Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: Zmiana kita w C550D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Zmiana kita w C550D

Pamiętaj tylko, że 24-105 też nie daje Ci szerokiego kąta. Na apsc można się nim niemiło rozczarować (choć obiektyw jest fajny, sam go używam na 7d).
    Moim zdaniem, przy twoich założeniach nie ma lepszej opcji niż Canon 17-55 2.8 (jeśli fundusze pozwolą).

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    wez sie chlopak zdobadz na wysilek i idz do sklepu
    przypnij pare obiektywow ,zrob pare fot a potem w zaciszu domowym podejmij meska decyzje
    czytanie sobie odpusc
    Kurcze, a ja myślałem, że forum jest po to by pytać bardziej doświadczonych by na minę sie nie wpakować. A rzetelne testy, by poznać główne bolączki na które trzeba zwrócic uwage podczas testów w sklepie. Nie jestem zadnym pro-foto, wiec wolę dopytać i dfoczytać. A gdybym był, to bym wam gitary nie zawracał.
    Więc chillout, jedź nad wodę, piekna pogoda

Cytat Zamieszczone przez corvus Zobacz posta
    Pamiętaj tylko, że 24-105 też nie daje Ci szerokiego kąta. Na apsc można się nim niemiło rozczarować (choć obiektyw jest fajny, sam go używam na 7d).
    Moim zdaniem, przy twoich założeniach nie ma lepszej opcji niż Canon 17-55 2.8 (jeśli fundusze pozwolą).
    Wiem, wiem. 24 na apsc to bedzie jakieś 35mm. To juz obadam na miejscu podpinając pod body. Ogólnie wolę wąsko niż szeroko. A jak już bym się miał na niego decydować to jak ktos juz pisał - skręcić swego kita na ognisku 35mm, skleic tasmą malarską i focić, focic i samemu sobie odpowiedzieć, czy to dobra minimalna ogniskowa.
    A jak już poruszamy 17-55/2.8 - to czy Tamron tu bardzo odstaje od Canona?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez BENY Zobacz posta
    Kurcze, a ja myślałem, że forum jest po to by pytać bardziej doświadczonych by na minę sie nie wpakować. A rzetelne testy, by poznać główne bolączki na które trzeba zwrócic uwage podczas testów w sklepie. Nie jestem zadnym pro-foto, wiec wolę dopytać i dfoczytać. A gdybym był, to bym wam gitary nie zawracał.
    Beny nie odbierz tutaj nikogo źle, forum jest do pomocy i wypowiedzi ale jezeli ptyania powatarzaja sie na około zmienia się tylko jakas wytyczna czyli np mam 1500zł na obiektyw a dalej mam 1600zł na obiektyw itd szkło do fot dzieci albo zwierzą albo portret. wszystko jest kwestią jak to czujemy. Druga rzeczto taka ze naprawde na pytanie ktore zadałeś mozna bez problemu znaleźć odpowiedź na tym forum, korzystajac z poprzednich tematów oraz wzorując sie na tym co mozesz dowiedzieć się idąc do sklepu a dodatkowo znając wlasne potrzeby jestes w stanie podjąć prostą i szybką decyzję. Ktość ci poleca 17-55/2,8 ktos 24-105 ktoś zaraz wyskoczy z 17-40 a inny jeszcze z 24-70 itd itd, ty fotografujesz i ty uzywasz aparatu i szkła, becekpl daje ci jedna z lepszych rad, troche dosadnie ale ma duza racje, idz do sklepu przepnij kilka szkieł i zobaczysz co to jest i z czym to sie je, postaw się w danej potrzebie a zobaczysz czy warto czy nie. Forum jest od pytania ale też od tego aby czytać wczesniejsze tematy w których moze nie dosłownie jest odpowiedź ale wzorując sie na odpowiedziach mozna dojść do konkluzji co jest najlepsze dla CIEBIE a nie wg nas...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

