5D nie spadło na wartości ? Pierwsze egzemplarze w sklepie Cyfrowe.pl sprzedawane były w cenie 11.690,00zł a obecna to 800-1000 zł. Faktycznie prawie żaden spadek wartości. A obecna cena nie bardzo odzwierciedla wartość korpusu, bo w przypadku padnięcia migawki będzie to już złom do wyrzucenia na śmietnik, chyba że znajdzie się tanio "dawcę" (w co nie wierzę). Podobnie jak nie wierzę w niskie przebiegi w 5D (sam zrobiłem ponad 300.000 wyzwoleń migawki w tym modelu). To raczej bajki dla grzecznych dzieci na dobranoc.
A gdzie ja napisałem o używaniu Jupitera na Olku ? Jeśli polecasz 13-letni korpus cyfrowy i 20 letnie AF-owe szkło w obudowie z tw. sztucznych to równie dobrze dobrze można polecać 30-letni analogowy korpus i szkło w całości wykonane z metalu - zestaw, który przeżyje Twoje wnuki.
BTW - dodam, że te nowe "bezlusterkowe zabawki" są w większości dużo lepiej wykonane niż ich "lusterkowe" odpowiedniki. Wiele szkieł bezlusterkowych to metal i szkło (podobnie jak korpusy) i to w klasie entry level - czego o lusterkowych odpowiednikach w tej klasie nie da się powiedzieć.