"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ok. Nie ma sprawy. Chętnie poczytam odpowiedzi na zapytania dotyczące innych systemów bazujące na informacjach osób, które tych aparatów i obiektywów nie używały. To nawet będzie zabawne
Niestety bezlusterkowce "tak maja". Co do ustawień to będzie bardzo dużo możliwości począwszy od szybkości transferu z karty do aparatu, procesora, FPS, itp. czyli zawsze po drodze będzie jakieś "słabe ogniwo" włącznie z występującym opóźnieniem w przekazie obrazu do EVF zależnym od aparatu. Po więcej informacji proszę pisać do kolegi @Kolekcjoner, który testował ten aparat bo ja dostałem knebel jak widać powyżej.
Ostatnio edytowane przez candar ; 17-11-2019 o 23:12
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ta sytuacja nie była jakoś specjalnie wymgająca dla AF. W sumie udowadnia tyle, że AF działa. Tego chyba nie kwestionowano.najwyżej to, czy działa tak samo dobrze na body systemowych jak na body z innych systemów przez przelotki.
Na forum nikoniarzy jest bardzo dużo opinii użytkowników Sony (jest podforum Sony i Fuji w dziale inne systemy). Osób, które znam i cenię jeśli chodzi o wyważone opinie. Kiedyś z Nikonami, teraz z Sony A7. Skusiło ich filmowanie (dawniej w nikonie leżało) oraz przypinanie optyki niezależnej. Nie natywnej Sony. Starych pleśniaków, Heliosów, szkieł od Leicy itp. Teraz juz mają szkła robione na Sony. Najróżniejsze. Od Sonowych po Samyangi (z AF). Może w skrócie podam wnioski. Sony A7 mk1 i podobnie mk2 mają w ogóle słaby AF. Różnicę robi dopiero mk3. Tak czy inaczej Nikkory AF-S na Sony A7 działają słabo lub bardzo słabo. Szkła Canona lepiej, niektóre (bo to jednak zależy od modelu) prawie tak jak natywne Sony. Generalnie opinia jest taka, że jak chcesz bardzo dobry AF to musisz kupować szkła na dany system, natywne.
Wnioski jak co działa na Nikon Z chyba nie są tu konieczne. Ale może się przyda info, że Nikkory F działają bardzo dobrze, Sigmy też dobrze, Tamrony zalezy jakie - pierwsza generacja słabo, G2 dobrze. Ważne jest jak jest ustawiony tryb AFu. czy jest wykorzystywany AF kontrastu czy fazowy czy oba. Stare Tamrony przy detekcji kontrastu i i w trybie ciągłym AF nie chcą się zatrzymywać, ciąle pompują.
Czyli niestety trzeba się rozeznawać jak przysłowiowe kundelki się spisują na przelotce.
Na Sony też jest różnie z tego co ludzie piszą. I czasami zależy to od przelotki, a nie tylko obiektywu.