beny ja tak kupuje szkla
    nie czytam tygodniami setek postow/tabelek
    tylko przypinam ,robie sample a w domu je ogladam i podejmuje decyzje
    jesli mimo tego forum nie jestes w stanie podjac decyzji to wybacz ale wypowiadanie w twoim watku jest bezcelowe
    nic innego niz to co jest w innych takich samych watkach sie nie pojawi
    i nie, forum nie jest po to żeby raz dziennie powstawał temat"jaki obiektyw?"
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 07-08-2015 o 13:18
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Kurcze, ludziska. To dział dla początkujących. Sam jestem na kilku innych forach od lat. I wiem, ze może irytować jak ktos po raz setny dyletancko pyta o jakis sprzęt. Ale IMHO lepiej sie nie wypowiadac niż zbesztać kogoś że zapytał.
    Nie jestem z osób pytajacych "jaki obiektyw?" Tylko sprecyzowałem jaki mam aparat, jak fotografuje, co z grubsza potrzebuje, czego oczekuje, dalem przykłady - kilkanaście spośród kilku setek dostepnych obiektywów. Po kilku postach sprecyzowałem sie juz znacznie bardziej wybierając kilka szkieł. Teraz już chce między nimi wybrać. Owszem - logiczne jest ze pójde do sklepu i posprawdzam. ale czy moje amatorskie oko wszystko wychwyci? Wolę doczytać jakie są zalety i wady konkretnych modeli i z tą wiedzą dopiero iść na testy.
    jak kupujesz auto, nie musisz być super specem przeciez, nie musisz wszystkiego wiedziec o mechanice. Mozesz isc na gielde, przejechac sie kilkoma i cos wybrac co sie spodoba. A ze potem moze sie okazac, ze skladany z 3 innych i zagrozi czyjemus zyciu przy byle stluczce... Ale wg Was nie warto pytac o porady znacznie bardziej doświadczonych osób? Przeciez nikt nikomu nie każe odpowiadać jak nie ma ochoty. A wchodzic w dział dla poczatkujacych, wybierac posty gdzie ktos stara sie czegoś dowiedzieć i odpowiadac prostym - idz stad, bo forum nie jest od zadawania pytan to lekka przesada IMO.
    @ Becekpl - Oki, Ty nie czytasz, nie masz takiej potrzeby. Idziesz, testujesz, dokonujesz wyboru i jest OK. Rozumiem. Ja bym tak zrobił np z gitarą, czy wzmacniaczem, bo siędzę w tym od dawna i nie pytałbym co ma lepsze brzmienie tylko poszedł i testował. BO SIE NA TYM ZNAM. Tak jak ty na aparatach. Ale tutaj pytam o porade, bo na szkłach sie nie znam. I wolę dopytać co kto może mi polecić. Bo może przeoczyłem jakieś wartościowe szkło, a skupiam sie na tandecie.
    Krytyka zawsze jest wskazana. Ale konstruktywna.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 07-08-2015 o 14:17
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Najtańszym zamiennikiem kita jest tamron.
    Lepsza jest sigma, a jeszcze lepszy canon. Głowne róznice dotyczą AF, obrazki też inne.

--- Kolejny post ---

Lepsza jest sigma, a jeszcze lepszy canon. Głowne róznice dotyczą AF, obrazki też inne.

--- Kolejny post ---

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez BENY Zobacz posta
    Ale tutaj pytam o porade, bo na szkłach sie nie znam. I wolę dopytać co kto może mi polecić. Bo może przeoczyłem jakieś wartościowe szkło, a skupiam sie na tandecie.
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM + Canon EF 50 mm f/1.8 STM i masz pozamiatane, nie naruszysz swojego bardzo ograniczonego budżetu i nie będziesz miał tzw. "cichych dni". Klikaj na linki i czytaj opinie.

Przykładowe zdjęcia:

Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM + Canon EF 50 mm f/1.8 STM
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 07-08-2015 o 16:17

Uzależniony

Przeciez napisal, ze woli wasko niz szeroko. 50-tke miec warto, bo tania i fajna , a z tych pozostalych ja bym wybral Sigme 18-250 koniecznie Macro i koniecznie z wlasnym aparatem przy zakupie.

Dopiero zaczyna Awatar max5

"Po analizie wyszło mi iż 2/3 fotek robiłem przy górnej granicy kita, czyli w okolicach 40-50mm. Dlatego zacząłem szukać stałki o takiej ogniskowej. Ucieszyło mnie iż Canon właśnie wydał nowy obiektyw tak popularnego C50/1.8 II. Mowa oczywiscie o C50/1.8STM. To będzie mój pierwszy zakup. Chcę mieć stałkę o takiem ogniskowej, stosunkowo jasną."

Nie będziesz miał takiego zakresu o jaki Ci chodzi na apsc z 50mm 1.8 STM tylko 80mm, pozostaje więc szukać Sigmy.
    Jako zoom polecam Canona 15-85 USM lub 18-55 STM

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów