Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Filtry połówkowe szare typu Cokin

Mieszany widok

Awatar rgoluszka
    Miasto
    Costa Brava

Cool Filtry połówkowe szare typu Cokin

Witam

Zamierzam zakupić system Cokin, mam pytanie do Państwa jaki będzie odpowiedni do obiektywów canona EF 24-105, EF-S 10-22.

Czy Hitech Soft Grad ND 0.9 to dobry wybór do wschodów i zachodów.
    Proszę o informacje jaki byłby dobre filtry innej firmy do tego rodzaju fotografii.

Proszę o porady, w tej dziedzinie jestem początkującym

Dziękuje

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Domyślnie Odp: Filtry połówkowe szare typu Cokin

O ile się nie mylę oba wymienione przez Pana obiektywy mają rozmiar filtra 77 mm więc odpowiedni będzie system Cokin P. Co do przydatności ND 0.9 się nie wypowiem bo widoczki to nie moja branża. Natomiast co do samych filtrów Cokin-a to używałem szarego -3 EV i o ile używa się go pojedynczo to jest ok ale jak się zwiększy ich ilość to dają duży zafarb.

Uzależniony Awatar italy

Daj sobie spokój z Cokinem. Na początku może i będzie Cię cieszyć ,inność" zdjęć , ale po krótkim czasie zobaczysz że jakościowo to nie to. I wydane pieniądze wywalisz do szuflady.Jeśli finansowo dla Ciebie nie jest obciążeniem zakup filtra i holdera firmy Hitech, to rozważ to. A już naprawdę najlepsze efekty uzyskasz przy zastosowaniu filtrów marki Lee / cenowo drogo /
    Większą kreatywność uzyskasz na rozmiarze 100 mm /150 mm. Cokin P ma rozmiar 85 mm/100 mm i dlatego przejście ,,szarości" w tych rozmiarach jest na krótkim , że tak nazwę odcinku. Do C 10-22 będziesz musiał zakupić odpowiednią redukcję do obiektywów szerokokątnych.
    Co do zachodów słońca,są specjalne filtry do tego typu ujęć ale to już cenowo dość drogo.Jeśli fotografujesz nad morzem te zachody słońca, polecam nie Soft a Hard. Soft też wykorzystasz jak i filtr polaryzacyjny.Musisz o tym poczytać bo chcąc to wszystko Ci wytłumaczyć należało by poświęcić kilka dni
    Co do rozmiaru gęstości filtra 0,3 - 0,6 - 0,9 to jest uzależnione od tego o ile chcesz przyciemnić przysłonę.Jeśli to ma być tylko jeden filtr kup ND 0,6 soft,wykorzystasz go i nad morzem jak i w górach czy innym terenie.
    Jeśli masz więcej pytań pisz na prv.

Awatar rgoluszka
    Miasto
    Costa Brava

Dziękuje za odpowiedź :-)

--- Kolejny post ---

Tak to obiektywy 77

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam kupilem komplet filtrow na amazonie za 15 funtow z przesylka. Odeslalem po weekendzie i kupilem lee + little stoper'a.

Jak na poczatek byly ok, ale jakosc ala made in china zbijala z nog.

Dołączam się do pytania w sprawie filtrów ND pod Canona 10-22. Znacie jakieś tańsze filtry godne polecenia ?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez kiri85 Zobacz posta
    Dołączam się do pytania w sprawie filtrów ND pod Canona 10-22. Znacie jakieś tańsze filtry godne polecenia ?
    No pewnie:
    http://www.canon-board.info/pozostal...-mm-pro-98823/
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Awatar rgoluszka
    Miasto
    Costa Brava

Witam

Troszkę się dokształciłem i rzeczywiście filtry Lee były by świetne, problem to cena. I tutaj mam pytanie czy na początek jest w miarę uniwersalny filtr połówkowy tejże firmy, który mógłbym zarówno używać nad morzem i w troszkę wyższych partiach, chodzi o fotografie na klifach i terenach górzystych w okolicach morza.
    Kolejne pytanie czy można jakieś kupić dobre zamienniki pierścień + mocowanie na filtry lee? I czy taki zestaw wspomniany Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO + połówkowy Lee byłby ok?

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez rgoluszka Zobacz posta
    I tutaj mam pytanie czy na początek jest w miarę uniwersalny filtr połówkowy tejże firmy, który mógłbym zarówno używać nad morzem i w troszkę wyższych partiach, chodzi o fotografie na klifach i terenach górzystych w okolicach morza.
    Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Jeśli to ma być tylko jeden filtr kup ND 0,6 soft,wykorzystasz go i nad morzem jak i w górach czy innym terenie.
    Nie ma uniwersalnego jeśli chodzi o gęstość.Mam 0,9 i 0,6 i czasami używam w miarę potrzeb raz jednego raz drugiego, a czasami je łączę.
    Co do Filtra Hoya , nie wypowiem się bo nie używałem.Do większego wydłużenia ekspozycji używam BS firmy Lee.

Kaavie - L100 compatto leggero 100 mm portafiltro per Cokin Z Lee Hitech Tiffen Haida Singh-Ray 4X5 "4X5.65 filtro: Amazon.it: Elettronica

Przyglądnij się temu, cena nie powala a wg mnie mogło by to być alternatywą dla droższych holderów.

Coś już napisał

Generalnie na początek przygody z fitrami, szara połówka ND 0.9 soft w zupełności powinna wystarczyć. Inaczej mówiąc znajdzie ona zastosowanie w bardzo wielu sytuacjach. Jako że nie uznaje półśrodków polecam produkty Lee.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów