego urzędu to... £60 kary dla każdego rodzica (czyli po 60'taku płaci ojciec i matka).

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

W szkole/przedszkolu gdzie chodzą moje dzieci podpisuje się na początku roku generalną zgodę lub zastrzega brak zgody na wszelkie zdjęcia w szkole / przedszkolu.
    Generalnie nie przeszkadza mi to, jak foty są fajne to biorę, a nie zawsze biorę, bo czasami po prostu jest tandetnie, choć mam wrażenie, że tandeta ogólnie jest popularna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    W szkole/przedszkolu gdzie chodzą moje dzieci podpisuje się na początku roku generalną zgodę lub zastrzega brak zgody na wszelkie zdjęcia w szkole / przedszkolu.
    Generalnie nie przeszkadza mi to, jak foty są fajne to biorę, a nie zawsze biorę, bo czasami po prostu jest tandetnie, choć mam wrażenie, że tandeta ogólnie jest popularna.
    I co później się dzieje jak przyjdzie pan fotograf? Pani przedszkolanka mówi "dzieci ustawcie się do zdjęcia a Ty Jasiu stań sobie z boku. Nie będziesz miał zdjęcia z kolegami i koleżankami bo twój tatuś nie wyraził na to zgody". Chore to jest.

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Dokladnie tak jest i tyczy sie to nie tylko przedszkola, ale takze innych wydarzen takze. Niejednokrotnie robilem reportaze w wydarzen, gdzie organizator dal uczestnikom mozliwosc odmowy bycia na foto/video i korzystali z tego prawa.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    W UK podpisujesz model relase, jak nie podpiszesz zdjęcia nie będą robione a z każdego eventu dzieciak będzie blurowany.

Btw, nie posłanie dziecka bez zwolnienia od lekarza albo jakiegoś innego urzędu to... £60 kary dla każdego rodzica (czyli po 60'taku płaci ojciec i matka).
    No nie zupełnie. W mojej szkole (i w większości szkół) to działą w taki sposób, że po prostu zdjęcia z eventów nie są publikowane na stronach publicznych, a jeśli są np na twitterze, to żeby je zobaczyć, musisz mieć konto jako rodzic. Ale mogę oglądać dzieci innych rodziców. Oczywiście, gdzieś tam, w pierwszej klasie, przy przyjmowaniu dziecka do szkoły, podpisuje się również i ten punkt, że się zgadza na publikowanie zdjęć właśnie z eventów, albo w ogóle z życia szkoły, z tym że po pierwsze, nikt takiego zastrzeżenia w praktyce nie robi, a po drugie, fotograf w klasie widocznie jest traktowany jako "event", bo nie istnieją żadne dodatkowe zgody. Nie słyszałem też nigdy o czymś takim, jak "model relase".

Co do kar, to nie wiem, może w Anglii jest inaczej, ale u mnie nieobecność dziecka w szkole usprawiedliwiam sam, dzwoniąc do szkoły i nigdy nie wymagano ode mnie żadnego zwolnienia lekarskiego, ani innego dokumentu. A restrykcje są dopiero wtedy, jak dziecko ma za dużo nieobecności w ciągu roku. Wtedy mogą przysłać do domu jakiegoś urzędnika, żeby sprawdził co się dzieje...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Indywidualne to pikuś. Gorzej ze zdjęciem klasowym. Jak sie naklei serduszko zasłaniające twarz takiego dziecka to głupio takie zdjęcie wygląda.

Ja sie kiedyś wk... na faceta na plenerze. Pytałem, że kto nie chce to niech mówi i nie będzie fotografowany (backstage), to samo mówiłem przy zdjęciu grupowym. Na koniec dostają wszyscy umowy do podpisania, że mogą publikować zdjęcia modelek (portfolia, portale społecznościowe itp, ale bez komercji) i że można publikować zdjęcia gdzie są oni. No i przy podpisywaniu powiedział, że nie można. Ale godzine wczesniej stanął do zdjęcia grupowego. Nosz kurde, dorosły (myslący?) facet.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-10-2023 o 13:55
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Nie brać więcej na plenery gościa.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Pokazał kto tu rządzi.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    I co później się dzieje jak przyjdzie pan fotograf? Pani przedszkolanka mówi "dzieci ustawcie się do zdjęcia a Ty Jasiu stań sobie z boku. Nie będziesz miał zdjęcia z kolegami i koleżankami bo twój tatuś nie wyraził na to zgody". Chore to jest.
    Trzeba zapytać tych co się nie zgadzają, ja nie mam nigdy nic przeciwko
    Rzadko się zdarzam aby się ktoś nie zgodził, a jeśli już to raczej są to osoby, które są "dziwne"
    Za moich szkolnych czasów nie było takich problemów... Wszystkim żyło się lepiej LOL

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    No nie zupełnie. W mojej szkole (i w większości szkół) to działą w taki sposób, że po prostu zdjęcia z eventów nie są publikowane na stronach publicznych, a jeśli są np na twitterze, to żeby je zobaczyć, musisz mieć konto jako rodzic. Ale mogę oglądać dzieci innych rodziców. Oczywiście, gdzieś tam, w pierwszej klasie, przy przyjmowaniu dziecka do szkoły, podpisuje się również i ten punkt, że się zgadza na publikowanie zdjęć właśnie z eventów, albo w ogóle z życia szkoły, z tym że po pierwsze, nikt takiego zastrzeżenia w praktyce nie robi, a po drugie, fotograf w klasie widocznie jest traktowany jako "event", bo nie istnieją żadne dodatkowe zgody. Nie słyszałem też nigdy o czymś takim, jak "model relase".

Co do kar, to nie wiem, może w Anglii jest inaczej, ale u mnie nieobecność dziecka w szkole usprawiedliwiam sam, dzwoniąc do szkoły i nigdy nie wymagano ode mnie żadnego zwolnienia lekarskiego, ani innego dokumentu. A restrykcje są dopiero wtedy, jak dziecko ma za dużo nieobecności w ciągu roku. Wtedy mogą przysłać do domu jakiegoś urzędnika, żeby sprawdził co się dzieje...

Naskakałeś się, naskakałeś, a teraz sam napisałeś, że bez zgody rodziców fotograf nie może tak po prostu wpaść z sesją z ulicy, bo chce zarobić: "Oczywiście, gdzieś tam, w pierwszej klasie, przy przyjmowaniu dziecka do szkoły, podpisuje się również i ten punkt, że się zgadza na publikowanie zdjęć właśnie z eventów, albo w ogóle z życia szkoły, z tym że po pierwsze, nikt takiego zastrzeżenia w praktyce nie robi, a po drugie, fotograf w klasie widocznie jest traktowany jako "event", bo nie istnieją żadne dodatkowe zgody. Nie słyszałem też nigdy o czymś takim, jak "model relase". Ani ja, ani inni nie pisali o ilości zgód, ale o fakcie wymogu zgody, bez której fotograf w szkole nie ma czego szukać (nawet jak jest rodzicem dziecka). Kartezjusz się kłania.

Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów