Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Proszę pomóżcie bo mam już mętlik w głowie

korba1000
    Guest

Domyślnie Proszę pomóżcie bo mam już mętlik w głowie

Witam wszystkich. Właśnie przeszukałem całe forum dotyczące obiektywu Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro i narobiłem sobie chyba tylko niepotrzebnie burdel w głowie. Chodzi mi o to, że chce go kupić. Ale znalazłem wiele opini pozytywnych jak i negatywnych na temat tego obiektywu.
    Dlatego proszę was o pomoc. Czy makro w tym obiektywie jest dość dobre???? ( w sumie to mnie kusi, mieć 2 w 1. tele i makro) Czy naprawde powyżej 200mm mydli obiektyw? Czy się wstrzymac troche i zbierać na Canona 70-200 f/4.
    Jak działała by ta sigma z canonem 20d???? Wiem, że ta L-ka byłaby lepsza, ale jakby nie patrzeć to ponad 2,5 raza więcej kasy. A nie powiem to też ma jakiś wpływ na wybór. Czy ta L-ka jest warta zapłacenia za nią okolo 2500zł w stosunku do tej sigmy? Proszę doradźcie mi. Wszystkim z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

a co chcesz fotografować?

korba1000
    Guest

Domyślnie

głównie przyrode, zwierzęta, sport

Domyślnie

zwierzęta i sport=szybki AF, zbieraj na Canona

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korba1000
    Czy makro w tym obiektywie jest dość dobre????
    Do motylków da rade, ale do robaczków to już lepiej kupić jakieś szkło które jest dedykowane do macro (zdaje się że ta sigma ma skale odwzorowanie max. 1:2)

( w sumie to mnie kusi, mieć 2 w 1. tele i makro)
    Każdy by tak chciał :wink:

Czy naprawde powyżej 200mm mydli obiektyw? Czy się wstrzymac troche i zbierać na Canona 70-200 f/4.
    Jak potrzebujesz do 200 to kup do 200 Napewno troche traci na jakości ale jak masz dobry egzemplarz to nie aż tak znowu żebyś mocno był zawiedziony.

Najlepiej zobacz do wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9285 - tam było sporo zdjęć z tego obiektywu.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Sigma owszem ma makro ale powiekszeniem nie zachwyca. Jak dołożysz reynoxa jest lepiej za to głębia drastycznie spada. Jak się nastawiasz na owady to może być troszkę za mało.
    Do sportu i zwierząt przyda ci sie sprawny i szybki AF - na tym polu sigma sigma zdecydowanie wymięka.
    Powyżej 200 za szczyt ostrości uznac jej też raczej nie można. Przy F8 jest względnie acz nie rewelacyjnie. Jeśli zaś potrzebujesz pełnej dziury to niestety z lekkim mydłem trzeba się pogodzić. Pół biedy przy pełnych klatkach ale gdy musisz zdjecie poprzycinać to zaczyna to srednio wygladać.
    Inna sprawa - powyżej 200 to canon 70-200 nie ma rzadnej ostrości - co w przypadku zwierząt i ptaków ma pewne znaczenie.
    Moim zdaniem wyjściem najlepszym jakościowo acz wcale nie najtańszym jest kupić po doskładaniu 70-200F4 + kiedyś gdy będziesz miał luźne fundusze i foto zwierzaków Cię wciagnie długa stałkę. Wtedy obejdzie się bez półśrodków takich jak sigma.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 26-05-2006 o 08:27
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Domyślnie

zadaj sobie też pytanie czy focisz zawodowo i czy naprawdę potrzebujesz szkła za 2500zl / bo jak robisz fotki do rodzinnego albumu 10x15 to bierz sigme

nelson
    Guest

Domyślnie

ja na Twoim miejscu bym nie kupowal tej Lki za 2500 tylko za 2000 uzywana. To jest porzadny sprzet ktory raczej sie nie psuje, raczej ciezko go zajezdzic. mozna co chwile trafic ogloszenia w ktorych ludzie sprzedaja go za ok2000.

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Własnie sprzedałem te Sigme po 5 miesiacach jej uzytkowania i kupilem eLke. Starciłem na niej 320zl. AF-traktor tej Sigmy jest tragiczny. Teraz dopiero sie ciesze foceniem. Zapewne po jakimś czasie dojdziesz do podobnej konkluzji, ale stracisz troche kaski. Lepiej dozbierac i kupic cos lepszego niz byz madrym po szkodzie. Od madrego po szkodzie masz mnie .
    Ostatnio edytowane przez leszekel ; 26-05-2006 o 10:52

nelson
    Guest

Domyślnie

a wogole to ja na twoim miejscu olałbym 70-200 4L i kupil uzywana stara Lke 80-200 2.8L za podobne 2000 zl ... to sprzet stary, duzy i ciezki ale dobry, jasny i czarny

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów