Kurcze, ludziska. To dział dla początkujących. Sam jestem na kilku innych forach od lat. I wiem, ze może irytować jak ktos po raz setny dyletancko pyta o jakis sprzęt. Ale IMHO lepiej sie nie wypowiadac niż zbesztać kogoś że zapytał.
Nie jestem z osób pytajacych "jaki obiektyw?" Tylko sprecyzowałem jaki mam aparat, jak fotografuje, co z grubsza potrzebuje, czego oczekuje, dalem przykłady - kilkanaście spośród kilku setek dostepnych obiektywów. Po kilku postach sprecyzowałem sie juz znacznie bardziej wybierając kilka szkieł. Teraz już chce między nimi wybrać. Owszem - logiczne jest ze pójde do sklepu i posprawdzam. ale czy moje amatorskie oko wszystko wychwyci? Wolę doczytać jakie są zalety i wady konkretnych modeli i z tą wiedzą dopiero iść na testy.
jak kupujesz auto, nie musisz być super specem przeciez, nie musisz wszystkiego wiedziec o mechanice. Mozesz isc na gielde, przejechac sie kilkoma i cos wybrac co sie spodoba. A ze potem moze sie okazac, ze skladany z 3 innych i zagrozi czyjemus zyciu przy byle stluczce... Ale wg Was nie warto pytac o porady znacznie bardziej doświadczonych osób? Przeciez nikt nikomu nie każe odpowiadać jak nie ma ochoty. A wchodzic w dział dla poczatkujacych, wybierac posty gdzie ktos stara sie czegoś dowiedzieć i odpowiadac prostym - idz stad, bo forum nie jest od zadawania pytan to lekka przesada IMO.
@ Becekpl - Oki, Ty nie czytasz, nie masz takiej potrzeby. Idziesz, testujesz, dokonujesz wyboru i jest OK. Rozumiem. Ja bym tak zrobił np z gitarą, czy wzmacniaczem, bo siędzę w tym od dawna i nie pytałbym co ma lepsze brzmienie tylko poszedł i testował. BO SIE NA TYM ZNAM. Tak jak ty na aparatach. Ale tutaj pytam o porade, bo na szkłach sie nie znam. I wolę dopytać co kto może mi polecić. Bo może przeoczyłem jakieś wartościowe szkło, a skupiam sie na tandecie.
Krytyka zawsze jest wskazana. Ale konstruktywna.