chyba już wszystko napisano tym wątku - z własnych doświadczeń
17-40/4 miałem - kupić w miarę nowy (rok produkcji) egzemplarz ostrość w centrum jest dobra na brzegach aberacja zabija ostrość ale i tak jest lepiej niż w 10-22 na cropie który ma opinię (uważam że słusznie) dobrego obiektywu.
16-35/4 używam aktualnie - jestem zadowolony
mniej typowo
10-22 ze zdjętą gumową osłoną zabezpieczającą lustro FF przed uszkodzeniem jak się założy tego EF-sa na FF - osłonę przy odrobinie wprawy można zdjąć ręką, a bez wprawy szczypami - operacja jest odwracalna nic nie ulega zniszczeniu - obiektyw kryje FF i lustro FF nie zachacza od ok 15mm co daje zakres na FF 15-22 - niewielki ale jest, trzeba uważać żeby nie ustawiać poniżej bo można uszkodzić lustro - używałem tak chyba nawet więcej z analogami Eos 10 i Eos 3 niż cyfrą. dodatkowo i za darmobędziesz miał UWA na cropa
tokina 17mm
https://www.optyczne.pl/97-Tokina_AT...obiektywu.html
chyba ta bo dawno to było (czasy 350D) szukałem wtedy jakiegoś szerokiego kąta który nie blokuje IR i nie ma hotspota, miał jakiś dodatkowy mechanizm (fajny ale nie pamiętam jaki) na pierścieniu ostrości - ostrość porównywalna z 17-40 cena wtedy ok 600zł - nigdy nie używałem z FF bo sprzedałem - 17mm na cropie to nie było wystarczająco szeroko - mz to mogłoby zadziałać.
kompletna egzotyka
"cajs z ddr-u" flektogon 20mm
kupiłem tuż po tej tokinie 17mm działał (na cropie 350d) nie pamiętam żebym narzekał ale miałem go krótko, byłem nawet zdziwiony bo bo sporo się oczytałem o telecentryczności ale przy cenach jakie widzę to taniej wychodzi używka 17-40Lwięc nie pchałbym się w zabytki - miałem sporo m42 głównie smc takumary ale jakoś nigdy nie spełniły oczekiwań.