Pokaż wyniki od 21 do 30 z 96

Wątek: 5d Classic punkt centralny i rekompozycja

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: 5d Classic punkt centralny i rekompozycja

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Znowu Cię nie rozumiem, zakup 13letniej pełnoklatkowej puszki i 20letniego obiektywu jest "be", a zakup prawie 30letniego zestawu jest już ok?
    Czy mam rozumieć, że ten Jupiter na Olympusie da porównywalne efekty, jak Canon 85/1.8 na 5d?
    I kolejna wątpliwość (zakładając brak pecha, tzn. to, że zakupiony zestaw się nie zepsuje), jaką "szybką stratę kasy" masz na myśli? Z tego co widzę w ogłoszeniach, cena 85/1.8 od dłuższego czasu oscyluje w granicach 800-1000zł, ceny używanych 5d podobnie, więc jakoś nie widzę takiej utraty wartości, jak w przypadku zakupu nowych bezlusterkowych zabawek, ani procentowo, ani wartościowo.
    5D nie spadło na wartości ? Pierwsze egzemplarze w sklepie Cyfrowe.pl sprzedawane były w cenie 11.690,00zł a obecna to 800-1000 zł. Faktycznie prawie żaden spadek wartości. A obecna cena nie bardzo odzwierciedla wartość korpusu, bo w przypadku padnięcia migawki będzie to już złom do wyrzucenia na śmietnik, chyba że znajdzie się tanio "dawcę" (w co nie wierzę). Podobnie jak nie wierzę w niskie przebiegi w 5D (sam zrobiłem ponad 300.000 wyzwoleń migawki w tym modelu). To raczej bajki dla grzecznych dzieci na dobranoc.

A gdzie ja napisałem o używaniu Jupitera na Olku ? Jeśli polecasz 13-letni korpus cyfrowy i 20 letnie AF-owe szkło w obudowie z tw. sztucznych to równie dobrze dobrze można polecać 30-letni analogowy korpus i szkło w całości wykonane z metalu - zestaw, który przeżyje Twoje wnuki.

BTW - dodam, że te nowe "bezlusterkowe zabawki" są w większości dużo lepiej wykonane niż ich "lusterkowe" odpowiedniki. Wiele szkieł bezlusterkowych to metal i szkło (podobnie jak korpusy) i to w klasie entry level - czego o lusterkowych odpowiednikach w tej klasie nie da się powiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 23-12-2018 o 13:33
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów