Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Zmieniłem body R na R5 i nasuwa mi się taka garść refleksji odnośnie mojej przygody z R.
    1. Jakość wykonania korpusu R jest znakomita - to samo co R5.
    2. Wizjer w R5 jest topowy ale widać przy okazji jak dobry jest ten w R
    3. Wymieniłem body przede wszystkim dla matrycy - postęp jest ale wobec nowego Denoise w LR przewaga R5 nad R na wysokim ISO już nie ta.
    4. Ergonomia R5 jest bardziej tradycyjna i dla wielu stanowi poważny argument o przewadze. Ja dżojstika nie używam odkąd jest ekran dotykowy (precyzyjniejszy i szybszy). Tylne kółko w R5 robi robotę i to jest atut. Pozostałe guziczki - to samo co R.
    Ogólnie widzę, że hejt po debiucie R mocno sprofilował myślenie o tym body (moje też ).
    Był moment, że zaczęto o R myśleć jak o RP, od którego dzieli go realna przepaść.
    Zmiany nie żałuję ale dopłata 9k PLN to sporo.
    fajnie że napisałeś - już nawet miałem pytać w wątku R5 jak oceniasz zmianę - ja zmieniałem z 6D i to była trochę inna bajka
    przejście z 30 na 45 mpikseli pewnie jest prawie niezauważalne
    do wizjera szybko przywykłem - jest dobry - praca pod światło to pewien problem ale nawet w optycznym wizjerze również niewiele wtedy widać, a af lustrzanki nie zadziała
    jestem szumofobem ale oceniam szum jest utrzymany na bardzo przyzwoitym poziomie nawet na zdjęciach z długim czasem naświetlania (to często w internetach jest opisywane jako problem) szczególnie szum chrominacji - zazdroszczę tego LR ale C1 odrobiło pracę domową z AI (ale odszumiania z AI jeszcze brak) więc nie zmienię na LRa
    o ergonomi się nie wypowiem (bo używałem znacznie prostsze korpusy) mz jest dobrze, a nawet wzorcowo ale zabrakło jednego guzika lub prztyczka

nie wiem jak dobry jest AF w R dla mnie AF w R5 to ogromny przeskok w stosunku do lustrzanek - po prostu działa zarowno ten z wykrywaniem oka jak i ten bardziej tradycyjny

też kiedyś przyhejtowałem ale szło o video
    aktualne ceny mz zachęcają

napiszę ci to samo co kiedyś napisałeś w poście do mnie w czasach kiedy R5 był jeszcze plotką, a nie faktem i pisałem że nie kupię R bo chcę wysokorozdzielczy model - będziesz zadowolony
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 03-12-2023 o 19:06
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów